Gebruikersprofiel

40
Jamie Biesemans
Lid sinds 7 jaar

In het gebruikersprofiel vind je de laatste 10 gestelde vragen en de laatste 20 gegeven antwoorden van de betreffende gebruiker. Daarnaast toont het getal in de profielfoto het aantal stemmen dat de gebruiker gekregen heeft voor antwoorden. Wil je zelf ook een gebruikersprofiel? Maak dan een account aan.

Jamie Biesemans vragen & antwoorden

Gestelde vragen (0)

Gegeven antwoorden (19)

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
10 september 2023 om 12:18

Beste Johan,

Wat late reactie, maar ik krijg geen notificatie als iemand in een Q&A-bericht mij aanspreekt.
De DCD-1600NE kan enkel een stereo-signaal van een SACD analoog naar buiten sturen. Via de digitale uitgang krijg je enkel geluid van cd's. Waanzinnig, maar dat heeft allemaal te maken met angstkeuzes van de SACD-bedenkers zoveel jaar geleden.

Wil je de surroundopnames op een SACD in surround afspelen, dan heb je twee opties. Beide komen neer op een ander SACD-speler inzetten. Optie één is een SACD-speler vinden met meerkanaals analoge uitgang. Het probleem in jouw situatie is dat de AVC-X6700H (zoals vele nieuwe AV-receivers) geen analoge 7.1-inputs bezit. Optie twee is dus in jouw geval de enige keuze: je SACD's afspelen met een compatibel Blu-rayspeler die je met HDMI met de receiver aansluiten. De Sony UBP-X800 M2 is er zo eentje en is niet extreem duur (vergeleken met dingen als Reavon en Magnatar oa). Het voordeel is dan ook dat die stereo-SACD's dan ook afspelen.

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
08 mei 2022 om 10:04

Hallo Tom,

Het korte en eenvoudige antwoord is: neen. Er zijn een paar hindernissen, zoals dat het Citation-systeem geen toestel heeft dat de audio van de platenspeler binnenneemt en digitaliseert (op de Citation Amp na) én dat Chromecast (het onderliggende streamingsysteem) enkel geschikt is voor streamingbronnen. Het iets genuanceerdere antwoord is dat je het schijnbaar wél kunt doen, als je wat handiger bent en het niet erg vindt om aan de slag te gaan met een Raspberry Pi. Een wat oudere tutorial vind je bv hier https://dupontgu.medium.com/how-to-stream-your-record-player-throughout-your-home-for-cheap-fb044368a240

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
17 augustus 2021 om 11:49

Hallo Frans,

Best een complexe vraag... Toen ik de JVC reviewde, heb ik dit scenario uitgeprobeerd met een Denon-receiver. Het probleem toen was dat de audio-output via die tweede HDMI-uitgang op de receiver geen Atmos/DTS:X uitstuurde. Als jouw Yamaha dat wel kan (ik keek even in de handleiding, maar echt duidelijk is het niet), dan kun je inderdaad de JVC Exofield op HDMI-uit 2 zetten. Indien niet, dan ga je moeten proberen met de JVC tussen je Yamaha-receiver en je tv. De kans bestaat dan wel dat de ARC-functie niet goed zal werken, wat enkel een probleem is als je op je tv een app gebruikt (zoals Netflix) of een bron hebt die rechtstreeks op je televisie hangt.

Dat wordt dus wat experimenteren - we horen graag hoe het gegaan is!

Antwoord geplaatst bij Audio streamen in huis?

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
17 mei 2021 om 16:36

Hallo Tim,
Om te doen wat je wenst, moet je a) een versterker en speaker(s) kiezen met een echt multiroomplatform en b) liefst een versterker met een degelijke phono-trap. Wat betreft a) komt de keuze neer op Sonos, Bluesound (incluis NAD/DALI), HEOS (Denon/Marantz) of MusicCast (Yamaha). De Marantz NR1200 die collega Bart suggereert is een goede optie, te combineren met bijvoorbeeld een Denon Home 350-speaker. Kies je voor Sonos, dan moet je gaan voor een Sonos Port (plus een aparte phono-voorversterker) en een Sonos-speaker. Toestellen die enkel Chromecast of AirPlay ondersteunen kunnen je niet helpen, want zij streamen enkel streamingdiensten en niet extern aangesloten bronnen (zoals een platenspeler) naar andere speakers.

