Review: Asus ZenWatch 2

26 november 2015 9 Minuten 0 Reacties
Asus-ZenWatch-2-review-feature

Een uitgebreide review van de Asus ZenWatch 2 smartwatch, beschikbaar in twee formaten, uitgerust met een Qualcomm-processor en draaiend op Android Wear.

Het grootste voordeel van Android Wear is en blijft nu eenmaal de keuzevrijheid die je krijgt als consument; niet alleen binnen de software maar ook de keuzes in hardware die je aan kunt schaffen. Keuzes die zich differentiëren op gebied van formaat, rekenkracht maar vooral ook prijs. De Asus ZenWatch 2 is een Android Wear-horloge dat lekker betaalbaar is, en dit keer ook nog eens in twee verschillende formaten beschikbaar is.

Asus ZenWatch 2 – hardware en design

In de algemene zin lijkt deze nieuwe ZenWatch nog heel veel op het origineel van vorig jaar, een deel van de hardware is dan ook gewoon hetzelfde gebleven, waaronder het scherm. Het meest vernieuwende is misschien wel het feit dat er nu ook een kleiner model beschikbaar is van de ZenWatch. Het grotere model heeft een 1.63-inch scherm en het kleine model een 1.45-inch scherm. Het verschil klinkt niet heel groot maar is duidelijk merkbaar als je de twee naast elkaar houdt. Asus communiceert in eigen materiaal het verschil als een mannen- en een vrouwen-versie, en dat is ook merkbaar in het type bandje dat standaard geleverd wordt bij het model van je keuze. Wij zijn persoonlijk, net zoals bij de Apple Watch, iets minder gecharmeerd van deze typering en zouden veel eerder op basis van het formaat pols dat je hebt een keuze maken.

De behuizing van de Asus ZenWatch 2 is een rechthoek met afgeronde randen, en dus niet rond zoals bijvoorbeeld de Huawei Watch of the LG Urbane. Keuze in stijl dus. De bezuinig is gemaakt van roestvrij geborsteld staal en komt in drie verschillende kleuren; donkergrijs, zilver en goud. Dit jaar heeft de Asus ZenWatch 2 ook een kroon op de behuizing, die functioneert als een knop om selecties te maken. Het toevoegen van dit traditionele horloge-element maakt het horloge in onze ogen veel meer een… horloge.

Asus heeft dit jaar ook een hoop verschillende bandjes op de markt gebracht. Van leer en rubber tot een stalen schakelarmband, natuurlijk in verschillende kleuren en afwerkingen die overeenkomen met de behuizing. Helaas is in de Nederlandse winkels voor een conservatieve inkoop gekozen en is de keuze heel beperkt, zowel in bandjes als afwerking van de behuizing. Het is dan ook positief dat de bandjes van een standaard connectie gebruik maken en je bij je favoriete juwelier (of marktkoopman) gemakkelijk een nieuw bandje kunt vinden om je horloge meer naar je smaak te stijlen.

Het amoled-scherm van de Asus ZenWatch 2 heeft een resolutie van 320 x 320 pixels, de kleinere variant heeft 280 x 280 pixels. Dit zijn niet de hoogste resoluties en dus kan je her en der wel wat blokvorming (vierkante pixels) herkennen, toch is het op normale gebruiksafstand echt wel heel goed te doen en natuurlijk niet te vergelijken met een ouderwetste gameboy.

Overige specificaties die misschien interessant zijn om te weten:

 • Qualcomm Snapdragon 400 1.2Ghz processor
 • 512MB Ram
 • 4GB eMMC opslag
 • 6-as bewegingssensor
 • 4000mAh accu
 • Bluetooth 4.1 en WiFi
 • Ingebouwde microfoon

Een vrij standaard set specificaties natuurlijk maar toch is er een vrij opvallende afwezige in de bovenstaande lijst; de Asus ZenWatch 2 heeft namelijk geen hartslagsensor. Ook de manier waarop bij de eerste generatie een meting plaatsvond (met twee vingers op de behuizing) wordt nu niet meer ondersteund. De Asus ZenWatch 2 kost 169 euro, en het maakt niet uit of je de grote of kleine variant koopt.

Asus ZenWatch 2 – software

De Asus ZenWatch 2 draait op een standaard installatie van Android Wear en dus hebben we en uitgebreid artikel beschikbaar waar je alles wat je over Android Wear kunt lezen. Android Wear laat zich typeren door de Google Now kaarten die je tijdig van relevante informatie voorzien. Hiervoor is het natuurlijk wel nodig dat je verschillende Google diensten gebruikt (of toegang geeft) zodat deze informatie goed voor je samengesteld kan worden.

Denk hierbij aan waarschuwingen (en navigatie) om op tijd te vertrekken naar je volgende afspraak, weerberichten, informatie over verjaardagen etc. Voor mij persoonlijk zijn deze kaarten regelmatig handig gebleken maar ben ik uiteindelijk veel blijer met de notificaties die je kunt ontvangen van apps. Dat is in de praktijk voor mij nog wel de belangrijkste reden om een smartwatch te dragen.

