Verslag: Op bezoek bij de Bandjesfabriek

21 februari 2023 3 Minuten 0 Reacties
Bandjesfabriek_74
FWD award

Houd potlood en compact cassette gereed. We gaan terug in de tijd van jawel… het cassettebandje wat ooit door Philips uitgevonden is.

Er waren in die tijd een aantal aanbieders van cassettebandjes op de markt. Grundig en Sony hadden een systeem, kortom het was een drukte van belang op dat gebied. Dit was rond 1960. Nu in 2022 stapelen de revivals zich op. Eerst de LP, toen de open reel tapes en dan nu het cassettebandje. Overigens staat de CD ook weer in volle belangstelling. Marktplaats is een goede indicatie hoe de belangstelling zich ontwikkelt. En zo zie ik duidelijk dat cassettedecks weer op warme belangstelling kunnen rekenen.

Thomas

Wij bedachten om eens een uitgave uit te gaan brengen op het illustere cassettebandje. De vraag komt dan: “Waar moet je terecht om dit te kunnen verwezenlijken?” Dan komt ineens de ‘Bandjesfabriek’ van Thomas Baur in beeld. Een afspraak is zo gemaakt en voor ik het weet sta ik met Ronald Steenhart, onze steun en toeverlaat bij ons bedrijf, in de werkplaats/showroom/copystraat van Thomas. Daar staan niet één cassettedeck maar meer dan 65 Akai-recorders trouw hun werk te doen. Tja, dan vraag je jezelf af hoe het mogelijk is dat hij zo’n mooie collectie bij elkaar heeft kunnen krijgen. En het werkt dan ook nog eens een keer helemaal naar wens. Zo nodig kan Thomas ze uiteraard zelf ook repareren.

Fabricage

Het proces van het maken van een cassettebandje ziet er als volgt uit: Thomas spoelt met een speciale machine de geluidsband in de kunststof behuizing. Deze machine heb ik ooit gezien in een copy bank bij Phonogram/Polydor in Amersfoort. De band komt uiteraard bij RTM vandaan, de fabriek in Frankrijk die ooit bij Philips de machines kocht om geluidsbanden te produceren. RTM levert ons en vele anderen ook de grote tapes.

De volgende stap is dat Thomas ook een machine heeft die lege cassettes kan bedrukken. Ook kan hij de behuizing voorzien van stickers en een inlay. Het is een groot succes, zo vernemen wij. En dit is voor ons ook de aanleiding om een kleine serie van honderd cassettebandjes te laten produceren door Thomas. Wellicht kunnen we weer in samenwerking met Music Emotion een leuke actie starten voor al diegenen die nog een cassettespeler of -recorder hebben.

Uitgebreide collectie

We gaan weer een stukje verder in het pand en zien dat Thomas een uitgebreide collectie Philips audio-spullen heeft. Versterkers, tuners, bandrecorders en uiteraard cassettedecks, CD-spelers, etc. Je noemt het maar op en Thomas heeft het. Daarnaast is Thomas eveneens een specialist in het repareren en in leven houden van de Motional Feedback luidsprekers van Philips.

Zoals jullie begrijpen was het weer een heerlijke dag om te vertoeven rondom de Philips audio-spullen. Wij houden jullie op de hoogte met betrekking tot deze speciale actie. Het eerste cassettebandje van ons label!

Schrijver: Fritz de With
Balance Engineer STS Digital

Reacties (0)