Antwoord geplaatst bij Android mobiel en high res muziek?

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
17 mei 2021 om 16:29

Hallo,

Het klopt dat Android standaard geen hi-res naar een externe USB-DAC kan sturen. Die keuze heeft Google gemaakt, wellicht om maximaal compatibel te zijn. Wanneer kan het wel? Met een smartphone waarvan de fabrikant die ingebakken beperking verwijderd heeft of via een aangepaste app. USB Audio Pro is wat wij zouden aanraden. Je ziet duidelijk welke stream naar de DAC wordt gestuurd en je kunt via deze app ook Qobuz-streams afspelen.

Antwoord geplaatst bij Ervaring met KEF KC62 subwoofer?

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
17 mei 2021 om 16:26

Een test van de KC62 staat op de planning voor later deze maand. Nog even geduld, dus.

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
31 maart 2021 om 09:56

Hallo Frans,

Als je de Mobius via een analoge 3,5-mm jack aansluit op je Yamaha (of een ander apparaat), komt er enkel stereo binnen. De Mobius kan dat stereosignaal nemen en zelf naar surroundniveau brengen.

De enige manier om een native 5.1- of 7.1-signaal naar de Mobius te brengen is door de koptelefoon met USB aan te sluiten op een pc.

Meer uitleg op https://audeze.zendesk.com/hc/en-us/articles/360009150731-How-3D-surround-audio-works-in-Mobius

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
31 maart 2021 om 09:52

Hallo Karel,

Qobuz in hi-reskwaliteit streamen naar een Marantz, Denon of HEOS-toestel kun je via een kleine omweg. Je gebruikt dan een app van een derde. In dit artikel leggen we het je uit:

https://fwd.nl/entertainment/streamingdiensten-streamen-via-dlna-alles-wat-je-moet-weten/

Overigens biedt de Qobuz-app zelf ook (experimentele) ondersteuning voor streaming via het DLNA-protocol, maar in onze ervaring werkt het niet zo stabiel. De Qobuz-app is niet op alle OS'en helemaal gelijk, dus het kan zijn dat je deze optie eerst moet aanvinken bij de instellingen.

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
31 maart 2021 om 09:47

Vanuit de MusicCast-app de Sonos One aansturen gaat niet lukken. Via Airplay 2 is het echter wel mogelijk om een Sonos One en (bepaalde) MusicCast-producten in één groep te groeperen. Dat doe je dan via de Airplay-functie bij een iPad, iPhone of Mac, en je streamt dan ook vanuit een app op een van deze toestellen. Het is misschien niet helemaal wat je zoekt, maar is in sommige situaties nog handig.

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
06 maart 2020 om 11:53

Hallo Hans, helaas kan dat niet bij Denon. Enkel de HEOS AVR liet toe dat je HEOS-speakers gebruikte als rear-luidsprekers, bij de AVR-X2600H heb je uitsluitend bekabelde surroundkanalen.

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
02 oktober 2019 om 21:51

Hallo!

Ik heb de Q90R getest met een iets oudere Samsung-tv (2017), en dat werkte perfect samen. Het smart tv-gedeelte identificeerde de soundbar meteen als de Q90R, een verdere vorm van integratie dan met een doorsnee soundbar van een ander merk. Aangezien The Frame bij mijn weten hetzelfde smart tv-platform draait, vermoed ik dat de setup even eenvoudig gaat zijn. Ik zou aanraden om met HDMI te werken, niet met Bluetooth of optical.

In jouw setup zou ik zeker de Apple TV rechtstreeks op de HW-Q90R aansluiten, zodat je zeker een Atmos-soundtrack binnenkrijgt van Netflix en bij films die je aankoopt via Apple. Als je een echte Atmos-soundtrack hoort en de opstelling is goed, dan zet je echt een grote stap qua beleving. Het kwam al eerder aan bod in andere reviews: mi is de meerwaarde van Atmos niet dat je opeens spectaculaire effecten boven je hoort, zoals vliegtuigen, maar wel dat het geluidsveld driedimensioneel wordt. Dit vooropgesteld dat de soundtrack effectief goed gemixt is - een leuk experiment op dit vlak is 'Roma' bekijken in 5.1 en dan in Atmos (wat enkel kan via een Apple TV, Windows 10-pc of Xbox One).

