Review: Music Hall mmf-11.3 – Uit liefde voor vinyl

28 juni 2022 8 Minuten 0 Reacties
Music Hall mmf-11.3_cartridge
FWD award

Met de mmf-11.3 platenspeler willen ze bij Music Hall aantonen dat ze verstand hebben van duurzame, natuurlijk klinkende platenspelers. Bovendien hebben ze hun vlaggenschip uitgerust met een top element van Ortofon. Daar worden we nieuwsgierig van.

Bij Music Hall zijn ze ervan overtuigd dat geen enkel audiosysteem compleet is zonder een goede draaitafel. Omdat ze, naar eigen zeggen, absoluut verliefd zijn op vinylplaten en muziek die alleen op vinyl verkrijgbaar is. Zelfs in tijden waarin digitale muziekbronnen en streamingdiensten steeds meer de dienst uitmaken, blijven de Amerikanen halsstarrig vasthouden aan analoge 2-kanaals stereo. Niet alleen omwille van de muzikaliteit maar ook vanwege de stabiliteit en de duurzaamheid van analoge bronnen.

Een ruime keuze

Met maar liefst veertien modellen, die in meerdere uitvoeringen beschikbaar zijn, kan het niet anders of je vindt bij Music Hall wel een draaitafel die aan je verwachtingen voldoet. De modellen uit de instapreeks van het assortiment van Music Hall zijn schatplichtig aan onder andere het Oostenrijkse Pro-Ject. Ze zijn dan ook volledig uitgerust met toonarmen, elementen en stofkappen zodat je er onmiddellijk mee aan de slag kunt. De mmf-11.3 wordt, rekening houdend met de strikte specificaties van Music Hall, geproduceerd in een Tsjechische fabriek die al meer dan vijftig jaar platenspelers maakt.

Music Hall mmf-11.3

De mmf-11.3 is de opvolger van de mmf-11.1. Een flink uit de kluiten gewassen verschijning. Niet alleen een schoolvoorbeeld van een schitterende designfilosofie maar ook, en vooral, een proeve van bekwaamheid van de Amerikanen. Er werd dan ook flink wat gewijzigd aan de trotse voorganger van de mmf-11.3.

De geïsoleerde motoren

De motoreenheid van de mmf-11.3 staat volledig los van de draaitafel. Ze past precies in een uitsparing op de linkerkant van het chassis. In de motoreenheid bevinden zich twee gesynchroniseerde motoren. Eentje voor 45 rpm en eentje voor 33 rpm, zorgvuldig op de juiste snelheid gehouden door een microprocessor. Beide motoren beschikken over een eigen vliegwiel dat met een riempje verbonden is met een poelie die via een derde siliconenriem het draaiplateau aandrijft. Een vernuftige constructie waardoor geen trillingen worden doorgegeven aan het chassis van de draaitafel.

Het chassis in meerdere lagen

Dat unieke chassis is opgebouwd uit vier plinten in MDF,  afgewerkt in zwarte pianolak of walnoot. Ze worden onderling van elkaar geïsoleerd door TPE-trillingdempers. Het keramieken lager van het plateau is gemonteerd op de tweede plint. De bedrading voor de mmf-11.3 is bevestigd op de onderste plint. De constructie rust op vier verstelbare magnetische levitatie-isolatievoeten.

Het plateau

Het draaiplateau van de mmf-11.3 is gemaakt van acryl en legt met zijn 3,35 kilogram behoorlijk wat gewicht in de schaal. Het zorgt niet alleen voor een bijzondere stabiliteit maar weert ook alle mogelijke trillingen die tot de vinylplaat zouden kunnen doordringen.

Een toonarm in koolstofvezel

De mmf-11.3 is uitgerust met de 230 mm lange Pro-Ject 9cc Evolution Carbon toonarm, gemonteerd in een roestvrijstalen omgekeerd lagerontwerp met vier geharde ABEC 7-kwaliteitskogellagers. De in hoogte verstelbare toonarm met Vertical Tracking Alingnment en eenvoudige azimutregeling is met een zeer flexibele koperen bedrading uitgerust. Hij staat rechtstreeks in verbinding met de vergulde RCA-uitgangen waarop niet alleen de bijgeleverde losse phonokabel maar gelijke welke hoogwaardige kabel aangesloten kan worden.

Het element

De mmf-11.3 wordt geleverd zonder element. Mits meerprijs is hij verkrijgbaar met een in de fabriek gemonteerd Ortofon Cadenza Black moving coil element. Met zijn Nude Shibata-stylus, borium cantilever en WRD/Wide Range Damping-systeem behoort het tot de top van Ortofon. Dit element staat borg voor een bijzondere neutrale tonaliteit en een dynamisch, loepzuiver geluid.

De voeding

De mmf-11.3 wordt van stroom voorzien door een externe voeding van 15 V DC die, naar onze bescheiden mening beter kan. Een aandachtspuntje voor Music Hall.

