Siltech Classic Legend 880 serie – Nederlandse topprestatie

09 augustus 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Picture 3011
FWD award

Het is het jaar 1983 en de term ‘high-end’ staat nog maar in de kinderschoenen. Toch vindt in datzelfde jaar ook een belangrijke aanjager voor deze toekomstige sector plaats, namelijk de oprichting van audiokabel fabrikant Siltech. Hans de Ligt en Michel de Goey pakten in 1983 de handschoen op om audiokabels niet louter op de gok, maar veel meer op basis van wetenschappelijke kennis te ontwikkelen. Het meest tot de verbeelding sprekende aspect was daarbij het gebruik van zelf ontwikkeld zuiver zilver (Siltech G1) voor de geleiders, in plaats van het in die tijd meestal toegepaste koper. De hier te testen Classic Legend 880 modellen vertegenwoordigen de laatste generatie van deze inmiddels wereldwijd toonaangevende Nederlandse onderneming. Een ontwikkeling die met hun inmiddels negende generatie zilver-goud geleiders en een zeer uitgekiend samenspel van een hele reeks aan hightech constructieparameters, de audio kabelwereld op zijn grondvesten zal doen schudden.

Als grote muziek- en hifiliefhebber en getrouwd met voormalig concertpianiste Gabi van der Kley-Rynveld, trok Edwin van der Kley-Rynveld in 1992 de stoute schoenen aan en nam het bedrijf over van Hans en Michel. Als elektronica-ingenieur met ervaring op het hoogste niveau opgedaan bij bedrijven als Phillips en Exxon, vergrootte hij de mate aan onderzoek en ontwikkeling vanaf dat eerste moment meteen fors. Daarbij kon door zijn technische achtergrond beter gebruik worden gemaakt van geavanceerde meettechnieken. Aanvullend ontstond daardoor een beter en vooral breder inzicht in de gedragingen en beperkingen van bestaande hifi producten zoals elektronica en luidsprekers.

De eerste stappen

Hoewel de meesten onder ons Siltech vooral kennen van de audio en in mindere mate video kabels, heeft het merk ook daadwerkelijk getracht om met succes betere elektronica en luidsprekers te vervaardigen. Siltech’s eerste versterker, de legendarische SEPA eindversterker uit 1998, was een op buizen gebaseerd mono eindversterkerontwerp, in beperkte oplage uitgebracht en voorzien van uitzonderlijke technologie en geluid. Het model is ook vandaag de dag nog steeds dermate gewild dat het inmiddels voor twee keer de oorspronkelijke prijs ‘over de toonbank’ gaat. Ook bij luidsprekers liet het merk zich niet onbetuigd waarbij in 2007 het machtige Pantheon XXV luidsprekersysteem op de markt werd gebracht. Een compromisloos product dat herdefinieerde wat mogelijk was met de luidsprekerunits

van die tijd. Dit soort producten bewezen de technische diepgang en het vakmanschap dat het bedrijf continu nastreeft en waarbij het unieke Siltech SAGA-versterkerpakket en het Symphony-luidsprekersysteem de laatste huidige stand van zaken aangeeft. Stuk voor stuk ontwerpen waarbij grensverleggende technologie hand in hand gaan met een opmerkelijke dosis ‘out of the box’ creativiteit, vernieuwend materiaalgebruik, een hoge dosis muzikale basiskennis en natuurlijk een adembenemende geluidskwaliteit.