En dan de vergelijking met de Sonos: als het puur gaat om de beleving bij het tv-kijken, dan is de Samsung HW-Q90R voor mij superieur aan de Sonos Playbar met Sub en twee Play:1's (of Sonos Ones). Een voorwaarde is wel dat je de tijd neemt om de rear-speakers van de Samsung goed te plaatsen (bv op gelijke afstand van je zitplaats) en de volumeniveaus naar smaak af te regelen.

Luister je veel muziek via je Playbar, dan moet je even goed nadenken. Spotify is geen probleem voor de Samsung, maar als je graag streamt via andere diensten wordt het toch wat minder handig. Sonos is voor muziek duidelijk gebruiksvriendelijker, en in het algemeen ook iets intuïtiever in qua setup ed.

Antwoord geplaatst bij Latency Sennheiser Ambeo?

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
02 juli 2019 om 12:35

Hallo Sir Oled,

 

Ik heb die review niet gelezen en heb zelf geen latentieproblemen ervaren, maar heb wel Europese collega's gesproken die hetzelfde meemaakten. Onze conclusie was dat het probleem bij tv's lag. De oplossing bleek snel gevonden: de lipsync-setting in de Sennheiser-app laat toe om die latency-problemen aan te pakken.

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
02 januari 2019 om 17:48

Hallo Rickenbacker,

Bedankt voor de stimulerende vragen - die overigens best moeilijker zijn dan ze eerst lijken!

Wat je meestal bij een scenario zoals dit nodig hebt, is een AV-receiver met analoge pre-outs voor de stereokanalen. Dat is niet ongewoon, maar je spreekt dan wel over een hoger model bij merken als Denon, Marantz, Yamaha of Onkyo. Denk bijvoorbeeld aan de Yamaha RX-A1080 die we recent hier getest hebben. Wil je bij NAD blijven, dan is dit ook mogelijk met de T 758 V3 (ook op deze website getest).

De opstelling is dan: TV via HMDI-ARC & Blu-rayspeler via HDMI gekoppeld aan de AV-receiver. En dan met een cinch-kabel van de L en R preouts naar de stereoversterker. Het hangt van het merk af hoe je de receiver juist instelt, maar je zal hem moeten configureren voor 5.1.

De twee achterste kanalen en de centerspeaker koppel je aan de gepaste luidsprekerterminals van de AV-receiver. Dit alles met luidsprekerkabel.

Wil je draadloos werken, dan heb je niet enorm veel opties. Yamaha heeft MusicCast Surround, waardoor de achterste kanalen draadloos kunnen. Check de recensie van de RX-A1080, daarin bespreken we deze functie uitgebreid. De centerspeaker zal echter zeker met kabel moeten.

Je vraag over de subwoofer is wel interessant. We moeten hier wat veronderstellingen maken, want deze opstelling hebben we nog nooit gebouwd. Als je de AV-receiver instelt op 5.0 zal de LFE-informatie mee naar de L&R-kanalen worden gestuurd en afgespeeld worden door de subs in je Kharma's. De vraag is of dit alle laaginformatie gaat zijn... De kans is reëel dat het volstaat. Indien niet, kun je nog altijd achteraf een subwoofer toevoegen en verbinden met je receiver. Om muziek te luisteren, kies je dan wel best gewoon 'stereo'; dan wordt de aparte subwoofer uitgeschakeld en dan zullen de subwoofers in de Kharma's meespelen.

MAAR... je stereoversterker is eigenlijk een volledig digitale DAC/voorversterker. Het bezit geen analoge inputs - en dat maakt het wel echt ingewikkelder. Ik heb geen kennis van een AV-receiver met digitale uitgangen, wat de oplossing zou zijn.  Er zijn misschien wat dingen te bedenken om dit op te lossen, maar wellicht is de snelste en gemakkelijkste oplossing toch die M51 vervangen door een betere AV-receiver met een goed DAC-gedeelte. Eén voordeel daarbij is dat je het afregelen van het volume per kanaal makkelijker is. Je gaat wellicht gewoon het kamercorrectiesysteem in de receiver kunnen gebruiken. In het geval van NAD-receivers is dat Dirac, wat zeer goed werkt.

