Gesponsord Mobile Gesponsord door Surfshark

Anoniem websurfen: Het gebruik van een VPN (ADV)

01 maart 2022 4 Minuten 0 Reacties
VPN diensten

De meesten van jullie kennen waarschijnlijk de term VPN wel. VPN staat voor Virtual Private Network en wordt vooral gebruikt om anoniem en veilig het internet te bezoeken of om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot websites of applicaties die zonder een VPN niet zichtbaar zijn of niet zullen werken. Denk hierbij aan het verkrijgen van toegang tot content die beperkt is door de geografische locatie of om de fysieke locatie van gebruikers te verbergen. In dit artikel wordt wat dieper ingegaan over de historie, de werking en de redenen waarom een VPN handig kan zijn voor je.

Hoe en waarom is VPN ontstaan?

We moeten terug naar het jaar 1996, toen een medewerker van Microsoft op het idee kwam om een veilige en ook een privé verbinding tussen een computer en internet te ontwikkelen. Deze verbinding heeft de naam PPTP (het peer-to-peer tunnel protocol) gekregen en is feitelijk de voorloper van de huidige VPN.

In de jaren daarna heeft het internet een enorme vlucht genomen en dus werd de vraag naar beveiligde verbindingen steeds groter en hierdoor is VPN ontstaan.

VPN is eigenlijk een brede term die verschillende beveiligingsprotocollen omvat, maar wat ze allemaal gemeen hebben is de mogelijkheid om op afstand verbinding te maken met een privé netwerk via een openbare verbinding (denk hierbij aan je eigen internet provider). De meest gangbare en gebruikte protocollen op dit moment zijn;

Advertentie
  • PPTP
  • L2TP/IPSec
  • OpenVPN
  • SSTP
  • IKEv2

Wil je wat meer in detail weten wat deze protocollen zijn en wat de verschillen zijn, Klik hier

Hoe werkt een VPN eigenlijk?

Een VPN is eigenlijk niets meer en minder dan het opzetten van een speciale verbinding tussen je PC, laptop of mobiel en een VPN-server en daarmee het internet te bezoeken. De internetverbinding wordt dus niet direct opgezet naar je eigen internet provider. Wanneer je dus gegevens naar het internet stuurt dan zijn deze dus afkomstig van de VPN en niet van het apparaat waar je mee werkt.

De VPN is dus een soort tussenpersoon wanneer je verbinding maakt met internet. Hierdoor wordt je eigen IP-adres verborgen en in plaats daarvan wordt het IP-adres van de VPN-server gebruikt. Hierdoor wordt je identiteit beschermt. Wil je wat meer weten over een IP-adres kijk dan even op https://www.ip-adres.nl

Waarom een VPN voordelig kan zijn?

Zoals in dit artikel al aangegeven kan je met een VPN verbinding anoniem surfen en ben je ook niet gebonden aan de beperking van een geografische locatie. Er zijn echter nog meer voordelen om voor een VPN te kiezen. Hieronder worden nog een aantal voordelen besproken, maar je kunt eigenlijk beter een bezoek brengen aan de surfshark ervaring.

Wat zijn de andere voordelen van een VPN?

  • Beveiliging wanneer je een openbare wifi gebruikt. Lekker handig om wifi te gebruiken in een restaurant of vanaf je vakantieadres maar een openbaar wifi is niet veilig en iemand anders kan dus je online activiteiten volgen. Het gebruik van een VPN beschermt je gegevens terwijl je in het openbaar online bent.
  • Alle data wordt automatisch versleuteld. Iedere activiteit die je online uitvoert met gebruik van een VPN wordt versleuteld. Door de zogenaamde beveiligde privé tunnel kun je gerust gegevens doorsturen.  Al je internetactiviteiten worden verzonden via het netwerk van de VPN aanbieder, waardoor privacy en veiligheid worden gegarandeerd.
  • Voorkom dat websites je kunnen volgen. Sommigen hebben dit vast wel eens meegemaakt. Je bespreekt vrij onschuldig een product via social media en niet veel later krijg je advertenties over dit product of een vergelijkbaar product voor je neus. Veel websites volgen namelijk actief je wat je online doet en verkopen deze informatie vervolgens aan adverteerders. Op basis van je eigen communicatie weten deze adverteerders je meestal wel te vinden en ontvang je dus ongewenste advertenties. Met een VPN kunnen websites en zelfs Google niet zien wie je bent en waar je bent en zij kunnen dan ook geen gegevens opslaan over je activiteiten, zoekopdrachten of privéberichten.

Conclusie

Wil je een veilige internetverbinding om anoniem te kunnen surfen en wil je toegang hebben tot content die normaal gesproken niet beschikbaar is omdat deze content geografisch afgeschermd is, dan is een VPN-verbinding een verstandige keuze. Met een VPN wordt al je data door een versleutelde virtuele tunnel geleid en het verbergt je IP-adres wanneer je online bent.”

Dit artikel is gesponsord door Surfshark.

Reacties (0)