Classic Legend

Terug nu weer naar Siltech’s ‘core business’, het ontwikkelen en vervaardigen van top audiokabels. De gloednieuwe Classic Legend kabelserie is de opvolger van Classic Anniversary reeks en dat is een productlijn die twaalf jaar geleden is ontwikkeld vanwege het toenmalige 25-jarig jubileum. De ontwikkeling van een compleet nieuwe reeks neemt altijd veel tijd in beslag en dat heeft vooral te maken doordat vooraf heel veel onderzoek nodig is. Research om alle parameters zoals metallurgie, isolatie en constructie perfect op elkaar aan te laten sluiten. Bovendien hebben Siltech producten altijd een zeer lange levensduur en dan wil je uiteraard alles maximaal voor elkaar hebben. Terwijl in de Classic Anniversary serie nog gebruik werd gemaakt van puur zilver-goud draad van de zevende generatie, heeft het merk inmiddels twee nieuwere generaties ontwikkeld waarbij ze bij de laatste inmiddels toe zijn aan de negende generatie. De negende generatie is volgens het bedrijf de meest perfecte legering die ze ooit hebben gemaakt. Letterlijk alles is hierbij uit de kast gehaald en doordat dit alles een zeer lange ontwikkelingstijd vergt, duurt het ook iedere keer erg lang voordat het merk in staat is een nieuwe serie te introduceren.

Van G7 naar G9

Terwijl de G7 zilver-goud geleider al beter was dan heel veel concurrentie, is Siltech er dus recent in geslaagd het niveau nog verder te verbeteren. Om dat te verklaren geef ik graag het woord aan Edwin zelf. “Het heeft zo lang geduurd om een betere versie van onze G7 geleider te ontwikkelen omdat deze zelf ook al zo dicht tegen perfectie aan zat. Dat is dus ook meteen de hoofdreden waarom het twaalf jaar duurde om nog een wezenlijk betere versie te kunnen vervaardigen. Het grootste probleem wat optreedt als er metallurgische processen in het spel zijn, is om een stabiele constante kwaliteit te produceren. Dat is dan ook meteen de grootste verbetering die we bij G9 hebben kunnen realiseren. Bij de vorige G7 generatie werd de beste kwaliteit gebruikt in de topkabels en de rest in de producten daaronder. Er zat dus best een bepaalde mate aan variatie in. Bij de nieuwe G9 zijn we er in geslaagd deze veel beperkter te houden waardoor de geproduceerde geleiders veel constanter zijn. Het ‘microscheurniveau’ is met ongeveer tien keer verlaagd, maar dat is geen exact gegeven omdat het ook afhangt van de diameter van de draden. Vooral de grotere diameters hebben minder microscheurtjes, wat een erg interessant gegeven is. Dit was één van de redenen waarom we de diameter van de draden verdubbelden. Dus als je de oude Classic 550 hebt, heeft de nieuwe Legend 380 dezelfde diameter in G9-technologie als de G7 in de 550. Maar de meest waardevolle verbetering is uiteindelijk dat je er een veel beter geluid mee krijgt. Het is warmer, bezit nog meer detaillering en is uitzonderlijk ruimtelijk. Het uitgangspunt was een kabellijn die zeer universeel inzetbaar zou zijn en dus werkt op alle soorten systemen en apparatuur. Of het nu digitaal, analoog of op buizen gebaseerde producten betreft.”

Betere geleiding en isolatie

“Buiten de nog constantere geleiderkwaliteit, zijn we er ook in geslaagd om de geleiding zelf door de hogere dichtheid van G9 ten opzichte van G7 met zo’n 2% te verbeteren. Dat lijkt niet veel, maar tot onze eigen verbazing bleek het een heel goed hoorbare verbetering op te leveren. Een toename aan geluidskwaliteit met minder vervorming en een hogere zuiverheid. Aspecten die bij de huidige zeer hoge resolutie opnames bijzonder welkom zijn en sterk bijdragen aan een nog intensere muziekbeleving.” Meer complexe en voor een leek ‘ondoorzichtige’ materie is de keuze om het isolatiemateriaal van de Classic Anniversary te wijzigen van Teflon/Kapton naar Teflon/PEEK/Teflon. Waarom dit heeft plaatsgevonden en wat de beoogde elektrische en gehoormatige voordelen zijn? Eigenlijk is dat heel simpel. We hebben voor 3-laags isolatie gekozen omdat we tegen de beperkingen van de 2-laags technologie aanliepen. Met twee lagen bereiken we al een prachtig gedetailleerd geluid, mooi zacht zonder hardheid en met een hele lage vervorming. Als je dat vervolgens nog verder wilt verbeteren, is het nodig om nog een laag toe te voegen. Natuurlijk stopt het op een gegeven moment. Je kunt namelijk geen 10-laags kabel maken want op een bepaald moment heeft dat geen effect meer. Maar deze 3-laags heeft een (nog) lagere capaciteit en de kwaliteit van zijn afscherming is hoger dan bij de vorige generatie. Dat alleen al geeft veel verbetering in de natuurlijke warmte van het geluid waarbij je vooral meer innerlijke details in de muziek waarneemt. Je hoort beter dan voorheen wat er met het geluid en de muziekweergave zelf gebeurt en er is sprake van meer rust en stilte in de muziek.”

