De beste Windows 8 tablets van dit moment (lente 2013)

13 april 2013 8 Minuten 2 Reacties
Beste-windows-8-tablets-lente-2013-3

Het afgelopen jaar zijn we begonnen met het elk seizoen onder elkaar zetten van de beste tablets en die traditie gaan we ook dit jaar doorzetten. Wel is er dit jaar wat nieuws want waar we het vorig jaar met name over Android tablets en de iPad hadden zetten we deze keer voor de eerste keer de beste Windows 8 tablets onder elkaar. Windows 8 is inmiddels 6 maanden geleden gelanceerd, de meeste producten zijn breed beschikbaar en ook wij hebben de meeste Windows 8 tablets, hybride laptops en convertibles kunnen testen. Later deze maand volgen ook artikelen met 'de beste tablets algemeen' en 'de beste Android tablets'.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Zoals we ook in eerdere ‘de beste tablets’ artikelen aangaven heeft de beste tablet voor jou veel te maken met je eigen wensen, verwachtingen en voorkeuren. Zo kun je ‘vastzitten’ aan een bepaald besturingssysteem door de apps en programma’s die je al gebruikt, is een bepaalde grootte interessanter voor het doel waarvoor je de tablet wilt gebruiken en is de beste keuze vaak ook afhankelijk van je te besteden budget. Om het iets makkelijker te maken zetten we de beste tablets die draaien op Windows 8 of Windows RT onder elkaar.

Windows 8

In dit artikel kijken we specificaties naar tablets met Windows 8 als besturingssysteem. Dit is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft en de opvolger van Windows 7. De belangrijkste verbeteringen hebben te maken met de touch-optimalisatie waardoor de software ook op tablets gebruikt kan worden en de toevoeging van de zogenaamde ‘touch-interface’. Microsoft heeft ook een variant van Windows 8 welke geschikt is voor tablets met een ARM-processor gelanceerd; Windows RT. Meer over Windows 8 software, tablets en mogelijkheden vind je in onze complete Windows 8 Gids. Daarnaast kun je in de tablet database terecht voor alle Windows 8 en Windows RT tablets die momenteel in Nederland te koop zijn.

De beste tablets van dit moment

Alle nieuwe tablets, software-updates, prijsveranderingen en marktontwikkelingen bij elkaar genomen levert het weer een lijstje van de vijf beste Windows 8 tablets (of hybride/convertible modellen) van dit moment op. Deze lijst is samengesteld door te kijken naar de populariteit (aantal views op onze website) van tablets, reacties van bezoekers en onze eigen ervaringen die we de afgelopen maanden publiceerden in een groot aantal reviews.

Microsoft Surface RT

De eerste tablet in de lijst is meteen een tablet van een nieuwkomer in de tabletmarkt. De Surface RT is namelijk de eerste tablet van softwaregigant Microsoft. Dat is echter niet het enige unieke want de tablet draait op Windows RT, de voor ARM-processors geoptimaliseerde versie van Windows 8. Daarnaast is het ook nog eens een van de weinige tablets met een ingebouwde kickstand en optionele covers met geïntegreerd keyboard. In onze review waren we vooral enthousiast over het feit dat de Surface RT één van de weinige echte Windows 8/RT apparaten is die ook comfortabel als tablet gebruikt kan worden. Daarbij is het product gemaakt van hoogwaardige materialen, is de integratie van de keyboard covers optimaal en wordt Office 2013 RT gratis meegeleverd. Ook is het niet onbelangrijk dat de Surface RT op dit moment één van de goedkopere Windows 8/RT modellen is.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface RT of lees onze uitgebreide review.

HP Envy x2

HP is één van de fabrikanten die inzet op Windows 8 en doet dat met verschillende modellen, waaronder de Envy x2 met de volledige versie van Windows 8. Dit apparaat is een zogenaamde hybride; een laptop met afneembaar display waardoor het display als stand-alone tablet gebruikt kan worden. Hoewel het voor Windows 8 tablets lastig blijkt om het beste van zowel een tablet als een laptop te kunnen brengen komt de HP Envy x2 hier het dichtst bij in de buurt. Het apparaat is één van de beste hybride modellen die we de afgelopen maanden gebruikt hebben, met name door de prima bouwkwaliteit, de lange accuduur en een goed werkend keyboard dock.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de HP Envy x2 of lees onze uitgebreide review.

Dell XPS 12

De Dell XPS 12 heeft van ons één van de betere beoordelingen gekregen maar daarbij moet gezegd worden dat deze convertible niet echt een tablet is. Ja, het apparaat heeft een tablet-functie door het display om te klappen maar de toegevoegde waarde hiervan is volgens ons minimaal. Dat is echter één van de weinige minpunten van de XPS 12. Voor de rest biedt het apparaat namelijk indrukwekkende Ultrabook prestaties, een high-end design met volledig en comfortabel keyboard, diverse aansluitingsmogelijkheden, de volledige versie van Windows 8 en een goed display. Voor dit alles betaal je echter wel een hoop geld.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Dell XPS 12 of lees onze uitgebreide review.

