Android Wear 2.0: alles dat je moet weten

13 februari 2017 6 Minuten 0 Reacties
android-wear-2-0

Android Wear 2.0 is een besturingssysteem voor smartwatches, die een groot aantal interessante functies met zich meebrengt. Zo werken applicaties nu los van een gekoppelde smartphone, waardoor slimme horloges zelfstandiger worden.

Android Wear 2.0 gelanceerd

Google heeft de nieuwste versie van Android Wear, Android Wear 2.0, begin februari 2017 gelanceerd. Dit besturingssysteem voor smartwatches heeft er een hoop functies bijgekregen sinds de release van de eerste versie van het OS. In dit artikel nemen we de grootste en meest belangrijke aanpassingen met je door, zodat je helemaal op de hoogte bent van alle mogelijkheden. De update komt in elk geval naar nieuwe Android Wear-horloges, maar zal mettertijd ook voor steeds meer oudere smartwatches beschikbaar worden gesteld.

Zelfstandige applicaties

Eén van de speerpunten van Android Wear 2.0, is het verbeteren en versnellen van de gebruikerservaring. Daarom zullen de apps op het platform voortaan zelfstandig kunnen opereren, zonder tussenkomst van een smartphone. Uiteraard kan er nog wel altijd data worden gesynchroniseerd tussen de apparaten, maar het wordt niet langer een verplichting om alles uit een app te kunnen halen. Android Wear 2.0-smartwatches zijn bovendien voorzien van een eigen Google Play Store, waar de zelfstandige apps vandaan gehaald worden.

Slimme wijzerplaten en complicaties

Voortaan kunnen ontwikkelaars informatie uit allerlei apps opvragen en die presenteren in de verschillende wijzerplaten. Daarvoor heeft Google een speciale tool uitgebracht, waar ontwikkelaars dus mee kunnen werken. De details die gezien kunnen laten worden, kunnen per wijzerplaat verschillen en zijn soms ook door gebruikers zelf in te stellen. De gepresenteerde informatie wordt een complicatie genoemd, maar wanneer je widget zegt snapt ook iedereen wat je bedoelt. Hiermee moet Android Wear 2.0 ook meteen persoonlijker worden.

Berichten en tekstinvoer

Smartwatches zijn natuurlijk al slim, maar worden pas echt intelligent dankzij de toevoeging van de Google Assistant. Deze assistent is officieel nog niet in Nederland uitgebracht en zal hier derhalve dus nog niet werken, maar interessant is de optie wel. De assistent biedt namelijk de mogelijkheid verschillende opties vanuit een stemcommando te initiëren, zoals dat eerder al kon middels het commando `OK Google`. Je kunt het dus eigenlijk zien als een veel betere en uitgebreidere versie van Google Now, dat nu ook al beschikbaar is.

Gebruikers kunnen een hoop: boodschappenlijstjes aanvullen, reminders instellen, restaurantreserveringen maken en zelfs apparaten in een smart home aansturen. Je begrijpt: Google moet hiervoor samenwerken met enorm veel bedrijven, diensten en websites om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, en daarom is Google Assistant dus nog niet beschikbaar in Nederland. Wel is er ondersteuning voor de Engelse en Duitse taal en in de komende maanden zullen er meer talen worden toegevoegd. Wanneer Nederlands aan de beurt is, is onbekend.

Betalingen verrichten

Nog een feature die mogelijk niet meteen in Nederland zal werken: betalingen verrichten. Voordat dit kan, moeten banken en betaaldiensten, zoals PayPal, eerst een ondersteunende app uitbrengen en moeten er overal terminals staan waar met nfc betaald kan worden. Nu komt dat laatste steeds vaker voor gelukkig, maar op de apps moeten we nog wachten. Wel brengen banken steeds vaker apps uit voor smartphones waarmee betaald kan worden, zoals de Wallet van ABN Amro bijvoorbeeld. Ook moet er een nfc-chip in de smartwatch zitten.

Material Design

Het Material Design voor Android is niet nieuw, maar wel ietwat aangepast naar de apparaten waarop het systeem draait. Voor Android Wear 2.0 betekent dit dat de layout is geoptimaliseerd voor smartwatches met een rond scherm. Er zijn nieuwe lagen binnen de interface ingebouwd, die het navigeren door de verschillende apps gemakkelijker moet maken. Aan de onderkant tref je vaak acties aan die op basis van context kunnen veranderen, terwijl je aan de bovenkant een optie aantreft waarmee je snel schakelt tussen die applicaties.

Notificaties

Notificaties worden minder overheersend in beeld gebracht en zijn ook voorzien van een donkere kleur, zodat ze minder van de accu vergen. Daarnaast krijgt elke notificatie een andere kleur op basis van de kleuren in de app. Zo`n notificatie komt nu niet meer meteen in beeld te staan, maar wacht totdat de gebruiker hem oproept (met een veeg of polsbeweging). Wanneer dat is gebeurd, komt alle benodigde info natuurlijk wel in beeld. Tot die tijd tref je een klein icoontje aan op het scherm die laat zien dat er iets of iemand op je wacht.

Fitnesstracking

Fitnesstracking is een nog groter onderdeel geworden binnen Android Wear 2.0. Zo is er een nieuw programma dat meteen kan zien wanneer iemand een bepaalde activiteit start, zodat prestaties direct gemeten worden. Ook kan meteen de standaard fitnessapp geopend worden wanneer nodig. Daarnaast is het zo dat thirdparty-applicaties toegang krijgen tot de verzamelde data, waardoor je dus een accurater beeld krijgt van je sportprestaties, ongeacht de app die je gebruikt. Ook kunnen apps onderling informatie uitwisselen, wanneer nodig.

Met Android Wear 2.0 moet het een stuk gemakkelijker worden om in contact te blijven staan met je vrienden en familie. Zo is er een uitgebreide smart reply-functie, waarmee je snel een (Engels) antwoord terugstuurt en kun je middels handschrift woorden opschrijven. Daarnaast is het OS voorzien van een klein toetsenbord die onder meer swipen ondersteunt, waardoor je dus ook zonder stemcommando`s berichten kunt typen en versturen. Ondertussen werken thirdparty-appmakers al aan eigen toetsenborden voor het systeem.

Deze horloges krijgen de update naar Android Wear 2.0

De volgende bestaande horloges krijgen de update naar Android Wear 2.0: Asus Zenwatch 2, Asus Zenwatch 3, Casio WSD-F10, Moto 360 Gen. 2, Moto 360 Sport, Tag Heuer Connected, LG Watch Urbane 2nd Edition, LG Watch Urbane, LG G Watch R, Polar M600, Fossil Q Wander, Fossil Q Marshal, Fossil Q Founder, Michael Kors Access Bradshaw Smartwatch, Michael Kors Access Dylan Smartwatch, Nixon Mission, Huawei Watch en Huawei Watch Ladies. Klik ook vooral op de vetgedrukte namen om de recensies van deze horloges te kunnen lezen.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtualreality-gear en fitnesstrackers.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)