Praktijkvoorbeeld

“Maar voor ik al te abstract word (lacht even zonder geluid te maken) zal ik er gemakshalve even een muziekvoorbeeld bij nemen. Laten we hiervoor uitgaan van een opname waarbij een cellist zijn cello bespeelt. Hij neemt zijn strijkstok en al bij de eerste aanraking waarbij hij nog maar heel zacht de snaren beroert, hoor je een heel zacht geluid op de achtergrond. Terwijl je dit geluid bij andere kabels niet thuis kunt brengen en soms zelfs in het geheel niet waarneemt, hoor je bij de Classic Legend modellen ogenblikkelijk dat het onderdeel uitmaakt van het beroeren van de cello snaren. Een heel belangrijk iets omdat je hersenen hierdoor beter weten wat het geluid is en meteen de relatie kunnen leggen dat het bij het instrument zelf hoort. Dus door dat geluid correct in de muziek te vertalen, begrijpen je hersenen beter wat er gebeurt. Kortom een zeer waardevolle verbetering voor de muziek. Last but not least wil ik nog even op de afschermingsmantel ingaan. Feitelijk is de constructie die we voor deze nieuwe serie gebruikt hebben vergelijkbaar met de constructie in voorgaande Classic Anniversary Series. Ga daarbij dus uit van een dubbele coax. Dubbel-coaxiale constructies hebben als groot voordeel dat ze een fantastische afscherming hebben over een zeer breed frequentiebereik. Een buitengewoon belangrijk iets, vooral met alle ruis die ontstaat bij gebruikmaking van digitale apparatuur. De mantel zelf bestaat uit verzilverd OFC koper gedraaid als een vlecht, terwijl de vlecht bij beide geleiderstrengen volledig hetzelfde is.”

880i interlink

Hoewel het bijna klinkt als een cryptische puzzel zijn de hier genoemde typenummers de omschrijvingen voor respectievelijk de 880 Interlink, 880 Luidsprekerkabel en de 880 Powercord. Toch is dit zeker niet het volledige verhaal want de Classic Legend serie heeft namelijk drie kwaliteits- en prijsniveaus. De relatief prijsgunstige 380 modellen bijten het spits af, daarna komt de 680 reeks, terwijl de 880 de ‘top-of-the-line’ vormt. Bij de start van deze test was de internationale vraag naar deze nieuwe kabelserie dermate hoog dat de productie bij Siltech het eigenlijk niet goed kon bijbenen. Daardoor werd mij gevraagd om een keuze te maken en mij daarbij te beperken tot drie kabels. Met de voorgaande topmodellen uit de Classic Anniversary 770 serie nog vers in mijn geheugen en tevens voor direct vergelijk voorhanden, is het voor het eerst aanschouwen van de nieuwe serie bijna choquerend. Want waar de Classic modellen dunner, wat grover en waag ik het te zeggen ‘meer budget-