Benieuwd of een andere lezer een ander scenario kan bedenken!

Jamie

 

 

 

 

 

 

Antwoord geplaatst bij Welke receiver is geschikt voor mij?

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
26 november 2018 om 12:43

Hallo Marc,

Mbt IP-controle bij Yamaha-receivers met MusicCast, kan dit document je mogelijk wel helpen.

http://habitech.s3.amazonaws.com/PDFs/YAM/MusicCast/Yamaha%20MusicCast%20HTTP%20simplified%20API%20for%20ControlSystems.pdf

mvg,

Jamie

 

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
21 augustus 2018 om 14:33

Hallo,

Je vermeldt niet welke eindversterker je momenteel gebruikt (vermoedelijk een Rotel?), wat wel belangrijke informatie is. De vraag die je kunt stellen: is die eindversterker zo goed dat je hem wil houden?

Een surround processor/voorversterker is een toestel dat je tegenwoordig niet vaak aan een lagere prijs ziet, omdat het gebruik van een aparte voor/eindtrap bij thuiscinema tegenwoordig enkel in de high-end nog gebeurt. Dan is het moeilijk om vast te houden aan je budget van 1.000 euro.

Een mogelijke optie is zoeken naar een voorversterker zoals de Yamaha CX-A5000, een model dat eigenlijk vervangen is door een nieuw en die daarom aan een veel lagere prijs te koop is.

Een andere optie is inderdaad een receiver als de Onkyo TX-RZ1100. Dit toestel geeft je zelfs twee mogelijkheden: oftewel gebruik je hem als totaaloplossing (dus weg met de eindversterker) oftewel gebruik je hem puur als voorversterker voor je bestaande eindversterker. Het heeft nl pre-outs voor alle surroundkanalen. Een alternatief is een Denon AVR-X3400H, die ook uitgerust is met de nodige pre-outs. Dat laatste model zien we zelfs al vanaf 799 euro te koop, momenteel.

Happy hunting,

J

 

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
09 augustus 2018 om 21:57

Beste,

Een belangrijk verschil is er ook qua kanalen. De SR8012 heeft er 11.2, de AVC-X8500H 13.2.

J

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
12 april 2018 om 09:43

Heeft met verschillende zaken te maken. Om te beginnen komen de meeste mensen er niet mee in contact, want studiospeakers liggen niet in de reguliere vakhandel.

Natuurlijk kan het wel, actieve studiomonitors thuis gebruiken. Maar er zijn wel wat nadelen aan. Veel studiospeakers, zoals die Focal Alpha 80, hebben ingangen die gericht zijn op studio-omgevingen. Gebalanceerde AES XLR bv. Zomaar je tv aan deze type speakers hangen is dus meestal niet mogelijk. Veel studiomonitors zijn near-field, dus gemaakt om van op korte afstand te beluisteren. Op zich is dat geen slechte kwaliteit voor een (kleine) woonkamer, maar is niet wat iedereen zoekt. Sommige monitors zijn ook heel neutraal ingesteld, al heb je ook vaak controls om de klank aan te passen.

Het is maar een vermoeden, maar mogelijk zijn studiomonitors niet altijd geschikt voor de grote dynamische sprongen die je krijgt bij filmsoundtracks die aan een hogere volume worden afgespeeld. Als er een studiotechnicus onder de lezers zit, horen we graag wat zijn of haar inzichten hierover zijn.

Nu is het wel zo dat actieve speakers ook bij consumenten thuis een opmars kennen. Als je voor 2-channel weergave gaat, heb je mooie opties zoals de KEF LS50W, Dynaudio Xeo en Dali Callisto. Multichannel actief bestaat ook (en zou je in theorie ook uit een surround processor en meerdere stereo-actieve speakers kunnen samenstellen), maar vaak eindig je dan wel met een hoog prijskaartje. We denken wel dat er op termijn actieve multichannel-oplossingen komen in het verlengde van speakers die we net aanhaalden.

Antwoord geplaatst bij Monitor audio opstelling?

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
26 januari 2018 om 08:42

Hallo,

Dat zijn meteen héél veel vragen, te veel om zomaar te beantwoorden.

