Review: Asus ZenWatch 3 smartwatch

12 december 2016 + 10 minuten 0 Reacties
asus_zenwatch_3_groot_1

In de recensie bespreken we de Asus ZenWatch 3. Dit is een luxueus, slim horloge, dat draait op Android Wear van Google. De smartwatch heeft in elk geval een mooie uitstraling, maar hoe zit dat met de prestaties?

Asus ZenWatch 3 – hardware en design

De Asus ZenWatch 3 is een opvallende verschijning. Op het eerste gezicht lijkt het apparaat op een regulier horloge, zeker wanneer het scherm constant aanstaat en je een wijzerplaat met het uiterlijk van een mechanisch horloge hebt ingesteld. De smartwatch is een centimeter dik en beschikt over drie fysieke knoppen. Met de middelste knop kun je het slimme horloge uit de slaapstand halen of direct teruggaan naar de wijzerplaat. De onderste knop activeert de eco-modus, waarmee je het energieverbruik van de smartwatch flink kunt beperken.

De bovenste knop is er één waar je zelf een functie aan kunt toewijzen. Het roestvrijstalen design zorgt voor een robuust uiterlijk. En dankzij de IP67-certificatie zorgt ervoor dat de smartwatch stof- en waterdicht is en kan worden gebruikt tijdens het zwemmen (tot één meter diep en dertig minuten). In de praktijk betekent dit echter dat je hem gerust om kunt houden tijdens het afwassen, bijvoorbeeld, omdat het geen kwaad kan dat er een druppel water op komt. Het amoled-touchscreen is 1,39-inch groot en heeft een resolutie van 400 bij 400 pixels.

Een schermresolutie van 400 bij 400 pixels op een scherm van 1,39-inch, zorgt voor een behoorlijke pixeldichtheid van ongeveer 287 pixels per inch. Dat betekent dat je een fijne en scherpe weergave krijgt van de content op het scherm. Ook is er een lichtsensor aanwezig. Onder de motorkap zit de nieuwe Qualcomm Snapdragon 2100 quadcore-processor, evenals 4GB aan interne ruimte en 512MB aan werkgeheugen. Er is géén ruimte voor een sim-kaart, dus je kunt niet bellen met deze smartwatch. Wel is er een luidspreker aanwezig.

En omdat er een luidspreker aanwezig is, kun je wel een beltoon horen wanneer je gebeld wordt. Verder is er ondersteuning voor wifi en bluetooth (versie 4.2), maar is er geen gps-chip aanwezig (zoals die bijvoorbeeld wel in de Samsung Gear S3 zit). Ook is er een batterij met een vermogen van 341mAh en Asus belooft dat je daar 48 uur mee moet kunnen doen. Of dat lukt, lees je verderop in deze recensie. De Asus ZenWatch 3 is in drie kleuren beschikbaar, namelijk Gunmetal, zilver en roségoud en heeft een vanafprijs van 249 euro.

Wij hebben in de afgelopen weken de zilveren versie van de Asus ZenWatch 3 getest. Het bandje dat erbij geleverd wordt is van echt leer en heeft een lichte kleur, maar er zijn dus gelukkig meer opties wat kleuren betreft beschikbaar. Dat geldt ook voor de bandjes: vind je deze lichtbruine kleur niet mooi, dan kun je altijd gaan voor een donkere variant, bijvoorbeeld. Helaas is het zo dat je wel een bandje van Asus dient te kopen, omdat de aansluiting niet universeel is. Dat is iets waar je dus even rekening mee moet houden.

Asus ZenWatch 3 – software

Deze nieuwe smartwatch van Asus wordt geleverd met Android Wear 1.5. Dat is momenteel de meest recente versie van het besturingssysteem dat is geoptimaliseerd voor slimme horloges. De kaarten, de notificaties en de berichten, zijn onveranderd gebleven; ben je dus al bekend met Android Wear, dan zul je je gedeeltelijk thuis voelen op dit apparaat. Datzelfde geldt voor de interface van het menu. Je vindt hier dezelfde kleuren en opties als op alle andere smartwatches met Android Wear — dat is prima, maar ook best saai te noemen.

