Review: Michael Kors Access Sofie – Android Wear voor dames

01 november 2017 9 Minuten 0 Reacties
Michael Kors Access Sofie a

In deze review bekijken we de Michael Kors Access Sofie. Michael Kors heeft een typisch dameshorloge ontworpen dat loopt op Android Wear 2.0. Met een iets kleinere wijzerplaat en een smal, goudkleurig bandje.

We bekijken in deze review de Michael Kors Access Sofie van alle kanten. Een dameshorloge, jawel. Waarom een dameshorloge? Omdat smartwatches niet alleen voor de heren zijn bedoeld. Er zijn genoeg vrouwen die geïnteresseerd zijn in een stijlvol brok techniek om hun pols.

Michael Kors heeft dat haarfijn aangevoeld en een typisch dameshorloge ontworpen dat loopt op Android Wear 2.0. Met een iets kleinere wijzerplaat en een smal, goudkleurig bandje.

Dit is de Michael Kors Access Sofie

Met de nieuwe serie Android Wear-horloges van Michael Kors heeft fabrikant Fossil twee diepe wensen van Wearables Magazine uit eerdere reviews vervuld. Het scherm is rond, en niet afgeplat aan de onderkant, en dat scherm is ook nog eens een amoled-display geworden in plaats van lcd. Kortom, we hebben al direct een veelbelovende eerste indruk van deze nieuwe serie smartwatches. Maar deugt de rest ook?

Michael Kors Access Sofie – hardware en design

Dit horloge blinkt je tegemoet. Het is goudkleurig en rondom het scherm is de rand ingelegd met zirkonia’s. Die moeten het idee geven dat er een duur juweel aan de pols hangt, maar dat valt mee: het horloge kost momenteel zo rond de 370 euro bij de goedkoopste webshops.

 

Er zit maar één knop op dit horloge. Die kun je niet draaien, alleen indrukken. Dan komt op het scherm een rij apps te voorschijn. We vinden het horloge vrij dik voor een damesexemplaar, maar misschien denken de dames daar zelf anders over. Het bandje is een metalen schakelband die voor veel mensen onmiddellijk zal moeten worden ingekort om goed rond de pols te passen. Gelukkig hebben de meeste webshops hier setjes voor, zodat dit eenvoudig thuis zelf gedaan kan worden. En anders vergt het een bezoekje aan een juwelier, die dit meestal voor enkele euro’s doet.

Stijl staat voorop bij de Michael Kors-horloges. Dat begint al bij de rand met zirkonia-stenen, en gaat verder op de knop aan de zijkant, waar de initialen MK zijn in gestanst. Omdat de smartwatch met een magnetische connector wordt opgeladen aan de onderkant, is die onderzijde van plastic.

Het bandje is erg makkelijk los te maken door de schakel het dichtst bij het horloge aan beide zijden in te drukken. Michael Kors, maar ook andere fabrikanten fabriceren horlogebandjes die op dit horloge altijd zullen passen. Dus wie de goudkleurige schakels beu is, kan makkelijk wat anders kiezen.

Michael Kors Access Sofie – scherm

De eerste serie Android Wear-horloges van fabrikant Fossil, waar Michael Kors onder valt, hadden afgeplatte lcd-schermen. Ze waren niet al te scherp, en gaven iets teveel licht in het donker. De ‘lekke band’ onderaan het scherm was ronduit ergerlijk en onnodig. De kritiek hierop heeft de horlogefabrikant zich aangetrokken.

De nieuwe serie Android Wear-horloges is dan ook voorzien van een perfect rond scherm, zonder lekke band, en de lcd-techniek is vervangen door het veel beter zichtbare amoled. Waarbij zwart echt zwart is, en dit komt de zichtbaarheid van de informatie op het scherm in fel zonlicht flink ten goede.

Toch blijft het altijd een beetje geknoei met die schermen. Hoe feller de zon is, hoe minder het scherm zichtbaar. En dat voortdurend lichtgevende scherm zorgt er ook voor dat de batterij erg snel leeg is. Bij de meeste smartwatches wordt een dag wel gehaald, maar de Sofie is wat sneller leeg, hebben wij gemerkt. Vooral als er een flink drukke wijzerplaat wordt gekozen, met veel beweging.

Michael Kors Access Sofie – software en app

We hebben geen idee waarom, maar ons reviewhorloge kan maar geen verbinding krijgen met een Android-telefoon. Dus hebben we eens een gokje gewaagd en Android Wear op een iPhone gezet. Daarmee ging de verbinding wel goed. We weten niet of dit aan Android, aan de twee Android-telefoons waarmee we het probeerden, of aan het horloge ligt, maar voor de review gingen we maar even verder met de iPhone-app. (Een week later lukte het ineens wel met Android.)

 

Android Wear is op een iPhone echter wel beperkter dan op een Android-smartphone. Er missen wat functies en ook kun je Android Wear-apps niet op een Android-horloge gebruiken.  Maar een week later konden we via een Android-smartphone toch nog genieten van alle functies.

