Review: Marantec Maveo – smart platform voor garagedeuren en poorten

10 oktober 2021 + 10 minuten 1 Reacties
Review Maveo hub
FWD award

Je kunt tegenwoordig niet alleen je voordeur slim maken en op afstand openen. Ook de garagedeur of poort kan vandaag de dag met je smartphone verbonden worden en betrokken worden in je slimme huis. In deze review kijken we naar Maveo, het platform voor garagedeuren en poorten van Marantec.

Een slimme garagedeur

Voor het slimme huis van ons Smart Living Project zijn we op zoek gegaan naar een sectionaaldeur voor de garage die op afstand bediend kan worden en bij voorkeur gekoppeld kan worden aan het domoticasysteem. De deur op zich is niet slim maar is een ‘eenvoudige’ en handmatig te bedienen sectionaaldeur. De eerstvolgende stap was daarom een ‘slimme’ motor.

Al snel kwamen we uit bij Marantec, één van de grotere spelers op dit gebied. Dat bedrijf heeft al een tijdje het Maveo-platform op de markt maar pas sinds kort wordt dat ook actief gepromoot. We hebben gekozen voor de Marantec Comfort 370 motor, wat in de basis een ‘domme’ motor is waarmee de garagepoort bediend kan worden. Je kunt hier handzenders en knoppen bijgeleverd krijgen die de poort bedienen, maar we willen natuurlijk wat slimmigheid inbouwen waardoor we ook op grotere afstand de poort kunnen bedienen, acties kunnen combineren en de status van de poort kunnen bekijken. Dit hebben we op twee manieren gedaan.

Allereerst beschikt de Marantec Comfort 360 over een speciaal contact waarmee een signaal van een extern systeem geaccepteerd wordt. Hier kun je bijvoorbeeld een Fibaro Smart Implant aanhangen, waarmee de garagepoort geopend en gesloten kan worden. Dit zorgt ervoor dat we de poort kunnen koppelen aan ons domoticasysteem (Homey), middels scenario’s kunnen bedienen en middels het dashboard in huis kunnen aansturen. Een losse (of bekabelde) deursensor geeft aan of de poort gesloten of geopend is. Een andere optie is een relais op de motor die middels een droogcontact aangeeft of de deur dicht of open is.

Marantec Maveo

Marantec heeft echter ook een eigen slimme oplossing in de vorm van Maveo. Dit is het smarthome-platform waarmee poorten en deuren op afstand bediend kunnen worden. Het systeem bestaat uit een hub die met het internet communiceert en een zender die op de motor aangesloten wordt. Eenmaal geïnstalleerd kun je de status van poorten en deuren in de app bekijken en de gekoppelde poorten en deuren op afstand bedienen. Het Maveo-platform zet ook in op verdere smarthome-integratie maar dan wel binnen het eigen systeem. Zo kun je sensoren van Netatmo, lampen van Philips Hue en bepaalde Zigbee-producten aan het Maveo-systeem koppelen. Marantec verkoopt zelf ook accessoires, waaronder een vochtsensor. Deze bekijkt of de auto nat in de garage staat en mocht dit zo zijn krijg je via de app de vraag of de deur even open mag om te ventileren. Direct integratie met smarthomeplatformen zoals Homey, Fibaro of Google Home is er nog niet, dus daarvoor gebruiken we de Fibaro Smart Implant. In deze review focussen we ons op het platform van Marantec zelf, waarmee je al aardig wat extra mogelijkheden krijgt.

De Maveo hub met stick heeft een adviesprijs van 189 euro. Vanzelfsprekend is een motor van Marantec vereist.

Installatie

De installatie van het Maveo-platform is een fluitje van een cent. Natuurlijk moet eerst de motor gemonteerd en geïnstalleerd worden, wat je in de meeste gevallen overlaat aan een installateur. Eenmaal geplaatst is het een kwestie van de Maveo-adapter in de motor steken, de Maveo-hub in het stopcontact steken en de app downloaden. Let wel dat je de app gemaakt door Nymea downloadt, wat de nieuwste versie is. Zodra je de app opent word je gelijk door een aantal stappen geloodst om de Maveo-hub te koppelen. Ook hierbij een aandachtspunt: je kunt kiezen voor een aansluiting via WiFi of UTP-kabel. Hoewel dat laatste interessant klinkt is dat in veel situaties lastig aangezien de hub vlakbij de motor geplaatst moet worden. Deze communiceren namelijk samen middels bluetooth. Het plaatsen van de hub binnenhuis is dus in veel gevallen geen optie, en een goed dekkend WiFi-signaal in de garage is belangrijk.

