DTS:X Pro komt eraan en gaat meer kanalen ondersteunen

16 januari 2020 1 Minuut 5 Reacties
DTS-X Pro

DTS:X Pro biedt ondersteuning voor 30 hoofdkanalen en twee LFE-kanalen, en dit in tal van verschillende opstellingen.

Wanneer je in je thuisbioscoop een indrukwekkende surroundervaring wilt creëren dan kun je gebruikmaken van Dolby Atmos en DTS:X, twee codecs die objectgebaseerde ‘3D-audio’ mogelijk maken. Maar, binnenkort kun je nog een stapje verdergaan, want DTS komt met DTS:X Pro waarmee nog meer kanalen ondersteund worden.

DTS:X Pro is een ‘professionele’ versie van het DTS:X dat we al een paar jaar op audio-apparatuur terugzien. De nieuwe variant biedt ondersteuning voor 30 hoofdkanalen en twee LFE-kanalen, en dit in tal van verschillende opstellingen. Ook de upmixer van DTS, DTS Neural:X, krijgt een Pro-upgrade waardoor je altijd alle kanalen in je opstelling kunt gebruiken.

Hoewel dit interessant klinkt zaait DTS:X Pro in de av-wereld wat verwarring. In de basis zouden objectgebaseerde codecs namelijk helemaal geen limiet voor het aantal kanalen moeten hebben. En daarbij biedt een aantal av-receivers momenteel al ondersteuning voor meer kanalen. Zo kan de Denon AVC-X8500H Dolby Atmos met 7.1.6-kanalen weergeven zonder dat hier een Pro-versie van de codec voor nodig is.

Dat gezegd hebbende zijn er al partijen die aangeven DTS:X Pro te gaan ondersteunen. Zo laat Trinnov, bekend van zijn systemen voor de ultra high-end thuisbioscopen, weten dat de Altitude 16 en Altitude 32 de nieuwe codec gaan ondersteunen. Voor de meesten onder ons zal DTS:X Pro niet van belang zijn maar het is interessant om te zien hoe DTS deze versie van de codec gaat positioneren en welke fabrikanten het gaan ondersteunen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Frans

Frans
16 januari 2020 om 12:43

Nou allemaal weer een nieuwe recievers gaan aanschaffen zeker. Ik niet in ieder geval vroeger deed je 10 jaar er mee tegen woordig lijkt de recievers ook op een mobiel koop maar een nieuwe verspilling van grondstoffen

Inloggen
Maurice

Maurice
16 januari 2020 om 18:46

Dit is puur om de markt uit te melken. Net als die filmmakers mode en allerlei varianten van HDR die ze verzinnen. Ondersteunt je receiver of tv het niet, dan heb je pech en mag je het met de basis versie van het signaal doen, of, wat ze liever zien, nieuwe apparatuur kopen. Laat ze eerst maar eens zorgen dat er genoeg content beschikbaar komt. UHD schijfjes gaat het niet meer worden. Zelf fabrikanten stoppen al met produceren van blu-ray players. Dus hoe gaan we straks die exotische DTS, Dolby etc.. formaten kunnen bekijken/luisteren?

Inloggen
Erik

Erik
17 januari 2020 om 10:32

Dat zal steeds meer vanuit de streamingdiensten aangeboden gaan worden. Netflix stuurt bij sommige series en films al een gecomprimeerde versie van Dolby Atmos uit. Ook kun je de 4K HDR films met Atmos of DTS:X op internet vinden en middels mediaspelers afspelen. En dat zijn vaak zelfs ongecomprimeerde films van tussen de 30 tot zelfs wel 100GB.

Inloggen
Maurice

Maurice
17 januari 2020 om 14:19

@Erik, dat van de streaming diensten dat klopt. Maar ik bedoel maar dat nieuwe formaten heel langzaam worden toegepast. Maar de industrie verzint ieder jaar wel weer iets nieuws.

Waar kan ik films in 4k HDR downloaden? Ik neem aan dat je legaal bedoeld?

Inloggen
CBdicX

CBdicX
22 januari 2020 om 07:04

Het klopt niet helemaal. De DTSX Pro versie is bedoelt om door de huidige limiet van 11 kanalen te gaan, zoals Atmos dat ook doet. DTSX doet nu max 7.2.4 en dat gaat met de Pro versie naar 7.2.6 (minimaal) dus ook voor thuis gebruik een goede upgrade, die er eigenlijk al vanaf het begin in had moeten zitten. U vermeld ook dat Atmos reeds 7.2.6 kan doen zonder Pro versie, maar Atmos en DTSX(Pro) staan los van elkaar. Tevens is er Auro 3D waar het allemaal mee begonnen is. In mijn ogen heeft Auro de beste upmixer met AuroMatic wat op alle audio formaten gebruikt kan worden.

Inloggen