Review: Huawei Watch smartwatch

09 september 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Huawei-Watch-review-5

In deze uitgebreide review kijken we naar de Huawei Watch smartwatch, voorzien van een chique design, een 1.4-inch display en Android Wear-software.

Ik weet nog goed dat we afgelopen in Barcelona uit te vliegtuig stapten en strak langs een billboard liepen waar een heel mooi klokje op stond afgebeeld. De Huawei Watch was zodanig gefotografeerd dat het gewoon op een normaal en echt horloge leek. Niets dat ons deed vermoeden dat we naar een smartwatch keken. Natuurlijk kwam de aap al snel uit de mouw en is de Huawei Watch ondertussen uitgegroeid tot één van de meest geanticipeerde horloges van 2015. In deze review kijk ik uitgebreid naar deze smartwatch van Huawei.

Huawei Watch – hardware en design

Natuurlijk valt er over smaak niet echt te twisten maar als we op ons eigen gevoel afgaan dan is de Huawei Watch het mooiste Android Wear-horloge op de markt. Dit lijkt een mening te zijn die gedeeld werd door een hoop van de aanwezige techpers.

Huawei heeft gekozen voor een klassiek ontwerp en maakt gebruikt van materialen die bij een luxueus horloge horen. In dit geval betekent dat geborsteld roestvrij staal, saffierglas en bandjes van onder andere echt leer. Het scherm van de Huawei Watch is een 1.4 inch AMOLED-schermpje met een resolutie van 400 x 400 pixels. Besturing gaat voornamelijk via het touchscreen maar er is ook een knopje rechts boven het midden van het klokje. Deze fungeert niet alleen als terugknop (kort) of knop om de apps te openen (lang) maar werkt ook mee om het horloge een veel traditioneler uiterlijk te geven. De Huawei Watch is voorzien van een een hartslagmeter om optimaal gebruik te kunnen maken van fitnesstracking. Naast de hartslagsensor zijn er ook een accelerometer, gyroscoop, barometer, en vibratiemotor verwerkt in het horloge. Qua connectiviteit is er WiFi en Bluetooth 4.1 LE beschikbaar. Het horloge heeft een diameter van 42 mm en is 11.3 mm dik. Dit is vooralsnog de enige maat die beschikbaar lijkt te komen.

De Huawei Watch zal in Nederland (vanaf 23 september) te koop zijn in de roestvrijstalen variant. In Azië is ook een gouden variant beschikbaar maar er is niet genoeg geloof dat die aftrek zal vinden in Nederland. De roestvrijstalen variant is er straks in twee kleuren; staal en donker staal. Qua bandjes kun je kiezen uit leer, een mesh-stalen (milanes) band en een stalen schakelband die natuurlijk ook in beide kleuren beschikbaar zal zijn. De prijs van de Huawei Watch begint bij 399 euro maar dat kan oplopen al naar gelang het bandje dat gekozen wordt.

Voor deze review hebben wij alleen toegang gehad tot een horloge met een lederen band. De kwaliteit van dit bandje is opvallend goed. Tijdens ons bezoek aan de stand van Huawei op IFA heb ik de andere bandjes wel bekeken en vond ik vooral de mesh/milanes variant erg tegenvallen. Deze variant voelde wat mij betreft erg stug en goedkoop aan. De stalen schakelbandjes voelde wel weer prima aan.

Huawei Watch – software

De Huawei Watch draait op Android Wear en is daarmee dus relatief standaard. Google geeft fabrikanten namelijk niet zo heel veel ruimte om aanpassingen te maken aan Android Wear. Dit is natuurlijk in sterk contrast met de mogelijkheden die fabrikanten hebben met het Android dat je op je smartphone en tablet terugvindt.

Fabrikanten kunnen echter wel wijzerplaten toevoegen en dat heeft Huawei dan ook in grote hoeveelheden gedaan. Waar bij een hoop van de Android Wear horloges veel van de standaard aanwezige wijzerplaten een relatief digitaal uiterlijk hebben gaat Huawei hier ook weer verder op de klassieke en chique tour. Huawei is niet vies van een beetje kopiëren en dus zien we een hoop herkenbare wijzerplaten terug, wijzerplaten van luxe klokjes die niet voor niets een hoop fans hebben. En dus kunnen wij het gebrek aan originaliteit vrij makkelijk vergeven. Beter goed gejat dan slecht bedacht. En ik loop liever met een mooie wijzerplaat om mijn pols dan met een wijzerplaat die (met goede reden) tot nu toe nog niet bestond. Android Wear is op dit gebied nog het meest open en dus heb je als gebruiker de mogelijkheid om zelf ook wijzerplaten te installeren, de mogelijkheden voor Android-gebruikers zijn hiervoor uitgebreider dan voor iOS-gebruikers.

