Review: Casio Pro Trek – Android Wear 2.0-smartwatch met dubbel scherm

16 september 2017 + 10 minuten 0 Reacties
Casio Pro Trek a

De introductie van Android Wear 2.0 heeft meer fabrikanten ertoe overgehaald om weer eens aan een echte smartwatch te beginnen. Casio heeft inmiddels de Casio Pro Trek uitgebracht, die al ruimschoots bij Nederlandse winkels verkrijgbaar is. In deze review bekijken we of dit stoere en slimme horloge zijn 500 euro waard is.

Dit is de Casio Pro Trek

De Casio Pro Trek is een stoer sporthorloge, gericht op mensen die op sportieve wijze afstanden afleggen te voet, per fiets, zwemmend of in een kano. Ook kunnen sportvissers hun vangsten ermee bijhouden. Het horloge komt over als een slim exemplaar uit de G-Shock serie van Casio, met een flinke omvang, een flinke dikke rand, grote knoppen aan de zijkant en een kunststof horlogeband. Hij kan wat het uiterlijk betreft doorgaan voor een slim sporthorloge zoals we die kennen van Garmin, Polar of Tomtom.

Alleen is dit allerminst een G-Shock, maar een veel slimmer exemplaar. De Pro Trek draait namelijk op Android Wear 2.0, en dat is een besturingssysteem waarmee je flink wat apps op het horloge kunt zetten om de functionaliteit uit te breiden. Daarnaast is het horloge standaard al voorzien van allerlei typische mogelijkheden voor wandelaars, bergbeklimmers en alles daar tussenin, zoals zelfstandig GPS (met kaarten!). Daarover meer in het hoofdstuk software en app.

Casio Pro Trek – hardware en design

De hardware van de Casio Pro Trek valt om diverse redenen erg op. Van buiten zie je voornamelijk een stevig, plastic horloge, met een plastic band; een beetje dik, net als de rand. De achterkant is van staal, en bevat geen hartslagmeter zoals veel andere sporthorloges. Aan de rechterzijkant zijn drie stalen knoppen in de behuizing te zien die ingedrukt kunnen worden. Dat gaat soepel en ze reageren snel.

GPS

De rand van het horloge staat vol met informatie die eigenlijk na een week gebruik vrij overbodig is. Onderaan staat ‘global positioning system’, om aan te geven dat het horloge is voorzien van GPS. Bij de bovenste en de onderste knop staat tekst: Tool en App. Links staat de tekst Sensor, maar waar dat precies op slaat, wordt niet duidelijk. Elke smartwatch zit vol met sensors, maar welke hier wordt bedoeld blijft duister. En dan zijn er nog wat streepjes en de tekst Pro Trek boven het scherm. Al met al is het een erg drukke bedoening rondom het scherm, en je krijgt hierdoor direct de indruk dat het om een sportief horloge gaat. Wat uiteraard de bedoeling is van Casio.

Aan de linkerrand vinden we een koperen uitsparing waar de oplaadkabel in moet. Die is rond en magnetisch. Ongeveer zoals de magsafe-laadkabels van de MacBooks van Apple. Omdat het horloge altijd op zijn kant ligt vanwege de positionering van de horlogeband, valt die magnetische kabel er vrij vaak onbedoeld uit tijdens het opladen.

Waterdicht

Aan de onderkant staat bij die uitsparing voor de duidelijkheid nog de tekst ‘charge’. Op die onderkant valt ook te lezen dat het hier gaat om type WSD-F20, de opvolger van de WSD-F10 van Casio. Het horloge kan tot vijf atmosfeer aan onder water, wat betekent dat je ermee kunt zwemmen. Officieel zou het horloge tot vijftig meter onder water moeten kunnen, maar de atmosferische druk haal je al door zwembewegingen aan de wateroppervlakte. Casio raadt af om met dit horloge te diep te gaan, of ermee te surfen. Een val vanaf een surfplank in het water kan de Pro Trek niet aan.

Desondanks pocht Casio dat deze smartwatch door allerlei militaire stevigheidstests is gekomen, en daar ook een militair certificaat aan heeft overgehouden.

Casio Pro Trek – Scherm

Het scherm van de Casio Pro Trek is op zich niet al te speciaal, maar bevat toch een aantal heel aparte bijzonderheden, waardoor dit onderdeel van het horloge een uitgebreide paragraaf verdient in deze review.