The box

De Music Hall mmf-11.3 wordt geleverd door Rutger Beerman van House of Music, importeur voor Frankrijk en de Benelux. Goed beveiligd in een stevige houten kist, samen goed voor 32 kg. We mogen de Music Hall mmf-11.3 zelf in elkaar knutselen. Niet alleen leuk maar ook ideaal om te ontdekken hoe het apparaat in elkaar zit. Music Hall levert drie armgewichten mee waardoor het eenvoudig is om voor gelijk welk element de juiste naalddruk in te stellen. In de kist vinden we naast olie voor de poelie en een waterpas ook nog witte handschoenen en een stofdoek. Vollediger kan het niet.

De set-up

Een platenspeler zoals de Music Hall mmf-11.3 verdient goed gezelschap. Met de Gold Note PH-10 phono amp met eigen PSU-10 voeding, de Lyngdorf TDA-I 2170 met Sonus faber speakers en Lyngdorf subs is dat zeker het geval. De bekabeling is van AudioQuest en de bijgeleverde phono kabel van Music Hall.

Een klasbak

Al vanaf de eerste noten wordt het duidelijk dat we met de Music Hall mmf-11.3 een klasbak in huis hebben. Toegegeven, de mmf-11.3 was al ingespeeld wat uiteraard een slok op de borrel scheelt. Het bijna grijsgedraaide album Chet van Chet Baker blijft een referentieplaat. De Music Hall mmf-11.3 toont meteen dat hij van goeden huize is. De lyrische trompet van Chet klinkt zoals we ze het liefst horen, glashelder zonder hinderlijke scherpe randjes. De bas gaat erg diep maar blijft goed gecontroleerd, de saxofoon snerpt melancholisch maar blijft beleefd zoals het hoort. De piano klinkt fluweelzacht en bijzonder gedetailleerd.

Malanie De Biasio

Met Lilies van Melanie De Biasio tappen we uit een ander vaatje. Op Your freedom is the end of me klinkt de kenmerkende, loepzuivere stem van De Biasio zo gedetailleerd als mogelijk. Het ietwat duistere Cold Junkies barst van de dynamiek. De Music Hall heeft allerminst problemen met de bijzonder diepe bassen en weet de sfeer die Melanie De Biasio oproept perfect over te brengen. Dit is muziek om van te genieten in de late uurtjes.

Naima Joris

De bloedmooie, melancholische jazz van Naima Joris leunt sterk aan bij Melanie De Biasio. Haar debuutalbum Naima Joris dat overigens op 45 rpm draait is een lust voor het oor. De opmerkelijk fijne nuances en details worden door de Music Hall loepzuiver

weergegeven. Onze voorkeur gaat uit naar Missing you omwille van het fijne muzikale pallet dat we er in ontdekken.

Gregory Porter

Uiteraard mag ook Gregory Porter niet ontbreken. Deze keer kiezen we voor Issues of Life, features and remixes. Een schitterend album dat blijk geeft van de veelzijdigheid van Gregory Porter en zijn sublieme band. De mmf-11.3 wordt behoorlijk op de proef gesteld om de combinatie van Gregory Porter’s variërende stem en de drukke koperblazers, trompetten, saxen, percussie en keyboards een plaats te geven op het brede podium dat hiervoor nodig is. We stellen genoegzaam vast dat de Music Hall met verve slaagt voor de test.

Blue Note Trip Saturday Night

Als kers op de taart draaien we het album Saturday Night uit de serie Blue Note Trips. Met muziek van onder anderen Candido, Pattie Drew, Donald Byrd, St. Germain en Buddy Rich kunnen we alle kanten uit. De mmf-11.3 volgt als een trouwe hond en geeft het beste van zichzelf om de verschillende grooves en vibes gedetailleerd en objectief weer te geven. Zonder enige toevoeging of weglating, zoals het hoort.

Tot slot

Nog even meegeven dat Music Hall naast fabrikant van draaitafels in de USA ook actief is als importeur en distributeur van meerdere merken. Zo lang het, naar eigen zeggen, maar om goed geprijsde, maar niettemin hoogwaardige audiocomponenten gaat.

Conclusie

De Music Hall mmf-11.3 heeft ons aangenaam verrast. Met zijn gelaagde vormgeving en aanzienlijke omvang is het een echte blikvanger in gelijk welk interieur. Degelijk gebouwd met veel oog voor details en toch strak, zonder overbodige toeters en bellen. De muzikaliteit van de Music Hall mmf-11.3 is uiteraard een som van factoren. De combinatie van de mmf-11.3 met het Ortofon Cadenza Black MC element is een perfecte match. Music Hall toont met deze mmf-11.3 aan dat ze vanuit hun liefde voor vinyl verstand hebben van draaitafels. We zitten er echt niet op te wachten om hem terug in te leveren.

Redacteur: Edouard Hendrix

Prijzen:

  • Music Hall MMF 11.3 Piano € 4.700,- (zonder element)
  • Music Hall MMF 11.3 Walnut € 4.990,- (zonder element)
  • Music Hall MMF 11.3SE Piano € 6.290,- (met Ortofon Cadenza Black)
  • Music Hall MMF 11.3SE Walnut € 6.790,- (met Ortofon Cadenza Black)

House of Music
www.homa.be/nl

Reacties (0)