Android Wear laat zich voornamelijk kenmerken als een manier om notificaties te ontvangen op je pols, notificaties van apps en diensten. Dat lijkt natuurlijk niet gek bijzonder voor een smartwatch en dat is het misschien ook wel niet. Toch is het een erg praktische manier van snel informatie ontvangen zonder je (steeds groter wordende) telefoon uit je zak of tas te moeten vissen. Standaard notificaties kennen we natuurlijk ook de Apple Watch of de Pebble maar Google heeft nog een extra troef in handen: Google Now. De informatie die Google van je weet wordt in deze notificaties/kaarten verwerkt tot fijne hapklare tips. Deze kaarten kunnen handige informatie bevatten als de reistijd naar je werk, het weer, je volgende vlucht en nog veel meer. Wil je meer lezen over Google Now dan verwijzen we je graag naar ons Google Now: Wat is het en hoe werkt het? artikel.

Android Wear heeft verder nog een paar leuke features natuurlijk. Denk hierbij aan de Google Fit fitnesstracking die bewegingspatronen in kaart kan brengen. In combinatie met de hartslagsensor is er zelfs een redelijk goede inschatting te maken van het aantal verbrandde calorieën op een dag. Zowel de Apple Watch als de Android Wear horloges zijn hier relatief goed in maar moeten het nog wel afleggen tegen de `echte` fitnesstrackers of horloges zoals de Intel Basis Peak. Een andere leuke feature/app op de Huawei Watch is Google Translate, die je in staat stelt om snel vertalingen te krijgen van je gesproken tekst, en als je dan je pols draait richting je nieuwe buitenlandse vriend dan draait het scherm in de juiste oriëntatie zodat de vertaling gelezen kan worden.

Google is natuurlijk boven alles nog steeds de meest populaire zoekmachine ter wereld en dus ontbreken ook die features niet op de Android Wear horloges. Je kunt gesproken zoekopdrachten starten door “Ok Google” te zeggen en vervolgens je zoekopdracht uit te spreken. Naast zoekresultaten kun je Google ook vragen om simpele taken uit te voeren zoals het aan- of uitzetten van Bluetooth of het instellen van een timer of wekker. Handig!

Om een volledig overzicht te krijgen van wat Android Wear is en kan verwijzen we je graag naar het Android Wear: Alles dat je moet weten artikel. De Huawei Watch is een van de weinige horloges met officiële compatibiliteit met iOS en voor het fijne van die integratie verwijzen we graag naar het Android Wear horloges in combinatie met een iPhone: Hoe werkt het? artikel.

Huawei Watch – in gebruik

Ik heb de Huawei Watch een kleine week kunnen gebruiken en heb dit voornamelijk gedaan in combinatie met mijn iPhone. Dit is sinds kort mogelijk en aangezien ik een iPhone-gebruiker ben lag deze combinatie het meest voor de hand. Natuurlijk zijn er hierdoor een paar zaken geweest die minder optimaal werken dan wanneer je het horloge in combinatie gebruikt met een Android smartphone, dan zijn er net wat meer mogelijkheden. Natuurlijk heb ik wel gekeken hoe de koppeling werkt met een Android-smartphone (in dit geval met de Huawei Mate S) en natuurlijk werkte dit precies zoals je mag verwachten.

Ik ben doorgaans wel fan van Apple-producten en prefereer die boven andere opties. Ik ben dan ook redelijk verbaasd dat een merk als Huawei hier verandering in heeft weten te brengen. Ik ben veel meer onder de indruk van de Huawei Watch (en Android Wear!) dan ik had kunnen verwachten. Voor mij persoonlijk is het horloge nog wel wat aan de grote/forse kant en dat weerhoudt mij er waarschijnlijk nog wel van om de 23ste direct een Huawei Watch aan te schaffen. 42 mm klinkt niet erg groot maar vooral het feit dat het klokje meer dan een centimeter dik is maak het nog wel een `unit`. Voor mensen die gewend zijn om grotere klokken te dragen zal dit echter een veel minder groot probleem zijn. Voor de duidelijkheid; ik prefereer de kleinere Apple Watch ook over de 42mm variant en de nieuwe Motorola is mij in de grote versies ook veel te groot.

