Review: Samsung Gear S3 smartwatch (Frontier)

20 december 2016 + 10 minuten 0 Reacties
samsung-gear-s3-foto-1

In de recensie bespreken we de Samsung Gear S3, met een adviesverkoopprijs van 399 euro. Dit is een luxueus, slim horloge, dat draait op Tizen van Samsung. Het horloge is nu al te koppelen aan een Android-smartphone, maar zal later ook te koppelen zijn aan een iPhone.Samsung Gear S3 – hardware en design

Een eerste blik op de Samsung Gear S3 en je weet het meteen: dit is de mooiste smartwatch die Samsung tot op heden gemaakt heeft. Van veraf lijkt de S3 op een echt horloge en wanneer je dichtbij staat moet je ook goed kijken of het toch niet stiekem geen smartwatch is. Wanneer het scherm uitvalt, dan weet je het zeker: het is een slim horloge, maar wel eentje dat ontzettend veel lijkt op een normale variant. Compleet met een rond scherm, een rand waar je aan kunt draaien en twee fysieke knoppen aan de zijkant van het apparaatje.

Het stevige en robuuste omhulsel is gemaakt van roestvrij staal en is voorzien van een IP68-certificatie. Dat betekent dat de Gear S3 zowel water- als stofdicht is. Met afmetingen van 26 bij 49 bij 12.9 millimeter is het horloge wellicht iets te groot voor de mensen met een dunne pols en met een gewicht van 59 gram voel je ook constant dat je een smartwatch om hebt — maar dat is niet anders dan wanneer je de voorkeur hebt voor een groot, regulier horloge. Het is iets waar je van moet houden en gelukkig hebben consumenten inmiddels keuze zat.

De roterende rand oogt niet alleen luxueus, zo voelt hij ook aan. Aan de zijkant van die rand zitten kleine inkepingen, wat voor de nodige extra grip zorgt tijdens het draaien. Onder dat draaisysteem zit ook nog een soort kliksysteem, dat je tijdens het draaien een idee geeft van waar je precies bent, zodat je ook op tijd kunt stoppen wanneer je de app of instelling gevonden hebt waar je naar op zoek was. Daarnaast kun je elke horlogeband van 22 millimeter gebruiken in combinatie met de Gear S3 en de band die je er bij krijgt, heb je gelukkig ook zo los.

Aan de onderkant van de smartwatch zit de hartslagmeter. Dat is ook de plek waar de Gear S3 wordt opgeladen. Wanneer je het slimme horloge in huis haalt, dan krijg je daar een kleine houder bij. Wanneer je de smartwatch daarop legt, met de wijzerplaat naar je toe, en je sluit er een micro-usb-kabel op aan, dan kun je het apparaat draadloos opladen. Het meegeleverde bandje voelt prettig aan, maar kan na verloop van tijd ietwat gaan irriteren. Daarom raden we aan zelf een mooie band uit te kiezen, aangezien dat dus tot de mogelijkheden behoort.

Het scherm van de Gear S3 beschikt over een schermresolutie van 360 bij 360 pixels. Met een formaat van 1,3-inch, levert dat een pixeldichtheid van meer dan 390 pixels per inch op. In de praktijk betekent een haarscherp beeld, voor zowel tekst als afbeeldingen. Niet eerder waren de teksten op een smartwatch zo goed leesbaar als met de Gear S3 en ook hebben we nog niet eerder afbeeldingen zo ontzettend scherp voorbij zien komen. De kleuren spatten van het scherm — en je kunt ook nog alles goed bekijken bij fel zonlicht. En er is een speaker.

Samsung Gear S3 – software

De Samsung Gear S3 draait op Tizen. Dat is een ander besturingssysteem dan je zult aantreffen op smartwatches van bijvoorbeeld Asus of Apple, en eentje waar Samsung zelf aan gewerkt heeft. De Gear S3 draait op versie 2.3.1, die een hoop mogelijkheden aanbiedt. Wanneer je van boven naar beneden veegt, dan krijg je direct toegang tot enkele, veelgebruikte functies. Zo kun je daar bijvoorbeeld checken hoeveel energie de grote accu nog heeft. Een veeg naar rechts tovert het notificatiemenu in beeld, maar die kun je ook oproepen met de draairing.

