Wat is een smartwatch?

13 februari 2015 7 Minuten 0 Reacties
apple-watch-retina-1

In dit artikel behandelen we wat een smartwatch precies is en welke mogelijkheden een slim horloge (smartwatch) om je pols biedt.

Er bestaat een goede kans dat aan het eind van 2015 smartwatch één van de kanshebbers is voor het woord van het jaar. Je gaat deze term hoe dan ook vaak tegenkomen, want dat is nu eenmaal de impact als grote spelers zoals Apple en Google hun energie steken in een (relatief nieuwe) productcategorie. Maar, wat is een smartwatch nu eigenlijk?

Wat kun je met een smartwatch?

In het algemeen kun je stellen dat een smartwatch een horloge is dat verbonden is met je smartphone (of in uitzonderlijke gevallen aan een tablet of computer) zodat delen van de functionaliteit van de smartphone overgenomen kunnen worden. Dit dient voornamelijk het doel om het aantal keer dat een smartphone uit je broekzak gehaald moet worden te verminderen. We hebben het in dit geval voornamelijk over notificaties. De meest voorkomende notificaties die getoond worden zijn:

  • Inkomende oproepen
  • SMS/Whatsapp/iMessage berichten
  • Agenda afspraken
  • E-mail
  • Social media

Overigens zijn zelfs die `meest belangrijke` toepassingen minder belangrijk dan de functie die ieder horloge moet hebben; Horloges zijn er om de tijd te tonen.

Naast het tonen van notificaties zijn er natuurlijk nog meer (potentiële) mogelijkheden van een smartwatch. Denk hierbij bijvoorbeeld aan controle over de smartphone. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is de controle over de muziekspeler van de smartphone. Maar ook het weigeren van oproepen of het reageren met een vooraf ingesteld berichtje is natuurlijk een voor de hand liggend voorbeeld. Home Automation (domotica) is natuurlijk ook in opkomst en ook hier biedt je pols natuurlijk mogelijkheden.

Het tonen van notificaties en controle over (de apps op) je smartphone is echter ook nog maar de top van de ijsberg. Want een smartwatch biedt fabrikanten ook de mogelijkheid om via ingebouwde sensoren data te verzamelen over de gebruiker. Ook hier is weer een voor de hand liggende toepassing; gezondheid en fitness informatie. Van stappen tot hartslag en alles daar tussenin, er is al een hoop mogelijk en de ontwikkeling van dit type sensoren is in volle gang. Zo moet het in theorie mogelijk zijn om bloedsuiker te meten en zelfs indicatoren van aandoeningen zoals kanker zouden op termijn gedetecteerd kunnen worden. Deze toepassingen van de smartwatch hebben natuurlijk een sterke overlap met een andere categorie uit de wearable markt, lees daarom ook ons artikel waar we de Fitness Tracker onder de loep nemen.

Platformen voor smartwatches

Er zijn een paar bekende spelers op de markt, en dan hebben we het (nog) niet over de fabrikanten van de horloges. Op het moment van schrijven zijn er drie echt belangrijke spelers/stromingen binnen de smartwatch-markt:

  • Google met Android Wear
  • Apple met WatchKit
  • Fabrikant gesloten systemen

Google en Android Wear

Natuurlijk hebben we Android Wear al uitgebreid besproken maar voor dit artikel is het bespreken van het basisprincipe voldoende. In beginsel kun je namelijk zeggen dat Android Wear voornamelijk gebaseerd is op het Google Now systeem. Google Now is een verzameling van notificaties en berichten die beschikbaar zijn voor de consument, de informatie op de zogenaamde kaarten is gebaseerd op de informatie die Google over je weet. Door je e-mailaccount te `lezen` kan bijvoorbeeld een vlucht naar Barcelona herkend worden en de daarbijbehorende informatie getoond worden.