Twee schermen

De resolutie is niet hoog, het contrast en de helderheid vallen een beetje tegen – zoals bij alle smartwatches – maar er is bij dit scherm wel iets heel bijzonders. Er zit namelijk onder het kleurenscherm ook nog een monochroom lcd-scherm, waarop de klok gewoon doortikt als het slimme gedeelte van de smartwatch niet wordt gebruikt. Dat gebeurt althans als de bijbehorende watchface (wijzerplaat) van Casio wordt gekozen. Dit tweede scherm komt dus te voorschijn als het eerste uit staat, en dat lost twee belangrijke smartwatchproblemen op. Probleem 1: de zichtbaarheid in de zon. Die is bij de monochrome lcd-wijzerplaat ongeveer honderd keer beter dan bij elke andere smartwatch. Probleem 2: het batterijverbruik. Als de bijbehorende slimme watchface wordt gekozen, schakelt het horloge automatisch over op het zeer energiezuinige monochrome lcd-scherm op het onderste scherm.

 

Chapeau voor Casio. Deze pionier op het gebied van digitale lcd-horloges heeft hier zijn eigen stempel alleen al door die twee op elkaar liggende schermen volledig op dit Android Wear-horloge gedrukt.

Batterij

Er kan worden gekozen om de Pro Trek in een horlogestand te zetten, waardoor alle slimme functies worden uitgeschakeld en alleen het lcd-scherm de tijd en de datum laat zien. Op die manier kan het horloge volgens Casio een maand mee. Dat is een sterke verbetering ten opzichte van elke andere smartwatch. Android Wear-horloges verbruiken doorgaans een batterijlading per etmaal, maar met de truc van Casio hoeft het apparaat niet meer elke dag aan de lader. Komt de batterij onder de acht procent, dan schakelt het horloge overigens automatisch terug naar de monochrome modus. Op die manier heeft de drager nooit een ‘dood apparaat’ om zijn pols, die niks meer doet. Er is altijd wat nuttigs op het scherm te zien.

 

Casio meldt dat op het scherm een laagje is aangebracht die vette vingerafdrukken weerstaat. Daar hebben wij bij gebruik weinig van gemerkt, maar feit is wel dat we iets minder vaak het scherm moesten oppoetsen dan bij andere smartwatches.

Lekke band

 

Het scherm heeft wel één lelijk nadeel, en dat is de lekke band. Het ontgaat ons waarom het noodzakelijk is om de onderkant van het scherm af te platten, waardoor het niet geheel rond is, maar er een lelijke zwarte rand op de onderkant van het scherm is te zien. Doorgaans is zo’n lekke band nodig om interne bekabeling te verbergen, maar in het geval van de Pro Trek had die makkelijk onder de zeer dikke bezel rondom het scherm kunnen worden weggewerkt.

Casio Pro trek – software en app

Android Wear 2.0 is het besturingssysteem waar Casio bij de Pro Trek voor heeft gekozen. Dit besturingssysteem is voorzien van de mogelijkheid om zelfstandig horloge-apps uit de Play Store te downloaden op het horloge. Over Android Wear 2.0 hebben wij dit achtergrondartikel geschreven.

Hoogtemeter

De app heet Casio Moment Setter + en hiermee kun je enkele zaken op het horloge instellen. Casio heeft een flink aantal stoere wijzerplaten voor de Pro Trek gemaakt, en biedt via deze app opties voor het instellen van de twee bedieningsknoppen boven en onder. De bovenste knop kan bijvoorbeeld een kompas, hoogtemeter, barometer, tijden van zonsondergang en zonsopgang en zelfs de eb- en vloedstanden laten zien. Hoe dat precies in beeld komt, valt via de Moment Setter + enigszins in te stellen, maar erg veel variatie wordt hier niet geboden.

Calorieën

Verder wordt de mogelijkheid geboden om het horloge een soort ifttt-acties te laten uitvoeren. Zoals: als je een bepaald punt nadert, kan naar keuze een sms-bericht op het scherm worden getoond, of een kaart van die locatie. En er zijn manieren om de verbruikte calorieën te monitoren, die worden afgeleid van de ingebouwde stappenteller. Ook kun je de waterstanden laten weergeven als het bijna eb of bijna vloed is, en hetzelfde geldt voor zonsop- en ondergang.

 

Verder biedt het horloge via de schermbediening uiteraard alle Android Wear-functies. Agenda, notificaties, fitnessprestaties: alle zaken die op alle Android Wear-horloges zitten, zijn ook op de Pro Trek te vinden. Voor wie dat niet genoeg is, zijn er ook nog vele apps en games uit de Play Store te downloaden. Waar wij overigens één belangrijke app missen: WhatsApp. Raar. Telegram en Facebook Messenger zijn echter wel van de partij.

