Review: Panasonic DMP-BDT220 3D Blu-ray speler

10 maart 2012 8 Minuten 1 Reacties
Panasonic-DMP-BDT220

Na een uitgebreide review van de nieuwe DMP-BDT320 3D Blu-ray speler van Panasonic is het nu de beurt aan de speler die daar net onder valt; de DMP-BDT220. Veel grote verschillen zijn er niet maar deze review is er natuurlijk voor om uit te vinden of de verschillen groot genoeg zijn om voor de duurdere DMP-BDT320 te kiezen.

Panasonic DMP-BDT220 – Features en functies

De Panasonic 2012 Blu-ray line-up bestaat uit de compacte en apart vormgegeven DMP-BDT01, de high-end DMP-BDT500, de middenklasse DMP-BDT320 en DMP-BDT220 en het DMP-BDT120 instapmodel. Ten opzichte van vorig jaar zijn alle 3D Blu-ray spelers nu voorzien van de Viera Connect portal. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de DMP-BDT220 en de eerder geteste DMP-BDT320. Zo beschikt de laatstgenoemde over een meegeleverde touchpad afstandsbediening, High Clarity Sound Plus audio, Digital Tube Sound en en slot-indesign. Daarbij is het design van de DMP-BDT320 iets eleganter.

Verder beschikt de DMP-BDT220 over 3D weergave, Adaptive Chroma Processing, 2D naar 3D conversie, 192kHz/32bit DAC, Pure Audio via HDMI, DLNA voor streaming van media binnen je thuisnetwerk, Panasonic’s VIERA Connect Smart TV platform, Ingebouwd WiFi en de mogelijkheid om de speler met je smartphone te bedienen middels de Smartphone Remote Control applicatie. Qua aansluitingen krijg je een HDMI 1.4A uitgang, twee USB poorten, een SD card reader, een digitale audio uitgang en een ethernet poort. De voorzijde is wel mooi weggewerkt middels een plastic facia.

Panasonic DMP-BDT220 – Design

De DMP-BDT320 heeft een iets minder aantrekkelijk design dan de DMP-BDT320 en is ook een ruime centimeter dikker. Qua design is de speler te vergelijken met de modellen van vorig jaar en is dan ook niks bijzonders. In tegenstelling tot de BMP-BDT320 beschikt deze speler niet over een slot-in design. In plaats daarvan krijg je nog een gewonde lade waarin de DVD, CD of Blu-ray disc gelegd moet worden. Aan de voorzijde bevinden zich de SD card reader, de USB aansluiting en twee bedieningsknoppen. Aan de bovenzijde bevindt zich de knop voor aan/uit en het openen van de lade.

Panasonic DMP-BDT220 – Gebruik

De DMP-BDT320 beschikt over een nieuwe touchpad afstandsbediening, terwijl de DMP-BDT220 het moet doen met een standaard afstandsbediening zoals we die al jaren van Panasonic kennen. Middels de afstandsbediening, welke nog altijd wat goedkoop aanvoelt, kun je alle functies en menu’s van de speler bereiken.

De on-screen menu’s zijn hetzelfde als die op de DMP-BDT320 en dus zeer duidelijk en intuïtief. De menu’s zijn overzichtelijk weergegeven middels icoontjes en de achtergrond is tegenwoordig grijs. Verder valt ook bij deze speler op dat de menu’s hier en daar wat traag openen/reageren. Daarbij is het mogelijk middels de multi-user functie verschillende gebruikersprofielen aan te maken. Zo kun je de beeld- en audioinstellingen voor verschillende gebruikers instellen maar ook voor elke gebruiker een aparte smartphone registreren om de speler mee te bedienen.

Ook beschikt de DMP-BDT220 over DLNA. Hiermee kun je eenvoudig verbinding maken met andere DLNA gecertificeerde apparatuur binnen je thuisnetwerk. De speler ziet andere apparatuur, zoals een PC, redelijk snel en speelt nagenoeg alle bestandsformaten af. Bestanden als MP3, DivX HD, AVCHD, MKV en FLAC worden ondersteund. Mochten de wat grotere bestanden niet soepel lopen of niet geaccepteerd worden via de DLNA functie kun je ze zonder problemen middels de USB aansluiting afspelen.

De laadtijd ligt is iets trager dan die van de DMP-BDT320 met 45-55 seconden, afhankelijk van de film en Blu-ray of DVD. Er zit een Quick Start functie op wat de laadtijd ten goede komt. Hou er wel rekening mee dat dit het energieverbruik niet ten goede komt en de speler er voor aan moet staan.

Panasonic DMP-BDT220 – Viera Connect

Het Viera Connect platform is exact hetzelfde als dat van de DMP-BDT320. Gelukkig heeft Panasonic dit jaar niet gekozen voor het minimale Viera Cast platform maar voor het uitgebreide Viera Connect. De structuur van Viera Connect is zeer overzichtelijk en alles is ook aantrekkelijk vormgegeven.