De Monitor Audio Silver 200 en 500 zijn beiden zeer goede speakers, wat je ook kiest van die twee is zeker geen slechte keuze. Dat de 200 veel zwakker staat dan de 500 qua detail vind ik te sterk gesteld, de 200 is vooral in het laag minder krachtig en gedetailleerd - zoals je zou verwachten van een luidspreker met een kleine kastvolume. Maar in een thuiscinema is dat niet echt een probleem, want je hebt wellicht een subwoofer. We weten ook niet hoe groot je kamer is, maar pas toch op met het plaatsen van een speaker zoals de 500 in een kleine ruimte. De kans op problemen in het laag is groter.

Eén van de redenen waarom dealers Arcam aanraden is het Dirac-meetsysteem, dat een superieure kamermeting verricht (als je er de tijd voor neemt...). Ze hebben ook een zeer goed versterkergedeelte. Dat laatste is bij de Avantage echter minder een probleem. Vind je Dirac interessant, dan is er ook de optie van de NAD T777 of T758 v3. We testen hem binnenkort, maar ook deze receivers bevatten Dirac en hebben mooie streamingopties en multiroom via Bluesound.

Dubbele subwoofers leveren theoretisch een beter resultaat dan één, ook voor muziekweergave. Maar je moet ze wel beiden goed inregelen (ook met elkaar, qua volume en fase) en plaatsen. Kan uitdagend zijn. Dat ze een verschillend model zijn is op zich niet een ramp.

 

Jamie Biesemans

Jamie Biesemans
12 september 2017 om 14:02

Hoi,

Dat zijn meteen heel wat vragen!

Op zich is er helemaal niets fout met een zelfbouwspeaker. Het is eerder onwaarschijnlijk dat de luidspreker die je bouwt op één of andere manier je versterker zou beschadigen. Wat je echter niet mag onderschatten is hoe (relatief) moeilijk het is om een goed resultaat te krijgen. De driver is immers maar één deel van het verhaal.

Goede luidsprekerfabrikanten steken minstens even veel research in de behuizing als in de driver. Een kast moet zeer solide en trillingsvrij zijn, en heeft vaak ook een interne opbouw die complexer is dan je zou vermoeden. Ook de ophanging van de driver in de kast is vaak meer doordacht dan je zou vermoeden. Speakers lijken misschien allemaal gewoon rechthoeken uit MDF, maar er komt verrassend veel inzicht en kennis aan te pas. Tegelijkertijd kun je met de juiste kennis en (ook belangrijk) gereedschap zelf een vrij behoorlijk resultaat krijgen. We zouden je in elk geval aanraden om een solide maar veerkrachtige houtsoort te nemen of een composiet. Geen tropisch hardhout dus :)

De driver die je voorstelt is een full-range driver. Niets mis met die techniek (al heeft het wel zijn beperkingen), in het bijzonder als je graag de problemen met crossovers en ingewikkelde behuizingen wil vermijden. Of je echter even veel detail gaat ervaren als bij een 2/3-weg of coaxiale driver is moeilijk te zeggen. Wederom: de kast zal hier ook een rol in spelen, evenals demping dat je in binnenkant aanbrengt. Dat moet wellicht om te zorgen dat de achterkant van de behuizing niet mee vibreert. Een driver stuurt immers ook naar achteren geluidsgolven uit. Qua het laag zou ik de subwoofer zoveel mogelijk het werk laten doen, dat gaat kastvibraties verminderen.

Mbt Dolby Atmos: alle Blu-rayspelers die in bitstream een signaal naar buiten sturen, kunnen in principe Atmos doorgeven. Het decoderen van het geluid gebeurt nl in de AV-receiver.

Mbt hoogtekanalen: werken met boekenplankspeakers die via een beugel naar beneden zijn gericht is niet een opstelling dat Dolby zou aanraden. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan of mag. Wat je zeker nodig hebt is een AV-receiver waar je de nodige instellingen hebt om het volume en EQ te regelen van elk apart hoogtekanaal. Richt de speakers ook op de luisterplek, niet zomaar in het midden van de kamer. Hou er ook rekening mee dat Atmos veel beter overkomt in grotere huiskamers.

Hopelijk heb je er iets aan!