achtig’ tonen, blijkt de nieuwe Classic Legend serie al vanaf de middelste 680 modellen de luxe uitstraling en absolute perfectie van de kostbare Royal Signature serie te bezitten! Geen verkeerd uitgangspunt zou ik zo zeggen. Ook omdat deze kostbare reeks (die ik zelf al zeker tien jaar dagelijks gebruik) mijns inziens bij het selecte groepje van de beste kabelontwerpen op de wereldmarkt behoort. Zo dat is eruit. Wanneer ik van start ga met de 880i interlink lijkt deze kabel opvallend veel op mijn veel duurdere Royal Signature Empress Crown exemplaren. Oké, de RCA chassisdelen (XLR bestaat uiteraard ook) zijn nog wel de wat eenvoudiger exemplaren die ook bij de voorgaande Classic Anniversary werden gebruikt en niet de kostbare Siltech SST variant van de Empress. Maar de afgeronde massief aluminium verbindingsstukken die aan beide kanten van de kabel de verschillende delen van de mantelconstructie verbinden, zijn behalve lichter van kleur en iets anders van vorm, verder niets minder! Wauw!

NFC Tag

Helemaal nieuw en nog niet eerder bij audiokabels gezien is de aangebrachte NFC Tag. Dit is een in dit geval strak tegen de mantel aangebracht label waarbij voor het oog verborgen gebruik wordt gemaakt van innovatieve Near Field Communication technologie. In zo’n label zit een chip en antenne die een draadloze verbinding tot maximaal 10 cm (meestal 1 tot 5 cm) tot stand brengt. Hierdoor wordt het voor kopers mogelijk om door de speciale Crystal Cable of de Siltech-app te gebruiken, hun product eenvoudig te authentiseren. Verder is het een nieuw wapen in de strijd die ervoor zorgt dat namaak Siltech producten gemakkelijker van de echte kunnen worden onderscheiden. Tenslotte kunnen ook de productdetails worden gecontroleerd om het vervolgens bij Siltech samen met de unieke eigendomscode te registreren. Deze apps zijn beschikbaar voor zowel Android- als iOS-apparaten.

880L luidsprekerkabel 

Net als de interlink bezitten ook de 880L luidsprekerkabel en 880P stroomkabel het typerende fraaie en buitengewoon verzorgde familie uiterlijk van de serie. Daarbij is eerstgenoemde naar keuze met zowel spades als banaanstekkers te verkrijgen, terwijl de stroomkabel is afgemonteerd met hoogwaardige Furutech eurostekkers. Om terug te gaan naar de 880L wordt ook hier net zoals de andere modellen in de serie, van de nieuwste G9 zilver-gouden geleiders gebruik gemaakt. Echter wel in een ‘twin-core’, getwiste coaxiale configuratie. Deze zijn opgenomen in een premium kwaliteit meerlaags isolatiepakket gebruikmakend van DuPont’s Teflon, PEEK, nog eens Teflon en twee lagen wat Siltech geheimzinnig ‘Super Shielding’ met zogenaamde zwevende schildtechnologie’ noemt. Om uit te leggen wat dit precies inhoud geef ik nogmaals het woord aan Edwin. “Wat betreft deze zwevende schildtechnologie weten veel mensen eigenlijk niet wat het is. Want wat is een schild? Een schild is een ander woord voor afscherming. Daarbij wordt meestal gebruik gemaakt van materialen als metaal, metaalfolie of metaalvlechtwerk en het wordt gebruikt om de kabel – of beter gezegd de geleidingsdraden – te beschermen tegen het opnemen van energie die zich om de kabel bevindt. Daar is namelijk veel storing van onder andere onze mobiele telefoons, computers, de voedingen van alle apparatuur die in huis aanwezig is, de stroomdraden die in de muur lopen en ga maar zo door. Al deze energie geeft veel vervorming en die willen we natuurlijk niet met onze muziek vermengen. Daarom gebruiken we een schild of afscherming.”