Het prijskaartje is een andere horde die overkomen moet worden, want een groot voordeel van Android-producten is doorgaans een aantrekkelijkere prijs en dat voordeel heeft Huawei met deze klokjes volledig opgegeven. Toch merk ik dat ik mezelf makkelijk over deze drempel kan duwen en dat komt vooral door het extreem luxe gevoel dat deze Huawei Watch biedt. Het horloge voelt veel meer als een juweel dan mijn Apple Watch ooit deed, al heb ik alleen een aluminium variant van de Apple Watch in bezit gehad natuurlijk.

Android Wear is gewoon een prima OS voor een smartwatch en afhankelijk van hoe streng je voor jezelf bent als het gaat om notificaties zijn de zaken die op je pols verschijnen gewoon erg handig. De Google Now-meldingen zijn doorgaans ook nog eens erg handig. Dat je de tijd dan ook nog eens altijd kunt zien is een voordeel dat we bijna vergeten. Het afkijken van de tijd op de Huawei Watch is natuurlijk prima geregeld. Niet alleen zijn er mooie wijzerplaten beschikbaar maar de accuduur van het horloge is ook nog eens zo goed dat je de ambient mode van Android Wear kunt gebruiken. Dit is de modus waar het scherm altijd de tijd blijft tonen. Dit gebeurt dan wel in een wat versimpelde weergave van je `echte` wijzerplaat maar dat is voor de praktische toepassing niet van gek veel belang.

Ik heb de eerste dagen zonder deze optie gebruik gemaakt van de Huawei Watch en vond `aanspringen` van het schermpje vaak net wat te lang duren. Na een dag of wat stapte ik over mijn angst voor de accuduur implicaties heen en liet ik het horloge 100 procent van de tijd zijn meest voor de hand liggende functie uitvoeren. Natuurlijk is het horloge iets sneller leeg maar haal ik nog steeds met gemak, en zonder enige zorg, meer dan genoeg tijd uit de 300 mAh-batterij om het einde van de dag te halen. Indrukwekkend en eerlijk gezegd ook boven verwachting.

Tot slot zijn er nog een paar kleine observaties die we met jullie willen delen. Huawei heeft voor een luxe verpakking gekozen van hun product en dat zet goed de toon voor de rest van de ervaringen met het horloge. Dit vinden we dus erg positief. Er worden standaard twee opladers meegeleverd en ook dat vinden we natuurlijk erg handig. Opladen lijkt erg op de manier waarop Apple dit doet maar is uit plaatsing iets gevoeliger. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van inductie maar de poort moet dus gewoon goed uitlijnen met het stekkertje. Huawei maakt gemaakt van 18 mm bandjes en je kunt alle bandjes in dit formaat gebruiken in combinatie met de Huawei Watch. Er wordt dus gelukkig niet van een speciaal systeem gebruik gemaakt. De Huawei Watch is bestand tegen regen maar is niet geschikt om mee te gaan zwemmen.

Conclusie

De Huawei Watch is één van de beste ogende smartwatches op de markt. Het luxe design wordt versterkt door het daadwerkelijke gebruik van luxe materialen en goed passende wijzerplaten. De accuduur van het horloge stelt je als gebruiker in staat het klokje de hele dag als klokje te kunnen gebruiken en het kijken van de tijd aan te vullen met de handige extraatjes die Android Wear te bieden heeft. Het prijskaartje is echter wel aan de hoge kant, en het zou ons niet verbazen als een goedkopere Android Wear-klok het komende jaar uit gaat groeien tot het populairste horloge. Op punten wint de Huawei Watch het wat ons betreft tot nu toe.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Erg chique en fraai horloge
  • Volledig rond display
  • Prima accuduur

Minpunten
  • Prijzig

  • Tikje fors en beschikbaar in één formaat
  • Niet alle bandjes voelen luxe aan


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)