Wanneer dat allemaal in orde is, is het een kwestie van de stappen in de app doorlopen om de hub lokaal te koppelen. Vervolgens kun je een account aanmaken binnen de app om ook buitenshuis, via een mobiele verbinding, de deur te bedienen. Er zijn ook nog een paar interessante instellingsmogelijkheden. Zo kun je de hub inzetten als access point, om je WiFi-signaal een extra boost te geven. Dit was in ons geval niet noodzakelijk, maar het is een leuke extra. Ook kun je een middenfunctie instellen voor de poort of deur. Dit is een positie waar de deur automatisch op geopend wordt als je de daarvoor bestande knop indrukt. Via een setting op de motor bepaal je deze positie, waarna deze via de app geactiveerd wordt. Dit is bijvoorbeeld handig om de deur een stukje open te zetten voor de pakketbezorger.  Tot slot kun je jouw locatie instellen, wat later interessant gaat zijn voor de weersomstandigheden (ventileren van de garage) en een scenario voor wanneer je thuiskomt.

Maveo-app

De Maveo-app is over het algemeen een fraai vormgegeven en logisch gestructureerde app. Alle belangrijke functies zijn snel en eenvoudig te bedienen via het homescherm, waar je jouw garagedeur (of poort) ziet en ook meteen ziet of deze open of dicht is. Je kunt de deur openen, sluiten of op de middenstand zetten. Boven de deur zie je of de verlichting van de motor aanstaat en wat de temperatuur en luchtvochtigheid van de garage zijn. Helaas worden de temperatuur en luchtvochtigheid op het beginscherm niet weergegeven bij het gebruik van een eigen sensor. Het lijkt erop dat dit alleen werkt met een sensor van Marantec zelf.

Via vier knoppen aan de onderzijde van het scherm kom je bij de belangrijkste instellingen. De tab Smart Apparaten laat je slimme apparaten koppelen aan Maveo, waarover hieronder meer. De tab Scenario’s geeft je de mogelijkheden scenario’s aan te maken, gebruikmakend van de slimme apparaten die je toegevoegd hebt óf je locatie. En de tab Instellingen geeft toegang tot de belangrijkste instellingen van Maveo. Hier kun je de naam aanpassen, de motor uitzetten, het logboek met gebeurtenissen bekijken, je locatie aanpassen en controle via TCP of UDP activeren. Met die laatste optie zou directe integratie met smarthome-platformen mogelijk zijn, maar daarvoor is kennis van programmeren – die wij niet bezitten – wel vereist.

Hoewel de Maveo-app er verzorgd uitziet en gebruiksvriendelijk oogt is er zeker ruimte voor verbetering. Zo zijn de vertalingen hier en daar erg matig. De hub wordt bijvoorbeeld een ‘doos’ genoemd, de verbindingsinstellingen wordt ‘mazen’ genoemd en sommige termen zijn geheel niet vertaald. Daarbij verliest de app regelmatig de verbinding met de hub. Een simpele tik op ‘synchroniseren’ lost dit op, maar optimaal is het niet.

Slimme mogelijkheden

De Maveo hub is op zichzelf ook een smart hub, aldus het bedrijf zelf. Je kunt namelijk andere slimme apparaten (en diensten) koppelen en hiermee scenario’s maken. De lijst is nog beperkt, maar je kunt in ieder geval je Netatmo weerstation en sensoren koppelen, lampen van Philips Hue koppelen en de weerdienst van OpenWeatherMap koppelen. Ook is het mogelijk temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren van Maveo zelf te koppelen. Tot slot biedt de hub ondersteuning voor Zigbee. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een Zigbee-lamp of -sensor aan te sluiten. We hebben zelf niet veel Zigbee-apparaten in huis, maar volgens Marantec kun je op deze manier verlichting van IKEA, Philip Hue en Osram te koppelen. Ook bepaalde sensoren van Xiaomi (Aqara) kunnen gekoppeld worden. De Zigbee-apparaten die door Marantec zelf getest zijn en dus met zekerheid ondersteund worden vind je in dit overzicht. Overigens verschijnt in de app ook ondersteuning voor Nuki, maar helaas is dat nog niet actief.

Maar, wat kun je er dan mee? Je kunt nu scenario’s maken. Het meest eenvoudige scenario, waar je ook geen andere slimme apparaten voor nodig hebt, is ‘naar huis komen’. Dit staat al voor je ingesteld, je hoeft het alleen maar te activeren. Het is dan ook eenvoudig: zodra je dicht bij huis komt krijg je een push-notificatie met de vraag of je de deur wilt openen. Handig voor wanneer je altijd de auto in de garage zet, of een poort voor de oprit hebt.