De ZenWatch 3 wordt geleverd met een overvloed aan wijzerplaten. Op het horloge zelf staan er misschien niet zo veel (die boeiend zijn), maar wanneer je de ZenWatch Manager installeert op je smartphone, dan krijg je toegang tot nog eens zestig platen. Het is balen dat je hier speciaal de app voor moet installeren (persoonlijk houd ik van zo min mogelijk apps op mijn telefoon), want we hadden liever gezien dat je die wijzerplaten gewoon direct op het horloge had kunnen selecteren. Desondanks zien we toch liever kwaliteit dan kwantiteit.

Motorola doet dit bijvoorbeeld iets beter. Asus moet waarschijnlijk gedacht hebben dat zo veel wijzerplaten meeleveren moet betekenen dat er waarschijnlijk wel ééntje tussenzit die je tof vindt. Wanneer je een Moto 360 om je pols hebt zitten, dan weet je dat er niet heel veel wijzerplaten zijn waar je uit kunt kiezen — maar die platen die beschikbaar zijn, zijn over het algemeen mooier dan de platen die Asus standaard levert. Gelukkig kun je in Google Play nog altijd zelf apps downloaden die toegang bieden tot meer en toffere wijzerplaten.

Navigeren door de software gaat heel gemakkelijk. Wanneer je vanaf de wijzerplaat eens naar rechts veegt, dan open je het menu en kun je kiezen welke applicatie je wil openen. Je tapt op de applicatie die je wil gebruiken en kun dan middels het touchscreen aangeven wat je wil doen. Binnen de instellingen kun je ook aangeven welke app je onder de bovenste knop van de smartwatch wil zetten. Verder vind je er apps als je agenda, Google Fit, alarm, enkele apps van Asus en bijvoorbeeld Hangouts. Maps, reminders en meer maken het lijstje compleet.

Maar een echte killer-applicatie is er niet — en dat geldt ook in het algemeen voor smartwatches. De apps die je aantreft op het slimme horloge, tref je ook aan op je smartphone. Het wekte bij mij al gauw de vraag op waar ik mijn smartwatch voor zou gebruiken als ik al die apps ook gewoon op mijn telefoon heb staan. Maar dat staat los van of de software goed werkt of niet en dat is gelukkig wel het geval. De software reageert snel en werkt soepel, dus aan de interface of de snelheid van die interface, ligt het niet in de praktijk.

Asus ZenWatch 3 – in gebruik

Een smartwatch koop je nu dan ook niet omdat die je leven verrijkt, maar omdat `ie je leven gemakkelijker kan maken. Je ontvangt er immers alle informatie op die je ook op je smartphone ontvangt. En hebt ook de mogelijkheid te reageren op de notificaties. Nog niet met geschreven berichten, die update verschijnt hopelijk snel, maar wel via de microfoon. Je kunt op het touchscreen selecteren dat je direct wil antwoorden op een binnengekomen bericht, waarna je die hardop kunt uitspreken. Vervolgens zet de ZenWatch 3 om dat om in tekst.

En over het algemeen is het zo dat het verwerken van de ingesproken berichten behoorlijk goed gaat. Uit onze praktijkervaringen blijkt dat het echt niet zo vaak voorkomt dat de smartwatch een ander woord typt dan jij uitgesproken hebt en dat is fijn om te weten. Ja, soms gaat het nog wel eens mis, maar dat heeft er dan vooral mee te maken dat je een zin te snel uitgesproken hebt. De ZenWatch 3 zal dan eerder woorden overslaan dan verkeerd opschrijven. Je kunt zo`n bericht altijd terughalen, maar dan moet je hem wel weer opnieuw inspreken.

Dat is een kwestie van gewenning. Je kunt de ervaring vergelijken met de spraakbesturing op mobiele telefoons. Ook daar kun je niet heel snel spreken, omdat er dan dingen vergeten worden of verkeerd geformuleerd worden. Het is gelukkig ook niet zo dat je als een robot hoeft te praten. We raden aan rustig en duidelijk te articuleren, zodat je het meeste uit de mogelijkheden haalt. Daarnaast is het mogelijk aan Google te vragen wat het weer is bijvoorbeeld. Ook hier geldt: de ervaring is een trouwe overzetting van de ervaring die je hebt op een smartphone.

De smartwatch kan 48 uur meegaan op een volle accu. Maar we zetten daar wel een grove kanttekening bij: het ligt er maar net aan hoe je hem gebruikt. Persoonlijk deed ik de smartwatch af op het moment dat ik thuis was. Thuis heb ik geen behoefte aan een horloge an sich, omdat ik genoeg klokken in huis heb. Ik zette het apparaat dan ook uit en deed hem pas weer aan op het moment dat ik wist dat ik naar buiten ging. Ook gaat het scherm bij mij uit na een aantal seconden. Zo is het me gelukt om tot wel drie dagen met de smartwatch te doen.