Toch is Viera Connect, en de daarbij behorende Viera Market, nog minimaal ingericht wanner je het vergelijkt met bijvoorbeeld Samsung’s Smart TV’s platform. Samsung heeft een grote hoeveelheid applicaties en diensten, gecombineerd met een zeer geavanceerde en aantrekkelijke interface. Naast Samsung’s Smart hub gelegd doet Viera Connect wat oubollig aan. Maar, voor een saaie zondagmiddag biedt het Viera Connect platform aardig wat leuke apps en video on demand diensten.

Daarbij is het mogelijk om videogesprekken te voeren middels Skype, alleen heb je hier wel een camera voor nodig die je als accessoire kunt kopen.

Panasonic DMP-BDT220 – Beeldkwaliteit

Kijkend naar de specificaties zou de DMP-BDT220 op dit gebied niet onder moeten doen voor de duurdere DMP-BDT320. En, eerlijk gezegd zijn de verschillen dan ook niet waar te nemen. Als je goed kijkt, en wellicht is het dat je het wil zien omdat de speler een stuk goedkoper is, is de weergave van Blu-ray net wat onrustiger. Het zal de meeste mensen niet opvallen hoor maar er lijkt wat meer ruis in voor te komen wat vooral zichtbaar is bij donkere scenes.

Toch presteert ook deze speler absoluut op hoog niveau. Blu-ray films worden zeer natuurgetrouw weergegeven met zeer diepe zwartwaarden en de kleurgradaties kleurtonen zijn realistisch en niet voerdreven. Daarbij is de weergave van DVD ook erg goed. Door het upscaling proces kan er wat ruis en kunnen er wat artifacts verschijnen maar dit zie je op nagenoeg elke (ook high-end) speler terug. Het is een lastig proces waar de DMP-BDT220 goed mee om weet te gaan.

3D weergave is zo goed als hetzelfde als op de DMP-BDT320. Het beeld lijkt iets donkerder te zijn – met dezelfde instellingen – maar dit is geen negatief punt. De 3D ervaring is zeer comfortabel en door de geavanceerde 3D instellingen kun je dit ook nog eens naar eigen wens afstellen. Crosstalk is bij de 2012 modellen vrijwel verdwenen, al is het natuurlijk ook afhankelijk van de TV, en de diepte die gecreëerd wordt is realistisch en overtuigend. Kortom, een zeer positieve 3D ervaring.

2D naar 3D conversie is een leuke feature maar niet meer dan dit. Bij langdurig gebruik kan het oncomfortabel worden en niet altijd wordt 2D op de juiste manier daar 3D geconverteerd waardoor er wat vreemde beelden ontstaan.

Panasonic DMP-BDT220 – Audiokwaliteit

Zoals ook in de review van de DMP-BDT320 aangegeven zijn er twee features waarover de DMP-BDT220 niet beschikt wat betreft audio; High Clarity Sound Plus audio en Digital Tube Sound. Het verschil in audio is minimaal maar door de Digital Tube Sound instelling krijg je wat meer diepte in het geluid, wanneer gewenst, wat bij sommige bronnen net wat meer dynamiek meegeeft. Over het algemeen bekeken is het verschil in audio minimaal en dus voor de meesten onder ons te verwaarlozen. Voor een Blu-ray speler van deze prijs is de audiokwaliteit meer dan voldoende.

Panasonic DMP-BDT220 – Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld is het duidelijk dat het verschil tussen de DMP-BDT320 en DMP-BDT220 vooral zit in een aantal features en functies en niet zozeer in de beeldkwaliteit. Met een adviesprijs van 179 euro krijg je met de DMP-BDT220 dan ook een zeer aantrekkelijke speler (qua innerlijk, niet uiterlijk) die menig concurrent wat betreft de beeldkwaliteit weg zal blazen. De menu’s zijn gebruiksvriendelijk, Viera Connect is een flinke upgrade (hoewel nog minimaal ingericht) en 3D weergave is zeer goed. Kortom, een echte aanrader wanneer een touchpad afstandsbediening, een betere audioweergave en een strakker design met slot-in speler de extra kosten je niet waard zijn. Omdat het design tegenwoordig zeker meetelt en de touchpad afstandsbediening absoluut waarde toevoegt krijgt de speler geen 5 maar 4 sterren.

8.5

Beoordeling

Minpunten
  • Uiterlijk blijft achter op de concurrentie Smart TV platform is minimaal uitgerust Geen Touchpad afstandsbediening __END__ Indrukwekkende HD beeldkwaliteit Indrukwekkende 3D beeldkwaliteit Aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Esther Waagen

Esther Waagen
08 oktober 2014 om 15:52

Met enige schaamte moet ik de naam van de blue ray speler verbeteren:
het gaat om de Panasonic DMR-BDT 320……..

Inloggen