Een ander vooraf geprogrammeerd scenario is de intelligente ventilatie. Hiervoor is een sensor die de luchtvochtigheid meet vereist. Op basis van de luchtvochtigheid binnen (sensor) en buiten (weerdienst of sensor) kan de garagedeur een stukje opengezet worden om te ventileren. Je kunt zelf instellen bij welke percentages luchtvochtigheid het scenario gestart wordt en tussen welke tijden (en op welke dagen) de deur een stukje geopend mag worden. Helaas werkt dit vooraf ingestelde scenario alleen met de sensor van Marantec zelf, maar je kunt natuurlijk ook een eigen versie van dit scenario maken met een compatibele sensor van een ander merk.

Je kunt ook zelf scenario’s aanmaken en daarvoor heeft Marantec een handig ‘als dit, dan dat’ menu gemaakt met voldoende keuzemogelijkheden om wat leuke scenario’s te maken. In het ‘als’-veld kun je kiezen uit een dag en tijd, bijvoorbeeld elke maandag om 09.00 of elke dag om 08.00. Ook kun je de de variabelen van de gekoppelde weerdienst (temperatuur, luchtvochtigheid, bewolking, zonsopgang, etc.) gebruiken voor jouw locatie. Daarnaast is de motor zelf een trigger, met tientallen opties, waaronder de status (open of gesloten), de verbinding, de middenstand, het vermogen de beschikbaarheid van een update, errors en zelfs de trigger of er een indringer waargenomen wordt (er wordt tegen de deur geduwd). De Maveo hub beschikt daarnaast over een NFC-reader die als trigger gebruikt kan worden, bijvoorbeeld als een apparaat van Marantec gekoppeld wordt of een bluetooth-koppeling opgezet wordt. Tot slot verschijnen hier ook de triggers van gekoppelde sensoren en andere slimme apparaten.

In het ‘dan’-veld kun je vanzelfsprekend de motor zelf bedienen. Zo heb je de keuze uit openen, sluiten, stoppen, de middenstand inschakelen, het licht schakelen, de firmware controleren en de verbinding verbreken. Daarnaast kun je een notificatie naar je smartphone instellen als actie en het weerbericht laten vernieuwen.

Dat is echter niet alles want je kunt ook nog extra voorwaarden toevoegen. Dit betekent dat bepaalde scenario’s alleen uitgevoerd worden als aan die voorwaarden voldaan wordt. Hier vind je opties voor de motor/deur zelf (open, dicht, verlichting, verbinding, etc.), de weerdienst en de datum en tijd terug. Dus bijvoorbeeld; Als de deur opengaat, zet dan de verlichting aan, maar alleen wanneer het na zonsondergang is. Het mooie is daarnaast dat je meerdere triggers, meerdere acties en meerdere voorwaarden aan een scenario kunt toevoegen. Met een beperkt aantal te koppelen producten en diensten kun je zo toch al wat leuke en zelfs uitgebreide scenario’s maken.

Gebruik

Allereerst het eenvoudige gebruik van de garagedeur zelf: dat werkt perfect. Met handzenders, een knop aan de muur en de app. Alles reageert soepel en snel, de terugkoppeling in de app klopt altijd en de garagedeur doet altijd wat ervan verwacht wordt. In de basisbehoefte voldoet de motor van Marantec samen met het Maveo-platform dus zeker.

Gaan we verder kijken naar de slimme mogelijkheden dan zijn er ook veel positieve aspecten. Ja, de app kan echt wel verbeterd worden en verliest soms zijn verbinding, maar daar staat tegenover dat Marentec zijn uiterste best heeft gedaan om de slimme mogelijkheden zo uitgebreid en volledig mogelijk te maken. Als je compatibele accessoires hebt dan kun je leuke scenario’s maken. Wij hebben een Aqara temperatuur- en luchtvochtigheidsensor en een Aqara deursensor gekoppeld. De koppeling verliep zonder problemen en beide apparaten werden herkend, al is de naamgeving onduidelijk (geen Aqara, Xiaomi of iets anders herkenbaars). Wel is meteen duidelijk dat het om een temperatuursensor en contactsensor gaat, die ook direct hun status aangeven. Eenmaal gekoppeld kun je de sensoren in scenario’s selecteren en zo je eigen scenario creëren. Bij wijze van test hebben we bijvoorbeeld het sluiten van de deursensor als trigger gebruikt om de garagedeur te sluiten, maar een logischer scenario is natuurlijk een push-melding als de deur gesloten of geopend is. Of het aanzetten van de lamp van de motor wanneer je de ruimte betreedt. De temperatuur- en luchtvochtigheidsensor geeft netjes zijn waarden weer, die vervolgens in een scenario geselecteerd kunnen worden. Bijvoorbeeld: is de temperatuur hoger dan 30 graden, open dan de deur op de tussenstand. Enige voorwaarde die we missen is die van de aanwezigheid. Want die deur open je liever niet als je er niet bent.

