Review: Fossil Q Grant hybride smartwatch

15 april 2017 9 Minuten 0 Reacties
Fossil Q Grant a

In deze review kijken we naar de Fossil Q Grant, een van de vele hybride smartwatches die de horlogefabrikant dit jaar heeft uitgebracht. Een stoer, klassiek ogend horloge met echte wijzers en enkele slimme functies die via een verbonden smartphone worden aangestuurd.

Dit is de Fossil Q Grant

Hybride smartwatches zijn voor mensen die houden van de look en feel van een echt horloge, maar niet zoveel hebben met horloges met schermen. De Fossil Q Grant is een luxe horloge met het design van de Fossil Grant, de ‘gewone’ horloges van de fabrikant.

Fossil Q Marshal met `Grant`-wijzerplaat, naast de Fossil Q Grant.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Apple Watch of een Android Wear-horloge, krijg je de slimme technologie niet te zien totdat je op knopjes begint te drukken. Het horloge heeft geen scherm dat naar believen kan worden veranderd, of waar mededelingen op verschijnen. Het is qua slimmigheid een vrij beperkt horloge.

Fossil Q Grant – Hardware en design

De Fossil Q Grant wordt geleverd met een donkerbruine lederen band, een wijzerplaat met een kleur die het midden houdt tussen gebroken wit en lichtgeel, en Romeinse cijfers. Dat laatste past bij het submerk Grant. We komen ze ook tegen in de digitale wijzerplaat van die naam in de Android Wear-horloges van Fossil. Termen als vintage en klassiek komen naar boven als het ontwerp van de Fossil Q Grant moet worden beschreven. Maar wel met hypermoderne technologie achter de klassieke wijzerplaat.

 

Horlogefabrikanten hebben doorgaans minder verstand van de slimme technologie dan van het ontwerpen van horloges, dus blijven we even bij het design. Het bandje van het horloge is 22 millimeter breed. Het is voorzien van een schuifje waarmee het heel simpel kan worden verwisseld met een ander bandje. Zo kun je de Fossil Q Grant aan je wisselende kleding of stemming aanpassen.

Het meegeleverde lederen bandje draagt comfortabel. Het is zacht, maar toch voorzien van een dubbele laag. Bij dragen ‘s nachts is het bandje bijna niet te voelen, wat dit apparaatje bijzonder geschikt maakt als slaapmonitor.

Fossil Q Grant naast de Skagen Connected, uit dezelfde fabriek.

De rechterzijkant van de horlogekast laat drie knoppen zien. De middelste knop is rond. Hij kan draaien, maar dat heeft geen functie. Je kunt het horloge er niet mee opwinden of de wijzers verzetten aangezien het op een standaard horlogebatterij loopt en je de wijzers alleen in beweging krijgt via de app op de verbonden smartphone. Het horloge loopt dus altijd gelijk met de tijd van je smartphone.

Fossil Q Grant – Software en app

De ‘smarte’ functies vind je vooral in de bijbehorende app die op een smartphone staat. Op het horloge zelf is een tweede wijzerplaatje te zien dat de stappen bijhoudt in percentages. Hier is een enkel wijzertje in geplaatst dat ook notificaties aangeeft.

 

Net als alle andere hybride smartwatches, kan de Fossil Q Grant op een beperkte wijze notificaties doorgeven vanaf een via bluetooth verbonden smartphone. E-mails, telefoontjes of meldingen van zelf te kiezen sociale media kunnen worden doorgestuurd naar het horloge.

Via de drie knoppen kunnen er wat functies worden bediend. Druk je op de bovenste knop, dan gaan beide wijzers enkele seconden naar de datum. Als je de wijzerplaat goed inspecteert, zie je de cijfers van 1 tot en met 31 in de rand staan. Die corresponderen met de dagen van de maand. Op die manier spaart Fossil zich een aparte datumaanduiding uit op de toch al drukbezette wijzerplaat.

De middelste knop laat het laatste ‘alert’ zien. Die zijn via de software programmeerbaar. In de app kun je instellen in welke gevallen de wijzers allebei naar de 3, de 6, de 9 of de 12 moeten. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat een telefoontje van je partner de wijzers standaard naar de 9 brengen. Of alle e-mails naar de 3, alle Facebook Messenger-berichten naar de 6, enzovoorts. In de kleine wijzerplaat met apart wijzertje onderin de wijzerplaat wordt aangegeven wat de grote wijzerplaat aangeeft.

Daar staan ook meer mogelijkheden bij. Er kan een tweede tijdzone worden ingesteld of een alarmtijdstip. Alles moet via de software worden ingesteld en kan vervolgens met de knoppen van het horloge worden bediend. Een alarm – dat zich openbaart met een trilling en ‘flapperende’ wijzers – kun je ook stil krijgen door op de middelste horlogeknop te drukken.