Casio Pro Trek – in gebruik

Het horloge zit dankzij zijn soepele plastic band en lichtgewicht behuizing veel minder in de weg dan je bij het eerste aanblik zou denken. Casio heeft hier een design bedacht dat er groot, stoer en sportief uitziet, maar feitelijk niet eens zo heel groot is. Als we hem naast een smartwatch leggen waarbij design vooropstaat, zoals de Fossil Q Marshal, merken we dat de Casio niet eens zoveel groter is.

Magnetische kabel

Het opladen van de batterij met de meegeleverde magnetische kabel levert wel een puntje van kritiek op. De kabel valt er nogal vaak uit, omdat het horloge met zijn voorgevormde band altijd op zijn kant ligt. Het valt ook niet helemaal goed te begrijpen waarom hier voor zo’n magnetische aansluiting is gekozen. Bij een laptop, zoals de MacBooks van Apple, is het functioneel: struikelt er iemand over de kabel, dan vliegt die onmiddellijk uit de aansluiting zonder dat de laptop op de grond valt of de kabel zo rotsvast en strak blijkt te zitten, dat iemand echt heel hard onderuit gaat. Bij een smartwatch spelen beide problemen totaal niet. Een gewone micro usb-aansluiting, of een dock zoals de LG Watch Urbane bezit, had meer voor de hand gelegen.

Designkeuzes

Op de ‘lekke band’ van de Casio hebben we vanzelfsprekend kritiek; ronde wijzerplaten moeten rond zijn, en niet afgeplat aan de onderkant. Bovendien vinden we het technisch onnodig. Met een goed doordacht design hadden de elementen die nu onder die lekke band schuilgaan, makkelijk in de rand kunnen worden gestopt.

 

Echter, storend is het niet, omdat Casio er legio watchfaces bijlevert die heel typisch zijn voor het merk. En die zijn allemaal goed afgestemd op de afgeplatte vorm van de wijzerplaat. Dus totdat je er een wijzerplaat van ‘buiten’ op zet, zoals een Rolex of een Fossil die in ruime mate rondslingeren in de Google Play Store of via de Facer- of Watchmaker-app kunnen worden geinstalleerd, is er niets aan de hand. De lekke band loopt kortom niet zo erg in de gaten als die van de Fossil Q Marshal of de Moto 360.

Zeiler

De drie bedieningsknoppen rechts, met hun achterliggende Casio-software, zijn erg fijn in de bediening en de apps die ermee te voorschijn komen zijn functioneel voor een sportief horloge. Kompas, hoogtemeter, waterstanden: een surfer, zeiler of bergwandelaar zal er wat aan hebben. Daarbij komt dan nog het complete aanbod van de Google Play Store, waardoor de functionaliteit van het horloge zo ver kan worden uitgebreid als je maar wilt. Het is hiermee een bijzonder compleet horloge, met Casio-accenten die ook wat de software betreft, zeer goed zijn gekozen.

Accuduur

Blijft alleen nog de batterijduur over. Deze is minimaal, zelfs voor een smartwatch, en dat valt ronduit tegen. Echter, de oplossing van het tweede lcd-scherm die tijd en datum laat zien zodat het horloge geen nutteloze bagage om je pols wordt, blijkt een zeer goed idee. Zo loop je altijd met een volwaardige Casio rond, al is het batterijvermogen geslonken tot slechts enkele procenten. Een smartwatch is het dan niet meer te noemen, maar in Nederland is een stopcontact gelukkig altijd nabij.

Casio Pro Trek – conclusie

De Casio Pro Trek is tijdens de reviewperiode niet tegengevallen. Er zijn voors en tegens. De tegens zijn de lekke band, de prijs en de geringe batterijduur. De voors zijn echter talrijker: het design zal Casio-liefhebbers zeer bevallen, de software die Casio zelf meelevert is goed gekozen en Android Wear 2.0 levert een zeer complete smartwatch op. De keuze voor twee schermen, waarvan één het altijd doet, is uniek in de smartwatchwereld. Als de prijs niet zo ver boven die van de concurrentie had gelegen, had deze Casio Pro Trek een vol punt meer verdiend, maar gezien de hoge prijs moet deze smartwatch het doen met een 7,5.

 

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Eigen GPS
  • Waterdicht, tijdens zwemmen te gebruiken
  • Android Wear 2.0
  • Goed gekozen Casio-software
  • Tweede, zuinige lcd-wijzerplaat

Minpunten
  • Lekke band

  • Batterijduur gering
  • Hoge prijs

 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)