Maar ook zonder accessoires kun je handige scenario’s maken. Het scenario voor thuiskomst werkt prima, al kunnen we nergens de afstand voor geofencing instellen. Dat is wel een verbeterpunt. Ook is het handig push-meldingen te krijgen bij updates van Maveo, het vastlopen (hoog vermogen) van de motor en het detecteren van een indringer. Marantec heeft het maken van scenario’s zo compleet mogelijk gemaakt, met zelfs meer mogelijkheden dan menig smarthomehub.

Waar het aan ontbreekt om ook echt die stempel te kunnen krijgen is de brede integratie van smarthome-producten en -hubs. Het is vooralsnog niet mogelijk om Maveo te koppelen aan Google Home of andere spraakassistenten. Ook (eenvoudige) integratie met platformen als Fibaro en Homey is er nog niet. En de lijst met compatibele producten is nog niet bijzonder groot. Om deze reden moeten we ook nog een externe actor aansluiten om de deur vanuit het domoticasysteem te bedienen. Kijkend naar de software waarop Maveo gebaseerd is zou integratie met andere platformen wel mogelijk moeten zijn, maar dan is het aan een ijverige ontwikkelaar of Marantec zelf om ermee aan de slag te gaan.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen moet gezegd worden dat het Maveo-platform van Marantec een hele goede eerste stap in de juiste richting is. De intentie is duidelijk zichtbaar, maar het ontbreekt nog aan de finesse. De motor, accessoires en app voldoen perfect in de basisbehoefte, met een snelle en betrouwbare werking, correcte statusweergave en eenvoudige bediening. De app biedt nog wel ruimte voor verbetering, met name qua stabiele connectie met de hub en vertalingen. De slimme mogelijkheden tonen welke kant Marantec op wil en de vele mogelijkheden maken het creëren van handige scenario’s met de hub ook nog eens leuk. Zonder accessoires kun je een paar handige scenario’s maken, maar je kunt ook eigen sensoren toevoegen, bijvoorbeeld van Aqara. Hiermee haal je nog meer uit het platform en je deur of poort. Om echt een compleet platform te worden zal Maveo echter meer slimme producten en diensten moeten gaan ondersteunen, en is integratie met andere platformen ook eigenlijk wel een must. Je wilt namelijk als je al een platform gebruikt voor jouw scenario’s niet nog een platform toevoegen met weer zijn eigen scenario’s. Voor de perfecte integratie van de garagedeur in het slimme huis zal hier dus wat meer aandacht aan besteed moeten worden. Maar, ben je op zoek naar een slimme (grotendeels op zichzelf staande) oplossing voor je garagedeur of poort, dan is het Maveo-platform van Marantec ook nu al aan te raden. En wil je dan nog per se die integratie met je domoticasysteem, dan is dat via een omweg altijd mogelijk.

8.5
Review Maveo product
FWD award

Beoordeling
Marantec Maveo

Pluspunten
  • Basisfunctionaliteit is perfect
  • Uitgebreide mogelijkheden voor scenario's
  • Integratie van slimme producten
  • Veel potentie
  • Zigbee-ondersteuning
  • Eenvoudig te installeren
Minpunten
  • Connectie met hub verbreekt soms
  • Vertalingen laten te wensen over
  • Klein aantal ondersteunde slimme producten
  • Geen koppeling met andere platformen

Beoordeling Marantec Maveo

Alles bij elkaar genomen moet gezegd worden dat het Maveo-platform van Marantec een hele goede eerste stap in de juiste richting is. De intentie is duidelijk zichtbaar, maar het ontbreekt nog aan de finesse. De motor, accessoires en app voldoen perfect in de basisbehoefte, met een snelle en betrouwbare werking, correcte statusweergave en eenvoudige bediening. De app biedt nog wel ruimte voor verbetering, met name qua stabiele connectie met de hub en vertalingen. De slimme mogelijkheden tonen welke kant Marantec op wil en de vele mogelijkheden maken het creëren van handige scenario's met de hub ook nog eens leuk. Zonder accessoires kun je een paar handige scenario's maken, maar je kunt ook eigen sensoren toevoegen, bijvoorbeeld van Aqara. Hiermee haal je nog meer uit het platform en je deur of poort. Om echt een compleet platform te worden zal Maveo echter meer slimme producten en diensten moeten gaan ondersteunen, en is integratie met andere platformen ook eigenlijk wel een must. Je wilt namelijk als je al een platform gebruikt voor jouw scenario's niet nog een platform toevoegen met weer zijn eigen scenario's. Voor de perfecte integratie van de garagedeur in het slimme huis zal hier dus wat meer aandacht aan besteed moeten worden. Maar, ben je op zoek naar een slimme (grotendeels op zichzelf staande) oplossing voor je garagedeur of poort, dan is het Maveo-platform van Marantec ook nu al aan te raden. En wil je dan nog per se die integratie met je domoticasysteem, dan is dat via een omweg altijd mogelijk.

Reacties (1)