Anders dan anderen

“Wat elke fabrikant vervolgens doet, is het schild of de afscherming met aarde verbinden. Want het idee erachter is dat het schild de energie oppikt en vervolgens teruggeeft aan aarde, zodat je deze energie niet in de muziek zelf hebt. Helaas raakt de aarde steeds meer vervuild en dat weten we al een tijdje, maar we wisten niet hoe het wereldwijd zou uitpakken. Dus over de hele wereld hebben we vervolgens onderzocht hoe de gebruikers van ons Triple Crown topmodel luidsprekerkabel, die aan beide uiteinden van een schakelaar is voorzien, van deze kabel gebruikmaakten. Het schild kan namelijk aan zowel de luidspreker- als versterkerzijde in of uit worden geschakeld. Wanneer ze allebei uit staan spreken we van een zwevend schild. Tot onze verbazing kwamen we erachter dat bijna 100% van de gebruikers wereldwijd deze kabel allemaal volledig in zwevende modus gebruikten! Dit bevestigde onze eigen bevindingen en is ook eigenlijk best logisch. Als je een kooi van Faraday hebt, want dat is het, is het hetzelfde als wanneer je met je auto in een tunnel zit. Als het regent, blijf je droog. En wat er ook gebeurt aan het einde van de tunnel, waar het water naartoe gaat maakt verder niets uit. Als het regent, gaat het water aan het einde van de tunnel ergens heen. Maar je bent droog als je in de tunnel zelf bent. Wanneer de draden zich in hun tunnel bevinden, dus in hun schild, is het niet nodig om dit schild met de grond te verbinden, omdat dit het erger maakt. Daarom hebben we voor de eerste keer al onze luidsprekermodellen in de Classic Legend serie van een zwevend schild gebruik te maken. Klankmatig geeft het meer vrijheid en is er meer energie en dynamiek aan in de weergave. Kortom meer levensecht zoals je het graag zou willen horen.” Als aanvulling op dit relaas valt nog te melden dat de 880L luidsprekerkabel vermogens tot 1.800 Watt kan verwerken.

880P Powercord 

Wanneer we het over stroomkabels gaan hebben blijkt hier sprake te zijn van een heel andere problematiek. Want met name door het toenemende gebruik van schakelende voedingen wordt de weergave van onze hifisystemen sterker dan ooit tevoren bedreigd. Daarom is het belang om van hoogwaardige stroomkabels te gebruiken die de stoorinvloeden door hoogfrequente signalen zoveel mogelijk buiten de deur houden, steeds belangrijker. Terwijl het gebruik van zilver-goud geleiders bij interlinks en luidsprekerkabels al meer gangbaar is, blijkt de nieuwe Siltech G9 aanwinst echter ook in de Classic Legends powercords zoals de 880P te worden gebruikt! Hier echter wel in een speciale twee aderige configuratie met getwiste coaxiale paren. Uiteraard zorgen DuPont Teflon en PEEK isolatie samen met Siltech’s super schild, wederom voor optimale bescherming van elektrische en mechanische ruis. Het eindresultaat zou volgens Siltech tot een uitzonderlijk goed presterende stroomkabel hebben geleid, die helpt om een schoner en zuiverder geluid met minder ruis, hardheid en meeliftende rommel neer te zetten.