Gelukkig is er zowel in de Google Play Store als in de App Store van Apple dezelfde Michael Kors-app beschikbaar. Die doet echter weinig. Hij is meer bedoeld voor de hybride smartwatches van dezelfde fabrikant.

Michael Kors Access Sofie – in gebruik

De Access Sofie ziet er beter uit dan de eerste lichting Fossil-smartwatches. Het scherm is beter, donkerder, waardoor er geen witte ‘waas’ over de wijzerplaat zit die het aflezen in zonlicht nog moeilijker maakt.

 

Als de Sofie wordt bewogen, komt de wijzerplaat te voorschijn. Ingebakken is een serie ‘vrouwelijke’ wijzerplaten die bij het uiterlijk van de smartwatch passen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om er via een app als Watchmaker zelf oneindig veel wijzerplaten op te zetten. Onder de eerste versies van Android Wear gaf deze app overigens problemen op de Fossils, het moederbedrijf van Michael Kors. Maar bij de Sofie zien we geen vastlopers meer.

Wat we nog wel steeds missen is een hartslagmeter. Zonder zo’n meter kunnen bewegingsprestaties, fitness, hardloop- en fietstochten niet goed worden vastgelegd. Ook is het niet mogelijk om dit horloge dienst te laten doen om de kwaliteit van de slaap in de gaten te houden. Maar dat kon al niet vanwege de gebrekkige accuduur. De Sofie moet ‘s avonds absoluut tijdig aan de lader, anders is ze leeg.

Het modieuze is door de fabrikant goed uitgewerkt in de software. Het is mogelijk om verschillende wijzerplaten automatisch in te stellen: eentje voor overdag en eentje voor de avonduren. Op die manier heb je altijd de wijzerplaat die bij het tijdstip en je kleding past.

Het horloge trekt door zijn goudgekleurde uiterlijk en glimmende zirkonia’s al de aandacht, maar als het scherm in beweging komt, zit echt iedereen ernaar te kijken. Michael Kors heeft hier rekening mee gehouden en een aantal bewegende wijzerplaten meegeleverd. Vallende sterren, vallende gouden regens, ontploffende gouden hartjes, van alles kan op het horlogescherm worden getoverd. Na enkele seconden is de pret wel weer voorbij en gaat de wijzerplaat in ruststand, anders is de batterij helemaal snel leeg. Maar als object om mensen mee te imponeren, volstaat deze Access Sofie volledig.

Notificaties van de smartphone komen goed en duidelijk en snel door, en kunnen in sommige gevallen ook met de stem worden beantwoord. Bijvoorbeeld als er een WhatsApp-bericht via de smartwatch binnenkomt. De telefoon hoeft dan niet uit je zak om een antwoord te geven. Echter, spraakherkenning heeft het weleens mis, dus het nalezen van je eigen antwoord is wel belangrijk om misverstanden aan de andere kant te voorkomen.

Een belangrijke functie is de stappenteller, die samen met de telefoon-gps een redelijke inschatting geeft hoeveel calorieën er op een dag zijn verbruikt. De alarmfunctie van het horloge is een beetje gebrekkig, en bestaat alleen uit een trilling zodra het tijdstip is aangeboden dat je hebt ingesteld. Vooral als het horloge op een nachtkastje ligt, slaap je daar nogal eens gewoon doorheen.

Dat er sinds Android Wear 2.0 geheel zelfstandig apps op de smartwatch kunnen worden gezet, is ook handig. Dat hoeft dus niet meer via de verbonden telefoon. Wat we wel missen is zelfstandig gps en nfc. Met dit horloge is het dus niet mogelijk om in winkels te betalen. Dat kan met veel andere smartwatches inmiddels wel. Zo`n functie misstaat een smartwatch gewoon niet.

Michael Kors Access Sofie – conclusie

We vinden de Michael Kors Access Sofie een geslaagde smartwatch, die voor dames vele aantrekkelijke extra’s heeft. Zoals het uiterlijk van het horloge met zijn goud en zirkonia’s, maar ook door de geraffineerde keuze van wijzerplaten die worden meegeleverd. Android Wear zorgt ervoor dat je het horloge maximaal aan je eigen wensen kunt aanpassen, en fitnessprestaties worden via Google Fit keurig bijgehouden. Het scherm is sterk verbeterd, met amoled in plaats van lcd, en de lekke band van de eerste generatie smartwatches van moederbedrijf Fossil is opgepompt zodat er een perfect ronde wijzerplaat is ontstaan.

 

Kortom, de Access Sofie krijgt van ons een goede beoordeling. Voor zo’n 370 euro is het een complete smartwatch, met voor dames een aantal aantrekkelijke extra’s.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooie amoled-wijzerplaat zonder lekke band
  • Uiterlijk stijlvol afgewerkt met zirkonia`s
  • Android Wear 2.0
  • Talloze dameshorloge-wijzerplaten meegeleverd
  • Diverse uitvoeringen

Minpunten
  • Geen hartslagmeter

  • Batterijduur gering
  • Geen nfc of eigen gps

 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)