Het mooie is natuurlijk dat we hier vooral in context naar de informatie kijken, dus als je smartphone (Android is hier op dit moment natuurlijk in het geval van Google Now beter in) weet dat je op het vliegveld bent (GPS) dan laat je horloge de laatste informatie en incheck-qr code zien. Maar denk ook aan notificaties voor hoe laat je moet vertrekken om op de volgende afspraak te komen, om op basis van context je dan ook nog eens de juiste routebeschrijving te laten zien terwijl je onderweg bent. Op onze zustersite Tablets Magazine hebben we Google Now al eens uitgebreid besproken.

Net als bij het gewone Android kunnen `alle` fabrikanten gebruik maken van Android Wear. Dit is dan ook de reden dat je verschillende producten kunt kopen met Android Wear als drijvende kracht. Van vierkante horloges tot ronde klokjes, Android is ook hier weer het platform van keuze.

Apple en Watchkit

Op dit moment heeft Apple nog maar één horloge aangekondigd, en vanaf 10 April 2015 zal de Apple Watch dan ook daadwerkelijk te koop zijn in een negental landen. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer de Apple Watch in Nederland beschikbaar zal zijn.

Apple`s horloge en het systeem is een stuk geslotener dan het Android Wear systeem. Maar ook het basisprincipe achter het systeem verschilt. Waar Android Wear gebaseerd is op Google Now en dus op de interpretatie van de data die Google over je verzamelt, is de Apple`s horloge platform gebaseerd op de Apple Watch draaiende apps en als verlengstuk van de apps die je op je iPhone hebt draaien.

Op dit moment kunnen ontwikkelaars alleen nog maar ontwikkelen in de `verlengstuk`-categorie. Tegen het eind van 2015 moeten ook `echte` Apple Watch mogelijkheden beschikbaar komen. Een paar voorbeelden waar een Apple Watch een verlengende rol kan vervullen zijn o.a.:

  • Tijdens het hardlopen kan een app als Strava een informatiescherm met informatie over je training tonen
  • Een podcast app die informatie toont over de podcast en de nodige controle-knoppen

Maar ook hier is context natuurlijk in sommige gevallen belangrijk en relevant. Zo zou een boodschappenlijstjes-app je best een notificatie kunnen sturen over de gebrekkige voorraad toiletpapier op het moment dat je in de Albert Heijn staat. In dat opzicht is de gelijkenis met Google Now natuurlijk groot.

Op zichzelf staande apps zijn op dit moment nog alleen aan Apple en geselecteerde partners voorbehouden. We hebben een voorbeeld gezien van de Uber (taxi) app en we weten dat Twitter een app heeft. Er is echter nog maar weinig echt betrouwbare informatie in omloop. Apple zelf heeft zijn apps ook nog niet allemaal getoond, al kun je je natuurlijk voorstellen hoe en simpele timer-app werkt.

Fabrikant gesloten platformen

Hieronder valt bijvoorbeeld een platform zoals de Pebble watch. Er zijn echter ook zat fabrikanten die wel een smartwatch willen maar nog niet met Android Wear kunnen of willen werken. Alcatel en Archos zijn hier voorbeelden van. Het grootste voordeel om niet met Android Wear te werken is namelijk dat een fabrikant dan, beperkte, ondersteuning kan bieden voor beide platformen (iOS en Android). Want aan het einde van de dag draait een smartwacht voornamelijk om het tonen van de tijd en notificaties, en daar zijn ook zonder de speciale varianten van Apple en Android zelf mogelijkheden voor.

De populairste platformen zullen wij zo snel mogelijk nader bespreken. Op dit moment is het echter vooral Pebble die daarvoor in aanmerking zal komen. Bij reviews van eventuele wearables en smartwatches zullen wij natuurlijk altijd de nodige aandacht besteden aan het platform en de mogelijkheden die ondersteund worden.

Populaire smartwatches

Onderstaand vind je een, onvolledig, overzicht van de meest populaire smartwatch fabrikanten:

Meer tips en adviezen

Wil je meer lezen over wearables als smartwatches en fitness trackers? Of wil je tips over het gebruik of de aanschaf van deze wearables? Neem dan onze tips en adviezen door.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)