Luisteren 1

Mijn eerste ontmoeting met de Siltech Classic Legend modellen vond plaats tijdens mijn Introductieverhaal van de Bowers & Wilkins 800 D4 modellen bij Poulissen Audio Video Center in Roermond. Om deze weergavers maximaal te laten presteren werd er in de winkel tijdens deze introductie naast Siltech, ook gebruikgemaakt van AudioQuest en Van den Hul bekabeling. Eigenlijk dus de drie grootste spelers in de markt van dit moment broederlijk bij en in dit geval naast elkaar. Uiteraard heeft ieder van deze merken zijn eigen signatuur en eigenschappenreeks. Een logisch gevolg van de ontwerpwijze en materiaalkeuze. Opvallend was dat ik zonder dat ik het wist de opstellingen waarin de nieuwe Siltech Classic Legend kabels waren gebruikt er meteen feilloos uithaalde! Dus net als bij de andere twee merken herkende ik meteen dat er Siltech producten in het spel waren? Nou eigenlijk helemaal niet! Want de Siltech kabels die die ik jaren ken en ook zelf gebruik, zijn behalve enorm hoog qua oplossend vermogen, ook bijzonder neutraal/naturel, bezitten nagenoeg geen opvallende eigen signatuur en zijn maximaal universeel inzetbaar. De kabels die ik echter bij Poulissen hoorde waren echt wezenlijk anders. Zo was er ineens die duidelijke vorm van natuurlijk aandoende warmte en vloeiendheid, zonder dat dit ten koste ging van de detaillering. Bijzonder was dat deze extra warmte geen moment als een vorm van kleuring kon worden ervaren. Laatstgenoemde kleuring kunnen we wel bij bijvoorbeeld luidsprekers tegen komen. Een ander verschil was dat het puntige en ‘alerte’ gevoel wat de bestaande Siltech modellen zo kenmerkt, nu was vervangen door een meer ontspannen en relaxte speelwijze. Hoewel zeker alle ingrediënten volledig aanwezig waren, ontstond er ook een opvallende gelegenheid voor de hersenen om het muzikale gebeuren meer geleidelijk dan anders tot je te nemen. Een heel mooi stuk waarbij ik dit sterk ervoer was te horen op het album Rêveries van de 43-jarige filmcomponist Rob Simonsen. Afgespeeld op de bij Poulissen aanwezige Bowers & Wilkins 801 D4 en als voor- en eindversterker een Accuphase C2450 en A-75, werd de dramatiek, intimiteit en lome timing van het prachtige nummer Envol volledig benut en overgebracht. Ook de verzadigde klankkleuren, het ultradiepe en zeer goed gedefinieerde laag in dit nummer en het muzikale overzicht waren echt ongekend mooi. Niets overheerste en het ging zelfs zo diep onder de huid dat het mij emotioneerde! Prachtig gewoon.

Luisteren 2   

Een maand later was het dan eindelijk mijn eigen beurt en kon thuis zelf kennis maken met deze bijzondere en in muzikaal opzicht positief afwijkende kabels. De typisch Siltech blauwe verpakking met magneetsluiting en fraaie zilveren opdruk is al een voorbode van het moois wat gaat komen en daarin word ik dan ook wederom niet teleurgesteld. Dit is echt een knap staaltje van opgewekte pride of ownership. Een uitgewogen totaalgeheel waarbij zowel de zeer verzorgde verpakking, de looks, afwerking en afmontage bij het mooiste en beste behoren wat momenteel op kabelgebied realiseerbaar is. In de test heb ik de kabels zowel afzonderlijk als ook gezamenlijk beluistert en zoals verwacht van zo’n wetenschappelijk gedreven onderneming, bezitten ze alle drie (gelukkig) veel overeenkomsten. De opvallend (natuurlijk) warme en verzadigde tonale balans die ik bij Poulissen zo sterk ervoer, is ook thuis in mijn setting van onder andere Master Contemporary C luidsprekers, Zanden 6000 geïntegreerde buizenversterker en Grimm MU1 Music Player en Mola Mola Tambaqui DAC uitstekend waarneembaar. Wat ik nu zelfs nog duidelijker waarneem is de prachtige balans en wijze waarop alle eigenschappen met elkaar verbonden zijn. Want ook de al eerder waargenomen heel fijnzinnige detaillering, blijkt een fraai zachte en zeer gelaagde balans te bezitten. Er verdwijnt dus niet alleen geen enkel detail of informatiedeel, maar zoals Edwin in zijn eigen inleiding ook al goed verwoordde, is ook opvallend goed de oorsprong van bepaalde hele zachte geluiden in een opname te herleiden! Bijna een tegenstrijdigheid doordat het zo lastig is te bereiken. Want maar al te vaak leidt een zachte en wat meer warme balans tot het verdoezelen of versmeren van de kleinste details. Maar niet hier dus.