Mocht de batterij toch onverhoopt leeg zijn vlak voor het moment dat je hem om wil doen, dan is het goed om te weten dat de accu binnen een kwartier voor bijna zestig procent is opgeladen. Al met al duurt het iets langer dan een uur voor de volle honderd procent. Niet verkeerd!

Ik heb de smartwatch dus voornamelijk buitenshuis gebruikt. Wanneer ik bij iemand op bezoek ga, bijvoorbeeld, of wanneer ik snel een boodschap moet doen. Maar ook wanneer ik naar een plek ging waar ik nog niet geweest was; op de smartphone stelde ik in waar ik heen moest gaan en vervolgens kon ik op de smartwatch, met Google Maps, de aanwijzingen volgen. Daarvoor dien je uiteraard locatie aan te hebben staan op je phone. De aanwijzingen van de app waren waardevol en nuttig en ik heb geen een keer m`n smartphone hoeven pakken.

Over het algemeen zit de Asus ZenWatch 3 lekker. Het voelt aan als een regulier horloge en de dikte van een centimeter valt eigenlijk helemaal niet op. Naast stemcommando`s en touchscreenbesturing, kun je het horloge ook met één hand bedienen. Het apparaat zal je na een paar dagen vragen of je de verschillende pols- en armbewegingen in wil stellen, zodat je in principe het gros van de handelingen kunt verricht met één hand. Wanneer het horloge goed om de pols zit, dan werken die handeling goed genoeg voor dagelijks gebruik hiervan.

Het meest opvallende aan mijn tijd met de Asus ZenWatch 3, is ongetwijfeld de manier waarop mijn omgeving reageerde op het slimme horloge. Vrijwel iedereen was positief over het design van het apparaat en kwam tot dezelfde conclusie als ik: het is een mooie smartwatch, eentje die wat wegheeft van een regulier horloge (behalve wanneer het scherm uitstaat). Dit design kan mensen over de streep helpen eens een smartwatch uit te proberen, aangezien het nu geen lompe of vierkante apparaten meer zijn, maar echt mooie, ronde horloges.

Asus ZenWatch 3 – conclusie

Het is natuurlijk altijd de vraag waarom je precies een smartwatch wilt, want over het algemeen verrijken ze nog niet het leven zoals de smartphone dat wel gedaan heeft. Maar als je dan een smartwatch met Android Wear wilt hebben, ga dan voor de Asus ZenWatch 3. Het apparaat is voorzien van een mooi design en het toegankelijke Android Wear, waardoor je binnen no-time bent gewend aan het apparaat. Het scherm is van hoge kwaliteit en de fysieke knoppen geven het slimme horloge ook een authentiek karakter mee. Heel mooi gedaan.

Daarentegen dien je wel met een hoop dingen rekening te houden. De Asus ZenWatch 3 wordt voorzien van Android Wear 2.0, maar onduidelijk is wanneer dat gaat gebeuren. Ook is er geen gps-chip aanwezig en kun je er geen sim-kaart in stoppen, waardoor je dus altijd de smartwatch moet verbinden met bluetooth voor de notificaties en berichten. Ook is er geen hartritmesensor, waardoor de ZenWatch 3 ook niet het beste apparaat is voor de fitnessliefhebbers onder ons. Maar daar is het apparaat dan ook niet helemaal voor bedoeld.

De Asus ZenWatch 3 is een smartwatch voor de mensen die een slim horloge met stijl willen hebben. Qua functionaliteit maakt het voor Android Wear-smartwatches weinig uit welk model je neemt, dus gaat het meer om het design en de hardware. Het design is uitmuntend en erg opvallend, maar op het gebied van hardware zou je nog wel eens iets kunnen missen dus. Desondanks is dit horloge toch het beste dat Android Wear te bieden heeft, maar dat is wellicht niet heel vreemd. Dit jaar zijn er immers maar weinig slimme horloges uitgebracht.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Opvallend en robuust design
  • Stof- en waterdicht
  • Drie fysieke knoppen

Minpunten
  • Geen hartritmesensor

  • Geen gps-chip
  • Veel te veel wijzerplaten


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)