Samsung ATIV Smart PC

De Samsung ATIV Smart PC is net als de HP Envy x2 een zogenaamde hybride tablet waarbij het display afneembaar is en als stand-alone tablet gebruikt kan worden. Ook de ATIV Smart PC beviel ons in dit opzicht erg goed, met name door het grote display in combinatie met het ruime keyboard dock. Ook dit apparaat beschikt over een Intel Atom processor die qua prestaties nog wat te wensen overlaat maar wel een stabiele Windows 8-ervaring biedt. Daarnaast levert Samsung de S-Pen stylus mee die extra mogelijkheden biedt voor de creatievelingen onder ons. Ons oordeel was dan ook dat de ATIV Smart PC een netbook vervanger met een goed bruikbaar tablet-onderdeel, een handige S-Pen stylus en veel aansluiting- en uitbreidingsmogelijkheden is.

ATIV-Smart-PC-totaal-3

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung ATIV Smart PC of lees onze uitgebreide review.

Dell XPS 10

De Dell XPS 10 is één van de weinige Windows 8 apparaten die ook als stand-alone tablet gekocht kan worden en ook nog eens voor een relatief lage prijs. Op het moment van schrijven kost de XPS 10 namelijk ‘maar’ 349 euro. Wel moet hierbij gezegd worden dat de XPS 10 draait op Windows RT en je er pas het meeste uithaalt wanneer je ook het keyboard dock (200 euro duurder) aanschaft. Alles bij elkaar genomen is de Dell XPS 10 een tablet met meer dan prima prestaties, een gratis versie van Office 2013, een zeer lange batterijduur, een comfortabel keyboard dock en een aantrekkelijk prijskaartje. Je zou kunnen zeggen dat de XPS 10 voor mensen met een beperkt budget die met name basistaken als e-mailen, documenten bewerken en browsen uitvoeren een zeer interessante keuze is.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Dell XPS 10 of lees onze uitgebreide review.

De overige tablets

Zoals aan het begin van dit artikel al aangegeven zijn er nog veel meer tablets en convertible of hybride modellen met andere hardware mogelijkheden, besturingssystemen en schermformaten maar het is onmogelijk om voor elk wensenlijstje een ‘beste tablets’ artikel te maken. Er zijn wel een aantal tablets die wellicht nog een zogenaamde eervolle vermelding verdienen, puur omdat we om een of andere reden onder de indruk waren van een bepaald aspect of dat de prijs/kwaliteit verhouding erg goed is.

Zo is de Dell Latitude 10 een zeer interessante optie voor zakelijke gebruikers die het complete (en dure) pakket met alle accessoires en uitbreidingen aanschaffen, biedt de Lenovo IdeaPad Yoga 13 indrukwekkende prestaties met een apart convertible design dat wellicht voor mensen die een Ultrabook zoeken interessant is, en is de ASUS Vivo Tab Smart een aantrekkelijke optie wanneer je een stand-alone tablet met de volledige versie van Windows 8 wilt die ook niet teveel kost. Natuurlijk mogen we ook de zogenaamde slider modellen niet vergeten, waaronder de Sony VAIO Duo 11 met krachtige prestaties, een indrukwekkend display en een meegeleverde stylus.

Tablets vergelijken

Alle tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Frank

Frank
13 april 2013 om 22:40

Wat Windows 8 anders maakt dan iOs of Android is met name de mogelijkheid om heel nauwkeurig met een stylus te werken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een ingebouwde digitizer. De bediening dmv een stylus is dan ook drukgevoelig (wat resulteert in verschil in dikte van de getekende lijn), zodat de ervaring van met een ‘echte’ pen te werken zeer dicht wordt benaderd.

Niet alle Windows 8 tablets beschikken echter over een ingebouwde digitizer. Zo in een Asus Vivitab Smart geen digitizer ingebouwd, en kun je met deze tablet dus ook niet nauwkeurig met een stylus werken.

Waarom wordt dit in reviews van Windows 8 tablets stelselmatig niet getest of gemeld? Ik in elk geval heb zonder deze info weinig aan de tests.

Inloggen


14 april 2013 om 01:00

Het lijkt me een beetje overdreven te zeggen dat je helemaal niks aan een review hebt als dat niet getest wordt, en product bestaat uit meer elementen.
Maar, we testen het altijd als een stylus geleverd wordt door en fabrikant. We hebben echter niet verschillende styli liggen. Daarbij is het lastig om daar ook rekening mee te houden. Het is een accessoire als bijvoorbeeld een keyboard of een case.
Overigens hebben ook Android tablets (ASUS en Samsung) active digiziters dus het is niet per se een voordeel van Windows 8.

Inloggen