Review: JBL Bar 5.0 Multibeam – wachten op de prijsdaling

21 februari 2021 9 Minuten 0 Reacties
jbl-bar-5-multibeam-foto-3

Tijdens CES 2021 kondigde JBL een nieuwe telg in de JBL Bar-serie aan: de midrange soundbar die we kennen als de JBL Bar 5.1 Multibeam.

Nieuwe in het middensegment is de JBL Bar 5.0 Multibeam. Dit is een relatief betaalbare soundbar met een prijskaartje van 399 euro. Daar krijg je in de basis een hoop voor terug. Wat denk je van twee hdmi-poorten, ondersteuning voor multiroomplatformen en natuurlijk een soundbar die niet al te veel ruimte in beslag neemt. Het belangrijkste van een soundbar is natuurlijk de geluidskwaliteit. De JBL Bar 5.1 Surround was één van de beste soundbars van 2019 in zijn prijscategorie; kan JBL ons nu wederom overtuigen in dit deel van de markt?

JBL Bar 5.0 Multibeam is compact

De JBL Bar 5.0 Multibeam 5.0 is een vrij compacte soundbar. Hij is helemaal niet breed en staat daardoor wellicht niet mooi bij elke opstelling. Bij ons staat hij op de tv-kast, onder een oled-tv van 55 inch die aan de muur hangt. Die combinatie oogt niet heel mooi of iets dergelijks. Omdat het een midrange soundbar is, past hij het beste bij een ietwat kleinere televisie, met een midrange prijs. Mocht je dat soort dingen niet interessant vinden, dan is er geen nood aan de man. Omdat je de soundbar altijd ziet staan, vinden wij het wel een belangrijk element.

Bovenop treffen we vier knoppen aan, waarmee we het volume en de bron regelen. Ook is er de uit- en aanknop. Achterop zitten twee hdmi-poorten. Eentje is bedoeld voor de koppeling met de tv, terwijl je op de tweede poort een ander apparaat aansluit. Bijvoorbeeld een Google Chromecast (voor beeld), het tv-kastje of iets anders. De usb-poort wordt gebruikt voor het updaten van het systeem; daar kun je geen harde schijf op aansluiten bijvoorbeeld. Verder is er nog een optische en ethernetpoort, als alternatieven voor minder moderne huishoudens.

De JBL Bar 5.0 Multibeam heeft drie drivers aan de voorkant, twee drivers aan de voorkant en vier radiatoren. Daarmee moet het onder meer mogelijk zijn digitaal surround sound (Virtual Dolby Atmos) te realiseren. Daar komen we later op terug. Ook beschikt de soundbar over draadloze multiroomstandaarden. Denk dan aan Apple Airplay 2 en Google Chromecast. Heb je al meerdere speakers in huis met één van die standaarden, dan kan de soundbar daar onderdeel van zijn. Tot slot is er bluetooth aanwezig, zodat je zelf bepaalt naar welke muziekstreamingdienst je luistert.

Wat tegenvalt is de plaatsing van de hdmi-aansluitingen aan de achterkant. Die zitten namelijk helemaal niet diep in de soundbar, waardoor de kabels flink uitsteken. Andere JBL-bars hebben de aansluitingen een stuk verder in de soundbar zitten, waardoor de kabels veel beter weggewerkt kunt worden. Nu steken ze simpelweg te ver uit, waardoor je hem nooit strak tegen de muur kunt plaatsen. In ons geval staat ‘ie dus op een kastje, een paar centimeter van de muur. Maar alsnog kwamen we zwarte strepen op de muur van de kabels tegen.

Installatie en instellen

De JBL Bar 5.0 Multibeam is net zoals heel veel andere soundbars als het om de installatie gaat. Die installatie is namelijk zo gepiept. Je stopt de meegeleverde hdmi-kabel in je tv en in de soundbar, zet de Bar 5.0 Multibeam aan en beide systemen zijn aan elkaar gekoppeld. Let wel op dat je de hdmi-kabel in de tv in de hdmi-arc verbinding hebt zitten. Zo kun je bijvoorbeeld de soundbar ook bedienen met de remote van je televisie en ben je dus niet verplicht de afstandsbediening van de soundbar te gebruiken.

Daarnaast kun je de brede speaker voor onder de tv aan het internet verbinden, waardoor je met een druk op de knop luistert naar je favoriete muziek. Je hebt dan wel een muziekstreamingdienst nodig met ondersteuning voor Apple Airplay 2 of Google Chromecast. Hoe je de speaker aan je netwerk toevoegt, hangt af van het systeem dat je in huis hebt. Maar in beide gevallen is het allemaal zo gebeurd, omdat Apple en Google het installatieproces ontzettend gestroomlijnd hebben. We zeggen het vaker, maar een kind kan de was doen.

Je kunt de soundbar niet echt persoonlijk instellen, op een aantal punten na. Zo kun je het niveau van de baslaag aanpassen. Dat doe je met een knoppencombinatie (te vinden in de handleiding), omdat de remote daar geen aparte knop voor heeft. Daarnaast moet je van tevoren de Multibeam-technologie (voor virtueel surroundgeluid) even kalibreren. In principe doet de soundbar dat helemaal zelf, maar ook hier moet je even de handleiding voor pakken. Dat maakt zo’n systeem toch ietwat minder toegankelijk dan wenselijk.

Er valt wat voor te zeggen hoor, voor een afstandsbediening met minder knoppen. Zo presenteer je alleen de belangrijkste functies. Maar andere mogelijkheden sneeuwen daardoor toch wat onder. Toegegeven: de Multibeam-technologie hoef je echt niet wekelijks te kalibreren, maar het was wel fijn geweest om gewoon de baslaag snel aan te kunnen passen. Moeten de remotes net zo vol zitten als die van Sony bijvoorbeeld? Dat is weer een ander uiterste, maar dat heeft toch meer de voorkeur dan deze, gestroomlijnde aanpak.