Asus heeft natuurlijk wel een een paar eigen toevoegingen gedaan aan de software, vooral op het gebied van wijzerplaten (dat is nu eenmaal een van de beperkte mogelijkheden waar fabrikanten `het verschil` kunnen maken). Asus heeft ongeveer 50 verschillende wijzerplaten beschikbaar gemaakt maar via de verschillende Asus-apps kun je ook nog eens je eigen wijzerplaten ontwerpen. Via de ZenWatch manager-app heb je extra veel controle over je horloge, super handig om je notificaties beter te managen. Via deze app kun je ook andere apps installeren, apps die wat ons betreft maar beperkte praktische toepassingen kennen (zaklamp, kompas, etc.).

De Asus ZenWatch 2 is nieuw genoeg en mag dus schermen met officiële compatibiliteit voor iOS en voor het fijne van die integratie verwijzen we graag naar het Android Wear horloges in combinatie met een iPhone: Hoe werkt het?-artikel. Google heeft deze week ook bekendgemaakt dat alle horloges een update krijgen naar de laatste versie van het horloge-besturingssysteem, Marshmallow.

Asus ZenWatch 2 – in gebruik

Voor mij was het grotere model een beetje te groot en dus heb ik die laten testen door één van mijn directe collega`s op kantoor. Zelf heb ik met het kleinere model rondgelopen en zo hebben we dus beiden varianten goed aan de tand kunnen voelen. Toch zijn de ervaringen niet 100 procent hetzelfde gebleken.

Het grootste verschil in onze ervaringen zat hem niet in het formaat maar in de betrouwebaarheid van het horloge. Mijn collega heeft naar zijn gevoel regelmatig met verschillende bugs te maken gehad. Denk hierbij aan het blijven afgaan van het alarm, een beeldscherm dat niet op de swipes reageert en connectieproblemen met zijn (Android)-smartphone. Ik heb persoonlijk eigenlijk geen van deze problemen gehad, maar heb mijn Asus ZenWatch 2 gebruikt in combinatie met een iPhone. Natuurlijk kan het een kwestie van pech zijn en de algemene ervaring van mijn collega was ook nog best goed hoor, het was niet zo dat de horloge constant geplaagd werd door problemen. Maar het is goed om te weten dat het systeem nog niet helemaal bug-vrij lijkt te zijn.

Voor mij persoonlijk zijn het vooral de notificaties die je op je pols ontvangt (en leest) die een slim horloge aantrekkelijk maken. Ik ben niet heel erg van de apps op mijn pols, al moet ik zeggen dat in vergelijking met de Apple Watch de Google Now kaarten soms echt wel heel handig zijn. Mijn collega is daarentegen weer erg blij met de Google Now-kaarten die hem constant van relevante informatie voorzien hebben de afgelopen week. Maar dat komt vooral ook omdat hij normaal ook regelmatig gebruik maakt van Google en Google Now diensten terwijl het voor mij echt diensten aan de rand van mijn dagelijks gebruik zijn.

Ik ben blij dat Asus ZenWatch 2 in twee verschillende formaten op de markt komt, en ik zou mijn eigen geld uitgeven aan de kleinere variant. Als het op formaat aankomt is het vast ook een kwestie van smaak, maar voor mij is het genoeg reden om nooit een LG Urbane te kunnen overwegen.

De accuduur is van beide horloges erg goed, ze gaan makkelijk een volledige dag mee, ook als je de `always-on`-instelling gebruikt zodat er constant een tijdsweergave op je horloge in beeld is. Voor mensen die graag een smartwatch gebruiken om wat meer over hun gezondheid in kaart te brengen is de Asus ZenWatch 2 waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende optie; het ontbreken van een hartslagmeter is dan toch wel erg jammer. Natuurlijk werkt dit horloge wel met een gyroscoop en worden je stappen wel netjes bijgehouden en gerapporteerd aan apps zoals Jawbone Up of Google`s eigen Fit.

Asus ZenWatch 2 – conclusie

Door zijn prijs is de Asus ZenWatch 2 voor een hoop mensen waarschijnlijk één van de eerste smartwatches die veilig overwogen kan worden. Het is nogal een verschil namelijk of je 169 euro uit moet geven of 400 euro (Huawei, Apple, Samsung) voor een nieuw type product dat voor de meesten van ons zijn bruikbaarheid nog maar moet bewijzen. De Asus ZenWatch 2 is wat dat betreft een prima introductie tot de mogelijkheden van Android Wear en het hebben van notificaties op je pols. Dat wil niet zeggen dat de ervaring 100 procent optimaal is. Het grotere model dat wij ter test hadden werd geplaagd door wat bugs, en het ontbreken van een hartslagsensor maakt de fitness/gezondheid inzetbaarheid beperkt. Dat gezegd hebbende zou het ons niet verbazen als dit een heel populair kerstcadeautje gaat worden dit jaar, zeker omdat dit ook voor iOS-gebruikers een stuk goedkopere optie is om kennis te maken met een slim horloge.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Twee formaten
 • Goede accuduur
 • Android Wear

Minpunten
 • Geen hartslagmeter

 • Beperkte varianten beschikbaar
 • Niet helemaal bug-vrij


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)