Er zijn nog wat mogelijkheden om een knop zo in te stellen dat je er een foto mee kunt nemen op de verbonden smartphone, als daar de foto-app tenminste open staat. Ook kun je door je muziek bladeren. De trilfunctie kan naar sterkte worden ingesteld en dat is handig voor zware of lichte slapers. De wekker kreeg deze reviewer in de zwaarste stand altijd wakker.

Fossil Q Grant – In gebruik

In grote lijnen komt het gebruik van dit horloge overeen met die van de Skagen Connected, die wij eerder mochten reviewen. De slimme functies zijn honderd procent hetzelfde. De bijbehorende app is dat ook bijna, al is hier natuurlijk de Fossil Q Grant in te zien en is de kleur van de app rood, in plaats van blauw zoals bij de Skagen.

Dat betekent dat alle kritiek van ons op de app van de Skagen ook geldt voor dit horloge. We vinden dat hier nogal wat aan verbeterd kan worden. Er zijn weinig gegevens te raadplegen en de bediening is ietwat onlogisch. Je moet hem eerst een tijd in gebruik nemen wil je weten waar alles zit en welke tabbladen je moet doorlopen om bijvoorbeeld een tweede tijdzone of een alarm in te stellen. We vinden dat de app vrij weinig keuze geeft in de soort notificaties die je op het horloge kunt laten binnenkomen.

Van links naar rechts: Fossil Q Marshal, Fossil Q Grant, Skagen Connected, allemaal van de Fossil Group.

In gebruik valt ons verder op dat dit horloge, net als de Skagen Connected, geen backlight heeft. Dat maakt het in het donker lastig de tijd af te lezen, om nog maar te zwijgen van de andere notificaties die het horloge voor je in petto heeft.

 

Het horloge heeft een bewegingssensor. Je kunt er dus stappen mee tellen en daaruit afgelegde loopafstanden afleiden of het aantal verbrande calorieën. Die gegevens zitten er nogal eens een paar honderd meter tot een kilometer naast, maar op een dag waarop flink gelopen is, vinden we dat niet zo heel erg. Het enige echt betrouwbare gegeven blijft het aantal gezette stappen.

Behalve als je een drummer bent, zoals deze reviewer. Na een avondje drummen geeft de Fossil Q Grant aan dat het doel van tienduizend stappen per dag ineens dik is gehaald. Elke slag op een trommel telt blijkbaar als een stap voor dit horloge. Dat geeft te denken over de registratie van andere armbewegingen. Worden die ook als een stap gezien? Dat zou het ‘behalen van je doel’ wel erg flatteren.

Tijdens de korte reviewperiode hebben we uiteraard niet meegemaakt dat de batterij leeg raakte. Die moet meerdere maanden mee kunnen, tot een half jaar. Daarna is hij zelf eenvoudig te vervangen met een bijgeleverd sleuteltje in de vorm van een Q. Maar je kunt hiervoor ook gewoon een munt gebruiken. Of dit de waterdichtheid ten goede komt, valt wel te betwijfelen. Horlogiers zorgen ervoor dat de achterklep van een horloge weer dicht gaat in een vacuüm, zodat er absoluut geen waterdruppel in kan komen. Deze mogelijkheid hebben mensen thuis uiteraard niet.

Fossil Q Grant Conclusie

De Fossil Q Grant is een goed horloge. De integratie van enkele slimme functies is geslaagd. De datumaanduiding is, net als bij de Skagen Connected, bijzonder slim in het polssieraad verwerkt. Over het uiterlijk kun je twisten, maar ons valt het niet tegen. Echter, we hebben wel wat kritiek.

 

Zo is er geen backlight (achtergrondverlichting), de software rammelt, er is te weinig flexibiliteit in de keuze van notificaties en we vinden het horloge ook een beetje dik.

Daar staat tegenover dat de stappenteller en slaapmonitor het prima doen. De standaard valkuil van bekende smartwatches als de Apple Watch, namelijk een batterijduur van slechts een dag, treedt bij hybrides niet op.

Als Fossil wat meer moeite zou steken in een complete herziening van de app, waarbij gebruiksgemak voorop staat, kan dit een hele goede hybride zijn. Wat dit betreft hoeft Fossil niet ver te kijken. Er kan worden geleerd van dochterbedrijf Misfit, dat zijn apps dik in orde heeft. Wellicht vergt dat wel dat er wat meer sensors in de hybride smartwatches van Fossil gestopt moeten worden dan alleen een bewegingsdetector. Voor een prijs van rond de 180 euro is deze Q Grant geen verkeerde aanschaf.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Fitnessfuncties zijn prima
  • Batterijduur!
  • Klassiek vintage-design

Minpunten
  • Weinig slimme functies

  • App weinig overzichtelijk
  • Geen achtergrondverlichting


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)