We missen de baslaag

Wanneer je een soundbar voor minder dan 400 euro in huis haalt, dan mag je niet het onderste uit de kan verwachten. Tegelijkertijd vinden we 399 euro nog steeds een hoop geld; geld dat niet iedereen zomaar over heeft voor goed geluid. Daarom moet het wel goed zijn. De JBL Bar 5.0 Multibeam presenteert in stereomodus een helder, ruimtelijk geluid. De soundbar is vooral heel goed in het weergeven van de tonen in het midden. De hogere en lagere tonen komen minder goed uit de verf en dat is toch heel jammer. We hadden meer verwacht.

Het is niet zo dat de speaker volledig ontbeerd is van bas. Ook horen we wel degelijk de hogere tonen. Maar in beide gevallen horen we ook dat het behoorlijk afgemeten is. Luister je naar metal of moderne rapmuziek, dan valt op dat de bas vaak een kloppend geluid maakt. Alsof je met een vuist op de muur slaat, dat idee. De hogere tonen klinken in vergelijking met de onderste lagen al wat beter, maar in sommige gevallen klinkt het nog wel eens schel. En dat zijn toch eigenschappen die we niet willen horen bij een soundbar van JBL (of van 400 euro).

Ben je meer van de films en series, dan hebben we eenzelfde boodschap. Het geluid is in principe goed, maar je merkt gewoon dat er wat aan scheelt. Stemmen missen vaak hun onderste lagen, waardoor ze onnatuurlijk klinken. En dwing je het geluid in virtueel geluid af te spelen, wanneer daar geen ondersteuning voor is, dan hoor je al gauw dat stemmen ver weg klinken en andere elementen juist heel dichtbij zijn. Er zit dan geen balans in het geheel en dat is zonde, want de soundbar heeft wel degelijk meer in z’n mars.

Wanneer content namelijk wel iets van Dolby Atmos ondersteunt, dan hoor je wat het systeem kan. We hebben bijvoorbeeld de game Hitman 3 zitten spelen tijdens de recensieperiode. We speelden een level dat zich afspeelt in een discotheek waar harde clubmuziek gedraaid wordt. Die muziek klinkt dan overtuigend en immens. Stemmen worden niet weggedrukt en andere effecten komen eveneens mooi uit de bus. De JBL Bar 5.0 Multibeam kán het dus wel, je moet er alleen naar op zoek gaan. Maar het gemis van de subwoofer is wel groot.

Verder zijn we nog een ander, klein irritatiepunt tegengekomen. In veel gevallen klinkt het volume of net even te zacht of net even te hard. Soms lijkt er geen comfortabel niveau geselecteerd te kunnen worden. Daar waar niveau 13 soms net te zacht is, is niveau 14 dan weer net te hard. Wanneer iemand ietwat zacht praat hoor je diegene slecht op 13. Maar als er dan ineens hard gelachen wordt en het niveau op 14 staat, dan klinkt de boel al gauw schel. Dit ligt ook deels aan de content, maar bij andere soundbars valt het niet op.

JBL Bar 5.0 Multibeam - conclusie

Het is misschien niet helemaal eerlijk de JBL Bar 5.0 Multibeam te vergelijken met de JBL Bar 5.1 Surround, maar we doen het toch. Hoewel die soundbar inmiddels bijna anderhalf jaar op de markt is, is het wat ons betreft nog een steeds een overtuigende midranger. Destijds kostte die 599 euro, maar inmiddels betaal je er waarschijnlijk iets van 460 euro voor. In vergelijking met de nieuwe Multibeam scheelt dat dus een paar tientjes. Heb je die paar tientjes nog over, dan raden we aan voor de Surround te gaan. Die is gewoon superieur.

Ben je van plan de JBL Bar 5.0 Multibeam te kopen, weet dat je dan geen slecht product in huis haalt. Het is alleen de adviesprijs van 399 euro niet waard, omdat er net even te veel aan schort. Het geluid klinkt niet altijd jé-van-hét en de afstandsbediening is (net zoals bij de Surround) gewoon te gestroomlijnd. De Multibeam kan wel degelijk een goed geluid presenteren – ook zonder subwoofer – maar niet zonder de juiste content. Daarom raden we aan om nog even te wachten met de aankoop tot de prijs gezakt is. Dan wordt die wel interessant.

7.5
JBL Bar 5.0 MultiBeamTM

Beoordeling
JBL Bar 5.0 Multibeam

Pluspunten
  • Veel opties voor weinig geld
  • Ruimtelijk, helder geluid
  • Simpele installatie
Minpunten
  • Kabels steken ver uit
  • Gebrek aan baslaag valt op
  • Afstandsbediening

Beoordeling JBL Bar 5.0 Multibeam

Ben je van plan de JBL Bar 5.0 Multibeam te kopen, weet dat je dan geen slecht product in huis haalt. Het is alleen de adviesprijs van 399 euro niet waard, omdat er net even te veel aan schort. Het geluid klinkt niet altijd jé-van-hét en de afstandsbediening is (net zoals bij de Surround) gewoon te gestroomlijnd. De Multibeam kan wel degelijk een goed geluid presenteren - ook zonder subwoofer - maar niet zonder de juiste content. Daarom raden we aan om nog even te wachten met de aankoop tot de prijs gezakt is. Dan wordt die wel interessant.

Prijsvergelijker JBL Bar 5.0 Multibeam

Reacties (0)