Wanneer je namelijk naar links draait, dan zul je ook bij de notificaties aankomen. Wanneer je naar rechts draait (of naar links veegt), dan krijg je toegang tot features als je agenda, het weer, herinneringen en onder meer nog je fitnessactiviteiten. Je roept het menu op door op knop aan de onderkant te drukken. Vervolgens kun je met de ring naar de app of mogelijkheid die je wil openen en bevestig je met een tap wat je wil gaan doen. Over het algemeen reageert de software snel en accuraat en heb je nooit het idee dat er iets misgaat.

Door de combinatie van de draairing en het touchscreen, kom je direct waar je zijn wil, zonder dat je per ongeluk eens het verkeerde opent of activeert. Mocht dat toch gebeuren, dan kun je op de bovenste knop drukken om een stap terug te gaan, terwijl de onderste je altijd direct terug naar de wijzerplaat brengt. Naast het installeren van apps, krijg je ook toegang tot widgets en die kun je helemaal zelf indelen. Zo kun je toch het horloge vormgeven zoals je zelf wil, al zijn de mogelijkheden iets minder uitgebreid in vergelijking met Android Wear.

Die combinatie draairing/touchscreen werkt ook lekker wanneer je door de notificaties heen scrolt. De Samsung Gear S3 kan als zelfstandig horloge werken, maar ook gekoppeld worden aan je smartphone (nu alleen Android en Tizen, straks ook de iPhone). De afbeeldingen doorsturen gaat soms nog wat moeizaam, maar qua notificaties gaat alles goed. Of dat nu thirdparty-applicaties zijn, of niet. Door de draairing scrol je heel gemakkelijk door de opties heen en met een tap op het scherm kun je de keuze voor een optie bevestigen.

Tizen mag momenteel nog niet zo uitgebreid zijn als Android Wear of zo toegankelijk zijn als het watchOS, het is geen besturingssysteem dat onderdoet voor de concurrentie. Samsung bewandelt zijn eigen pad en slaat, net als Apple en Google, natuurlijk ook wel eens de plank mis. Maar qua navigatie kom je moeiteloos door de opties heen, ook al zul je die niet eens allemaal voorbij zien komen in de eerste week. Uit onze ervaring blijkt vaak dat wanneer we naar een optie zochten, waar we nog niet eerder aan hadden gedacht, dan konden we hem vinden.

Samsung Gear S3 – in gebruik

Of je het nu een mooi element vindt of niet, de dikte van de Gear S3 betekent in dit geval ook dat er een grotere accu in zit. De accu is twee keer groter dan die van de Samsung Gear S2, en dat hebben we gemerkt. De Gear S3 gaat gemakkelijk drie dagen, en vaak iets langer, mee, bij normaal gebruik. En dat is een behoorlijk prestatie, aangezien je sommige smartwatches een keer per dag (of maximaal twee) moet opladen. Voordat je de smartwatch kunt koppelen aan je Samsung- of Android-smartphone, dien je wel de Gear Manager te downloaden.

Dat is een gratis uit die je vindt in de appwinkels. Wanneer je die app hebt geïnstalleerd en de koppeling hebt gemaakt, dan kun je een aantal dingen doen met de smartwatch. Zo zullen je contacten worden overgenomen, waardoor je kunt zien wie je belt en meteen kunt opnemen. Ook kun je reageren op berichten die binnenkomen. Dat kan met je stem, maar ook met het kleine toetsenbord. Je kunt proberen te typen, wat nog best redelijk gaat, of gebruikmaken van de software die handschriften moeten herkennen — wat vaak niet het geval is.

Daardoor raden we aan alsnog naar je smartphone te grijpen wanneer die af gaat en je iets wil terugsturen, tenzij je weet hoe je moet omgaan met de spraakherkenning. Dat werkt ongeveer net zo goed als op de Asus ZenWatch 3; er zijn meer momenten dat het goed gaat, dan dat het fout gaat. Het is en blijft immers software. Met de stemherkenningssoftware, S Voice, kun je ook notities opnemen en stemberichten inspreken. Dat werkt vaak wel prima en kan een uitkomst bieden wanneer je heel snel iets moet opslaan, voordat je het vergeet.

