Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel) en hoe werkt het?

08 augustus 2023 6 Minuten 198 Reacties
Trends_Hifi_MODEL40n_B_HDMI_ARC_1

HDMI is een aansluiting die we op nagenoeg alle tv's, soundbars, Blu-ray spelers en receivers terugzien waarmee beeld en audio van de bron naar de ontvanger gestuurd kunnen worden. Er zijn verschillende HDMI-standaarden, en ook verschillende HDMI-kabels. Een extra functie die aan veel met HDMI uitgeruste apparatuur toegevoegd wordt is HDMI Audio Return Channel (ARC).

Via de HDMI-kabel brengt de bron beeld en geluid naar je televisie. Maar wist je dat je via een HDMI-kabel ook geluid kunt terugsturen van de tv naar bijvoorbeeld een soundbar? De HDMI ARC (Audio Return Channel) functie maakt het bekabelen van onze televisies alweer wat gemakkelijker. Maar het heeft zo ook zijn beperkingen. We leggen je uit hoe HDMI ARC werkt.

Wat is HDMI ARC?

Audio Return Channel is een functie die ondersteund wordt vanaf HDMI versie 1.4, en is te vinden op zowel TV’s als receivers en soundbars. Het is in principe een hele simpele functie die het mogelijk maakt audio waarvan de TV de bron is (denk aan de ingebouwde tv-tuner, streaming apps of andere apparaten die aangesloten zijn op de tv) via een HDMI-kabel te versturen naar de soundbar of receiver. Dit alles gaat via dezelfde HDMI-kabel die audio en beeld van de soundbar of receiver naar de TV stuurt. De HDMI-kabel werkt dus twee kanten op. Of concreet:

  • Voor een speler die aangesloten is op je receiver of soundbar, wordt het beeld via de HDMI-kabel van de soundbar of receiver naar de tv gestuurd. Dit is de gebruikelijke functie. De audio wordt uiteraard door de soundbar of receiver gespeeld.
  • Voor een bron die aangesloten is op, of intern is aan de tv (tv-tuner, streaming) stuurt de tv de audio via dezelfde HDMI-kabel naar de soundbar of av-receiver. Dit is de ARC functie.

Dat betekent vooral dat de audiokabel (analoog of digitaal optisch) die je vroeger van je tv naar de soundbar of receiver moest leiden, nu overbodig wordt. Die functie wordt nu door de HDMI-kabel vervuld. Een bijkomend voordeel is dat je vaak het volume van je set met de afstandsbediening van je tv kunt bedienen.

Hoe gebruik je HDMI ARC?

HDMI ARC moet uiteraard zowel op de tv als op de aangesloten receiver of soundbar ondersteund zijn. Vaak zijn bovendien niet alle HDMI-poorten met ARC uitgerust, kijk dus goed na dat je de juiste poort gebruikt. Deze zijn altijd gemarkeerd (met ARC).

Alle HDMI-kabels ondersteunen het gebruik van ARC, een speciale kabel is hiervoor niet vereist.

Op de televisie moet je in geluidsmenu’s de HDMI-ARC uitgang selecteren voor audio-weergave. Vaak gaat dat automatisch, maar het is goed om weten dat je dat soms toch nog manueel moet doen.

HDMI ARC maakt onderliggend ook gebruik van HDMI CEC om de initiële communicatie en controle uit te voeren. Zodra je ARC gebruikt wordt dat meestal automatisch geactiveerd, maar ook hier is het goed om weten dat je dat bijvoorbeeld niet mag uitschakelen. Denk eraan, HDMI CEC schuilt bij elke fabrikant onder een eigen naam, je vindt ze in ons HDMI CEC overzichtsartikel.

Wat zijn de beperkingen van HDMI ARC?

HDMI ARC is handig, maar helaas niet zonder zijn beperkingen. Het is dan ook geen verrassing dat er regelmatig vragen opduiken waarom deze of gene opstelling niet helemaal werkt zoals verwacht. Een van de belangrijkste factoren is dat ARC in een tv geïmplementeerd kan worden op twee verschillende manieren en dat je nooit in de specificaties zal terugvinden welke mode een tv gebruikt. Voor soundbars en receivers geldt gelukkig dat ze beide moeten ondersteunen.

  • Single mode: hierbij wordt er slechts één draad gebruikt in de HDMI-kabel. Deze implementatie heeft een zeer beperkte bandbreedte en kan maximaal stereo LPCM of gecomprimeerde 5.1-surround (zoals de klassieke Dolby Digital of DTS) transporteren.
  • Common mode: hierbij worden twee draden gebruikt in de HDMI-kabel. De beschikbare bandbreedte stijgt daardoor. Daardoor kan hij ook Dolby Digital Plus transporteren (belangrijk voor Dolby Atmos, zie verder).

Bovenop deze complicatie is de lijst met verplicht ondersteunde audioformaten erg klein. ARC maakt gebruik van dezelfde standaard als S/PDIF (de digitaal optische audio-uitgang), maar strikt genomen is het enige verplicht ondersteunde audioformaat stereo LPCM. Als dus blijkt dat je tv geen surroundaudio uitstuurt via ARC, dan is dat helaas geen bug of vergeten feature, maar gewoon de minimaal vereiste implementatie. Bovendien kan het resultaat ook afhangen van de bron die je gebruikt. Misschien heb je surround van een op de tv aangesloten speler, maar niet via de ingebouwde tv-tuner.

Vermits je niet kan zien welke implementatie je tv gebruikt, en je zelden of nooit in de specificaties of handleiding terug vindt welke formaten ondersteund zijn, is je enige optie om dingen uit te proberen. Dat is natuurlijk ver van ideaal.

Kan ik Dolby Atmos via ARC naar mijn soundbar sturen?

Ja, dat kan. Maar… Daarvoor moet je tv gebruik maken van de Common mode ARC implementatie (zie hierboven). Dolby Atmos is immers extra informatie die op een Dolby Digital Plus stream gezet wordt. En dat vereist meer bandbreedte dan je via een single mode aansluiting krijgt.

Vermits je dat nergens terug vindt in de specificaties is het vaak onmogelijk op voorhand te bepalen. Als je tv zelf al Dolby Atmos ondersteunt, dan is de kans groot dat hij het ook via ARC kan uitsturen, maar zeker is dat niet. Zeker als je tv al wat ouder is, en dan denken we aan tv’s van voor 2017, dan is de kans eerder relatief klein. Maar opnieuw, zekerheid krijg je enkel door het te testen.

Is er geen betere oplossing?

Ja, in HDMI 2.1 werd eARC geïntroduceerd. Deze nieuwe versie van ARC lost heel wat problemen op, waaronder communicatieproblemen en het zonder problemen doorsturen van audioformaten zoals Dolby Atmos. Lees alles hier alles over HDMI eARC.

Meer informatie

Meer informatie en tips over home cinema systemen, lcd led-tv’s, AV-receivers, luidsprekers, smart tv’s, oled-tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (198)