Meer diepgang en betekenis

Een ander sterk punt van deze 880 modellen is het herscheppen van de betekenis van de muzikale inhoud en de ruimte waarin het instrument(en) of stem in de opnameruimte is geplaatst. Dit klinkt op zich best abstract, maar ik wil hiermee zeggen dat de techniek of het hifi gevoel er sneller mee op de achtergrond kan raken en er een opvallend goede interactie is tussen het directe geluid van een instrument of stem en de indirecte ruimte waarin het is opgenomen. Hierdoor ontstaan zelfs regelmatig ‘aha’ momenten omdat de muzikale inhoud op zo’n andere en vaak meer bezielende wijze overkomt. Maar aangezien nu eenmaal weinig in het leven vrij is van keerzijdes, wil ik er ook van deze kabels een aantal aan uw kwijt. Want juist door de bewuste ontwerpkeuze om een meer vloeiende, meer warme en ietwat rijkere tonale signatuur te etaleren, daalt ook de universele inzetbaarheid ten opzichte van de voorgaande modellen in bepaalde mate. Vooral wanneer u al een ‘rustig’ of wat meer bedeesd systeem heeft spelen voorzien van een eigen natuurlijke vulling, kan het soms net wat teveel worden. Maar omdat ieder nadeel ook een voordeel bezit, komen we dat bij deze Classic Legend modellen tegen aan de andere kant van het spectrum. Want systemen die meer neigen naar de analytische kant (wat er heel veel zijn tegenwoordig) of over een bijna te assertief karakter beschikken, zijn juist enorm goed bediend met de zeer uitgewogen kwaliteiten van deze nieuwe kabelserie. Alles valt dan nog meer op zijn plek en in plaats van een soort van ‘technische’ irritatie kan bij deze Siltech’s veel meer genoten worden van een prachtige vloeiende sound. Een weergave die ook nog eens heel mooi ruimtelijk gelaagd is en zowel bij digitale als analoge bronnen altijd de inhoudelijke en emotionele boodschap de boventoon laat voeren. Grote klasse!

Conclusie

Met prijzen die voor deze kwaliteit high-end producten opmerkelijk gunstig zijn en een afwerkings- en prestatieniveau die zich op hetzelfde niveau bevinden als de actuele wereldtop, gooien de drie besproken 880 modellen uit de Siltech Classic Legend reeks, bijzonder hoge ogen. Opvallend is dat de klankmatige eigenschappen best afwijken van de voorgaande Classic Anniversary serie. Want in plaats van puntig, heel erg opengetrokken en spot-on neutraal, volgen de Classic Legend modellen duidelijk een andere koers. Ze gaan namelijk richting een meer warme, organische, vloeiende, meer ontspannen en opmerkelijk ruimtelijke weergave. Als nieuwe extra pluspunten zorgt de zelfs nog lagere stoorvloer, rust en stilte tussen de noten, regelmatig voor nieuwe en verhelderende inzichten van de afgespeelde muziek. Zondermeer indrukwekkend en de twaalf jaar wachten meer dan waard. Voor grof spierballen geweld kunt u beter bij andere kabels te rade gaan, maar hecht u als luisteraar veel waarde aan klankkleur, gloed, beleving, verfijning en de muzikale inhoud, dan is het heel goed mogelijk dat er een nieuwe wereld voor u open zal gaan. Kortom een Nederlandse topprestatie waar we niet alleen apetrots op mogen zijn, maar die ook een compleet nieuw hoofdstuk voor deze toonaangevende vaderlandse fabrikant zal inluiden.

Prijzen

  • Siltech Classic Legend 880i interlink € 2.250,- voor 1 meter set
  • Siltech Classic Legend 880L luidsprekerkabels € 5.249,- voor 2,5 meter set
  • Siltech Classic Legend 880P powercord € 1.709,- voor 1,5 meter

Distributeur: D&D Audio, tel: +31(0)6-51568846
e-mail: info@dendaudio.nl, www.dendaudio.nl

Reacties (0)