Samsung doet er een hoop aan om van de Samsung Gear S3 een zelfstandig apparaat te maken. Echter, helaas is het zo dat er geen sim-kaart in de Nederlandse versie van de smartwatch gestopt kan worden. Daardoor ben je voor het grootste gedeelte toch nog steeds afhankelijk van je smartphone, waardoor wederom de vraag reist: waarom zou je het niet gewoon bij je smartphone houden? Wel is het zo dat je ook je bluetooth-koptelefoon kunt aansluiten op de smartwatch, waardoor je ook die kunt aansturen vanaf je pols, via de muziekapp van Samsung.

Het zijn van die kleine dingen waaraan we wel kunnen zien dat de fabrikant een andere richting inslaat, maar door het gebrek aan die volledige zelfstandigheid, willen we bijna zeggen dat het nergens op slaat. Helemaal wanneer je de vergelijking trekt met een smartphone, die dezelfde functies heeft en vaak nog veel meer opties aanbiedt op het gebied van verbindingen en vooral apps. Ja, er zijn inmiddels wat applicaties voor Tizen beschikbaar, maar je vindt er gewoonweg meer op Android Wear en zelfs het wachtOS op de Apple Watches.

Samsung Gear S3 – gezondheid en fitness

Samsung richt zich, net als Apple en Pebble, flink op de sporters onder ons. Zo is er een ingebouwde gps-chip en een hartslagmeter, waardoor de Gear S3 prima als een zelfstandige fitnesstracker gebruikt kan worden. Het apparaat is niet afhankelijk van de gps-chip van je smartphone, waardoor je die dus voor de verandering thuis kunt laten. De Gear S3 bevat allerlei handige sensoren, zoals een snelheidsmeter, en zal ook automatisch activiteiten kunnen herkennen wanneer je eraan begonnen bent. Zelfs trappen worden vrijwel direct herkend.

De smartwatch kan ook een gedetailleerd verslag uitbrengen van de resultaten, ook wanneer je nog bezig bent. Zo zie je het aantal genomen stappen en verbrande calorieën en zal het slimme horloge ook vanuit zichzelf de gebruiker stimuleren om door te gaan. Het komt voor dat je tijdens het sporten ineens een trilling op je arm voelt, waarna je te zien krijgt hoe lang je bezig bent of wat je zojuist gedaan hebt. En dat werkt fijn, omdat je je dan op je sporten kun focussen. Je hoeft niet telkens te kijken of alles nog goed gaat, want dat check de watch wel.

Samsung Gear S3 – conclusie

Er zijn een hoop dingen die je tof kunt vinden aan de Samsung Gear S3. Het design is ontzettend mooi en heeft heel veel weg van een traditioneel horloge. Een trend die we ook bij andere smartwatches spotten — wellicht helpt het de horlogeliefhebbers over de streep, om toch over te stappen op het digitale tijdperk. De roterende rand in combinatie met een vlot reagerend en haarscherp touchscreen is en blijft een gouden combinatie wat de navigatie betreft. Ook zijn er enorm veel opties met betrekking tot je gezondheid en het sporten.

Maar er zijn uiteraard ook nadelen. Nadelen die wellicht niet zo zwaar wegen, afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Zo kan het slimme horloge als zwaar en log worden bevonden. Maar als dat nou net is wat je zoekt (traditionele horloges heb je ook in allerlei soorten en maten), dan is er dus niets aan de hand. Daarnaast zijn er bar weinig applicaties te vinden voor het platform, al worden er dat wel steeds meer gelukkig. En tenslotte nog het bandje: die voelt na verloop van tijd niet lekker meer aan, maar gelukkig kun je die gemakkelijk omwisselen.

Over het algemeen laat de Samsung Gear S3 echter een ontzettend positieve indruk achter. Tizen op een smartwatch werkt perfect en vlot en is best toegankelijk te noemen. Het is misschien even wennen wanneer je Android of iOS gewend bent, maar het is nou ook weer niet zó anders dat je de weg kwijtraakt. Tel daarbij op dat de accu meer dan drie dagen mee kan gaan (soms langer), er een ingebouwde gps-chip is en je de smartwatch ook als een redelijke fitnesstracker kunt gebruiken en je komt uiteindelijk uit op de beste smartwatch van dit moment.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Robuust en bestendig design
  • Ongelooflijk scherp scherm
  • Veel gezondheids- en sportopties

Minpunten
  • Weinig apps

  • Geen sim-kaartsleuf


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)